Uutiset

Yleinen

McConnelilta murskaimet viherpuolelle

McConnelin valikoimissa on leveät leikkurin nurmille ja oljille, puomimurskaimet tienvarsiin ja kauko-ohjattavat koneet hankaliin paikkoihin. BT-Agro Oy:n myyntiin on jälleen palannut Hannu Keskinen, joka on erikoistunut McConnel-tuotteisiin.

McConnelin valikoima on laaja ja etenkin urakointiin suunniteltu. Myös maatilatason kalustoa on tarjolla runsaasti, kertoo Hannu Keskinen BT-Agrolta. Tarkoitus on pitää pientä varastoa Suomessa esittelykäytössä, mutta kyllähän varusteita on niin paljon, että asiakastilaukset hoidetaan suoraan tehtaalle, jolloin asiakkaalle toimitetaan kone juuri oikeilla varusteilla.

-Perusmurskaimet pelloille ovat toki yksi painopiste, mutta yhä useammin asiakkaanamme on urakoitsijat, jotka hankkivat murskaimia viherpuolelle. Hoidettavia kadunvarsia on yhä enemmän ja niitä hoidetaan monesti yhä pidemmälle, jolloin niittokilometrejä koneille tulee entistä enemmän. Se tarkoittaa myös enemmän kierrettäviä esteitä ja haasteita kuljettajalle, Hannu kertoo.

Kauko-ohjattava peruskone

Pyhäjoelta kotoisin oleva Toni Kippola on hankkinut viime syksynä kauko-ohjattavan McConnelin telakoneen. Peruskone painaa hieman toista tonnia ja siihen voidaan kytkeä monenlaisia työlaitteita. Tonilla siihen on murska ja kantojyrsin.

Tela-alustainen McConnel on ketterä. Työ voidaan tehdä turvallisesti etäältä, jolloin ei ole pelkoa esimerkiksi kaatuvan allejäämisestä.

-Tarkoituksena on murskata laitumilta kasvusto, mitä ei ole syöty. Laitumina Tonilla on meren rannassa perinnebiotooppeja, ja laiduntamisella pidetään ranta avoinna. Kaikkea karja ei kuitenkaan syö, mutta sopimusehdot velvoittavat niittämään loput ja se toki estää turhan kasvuston leviämisen, Toni kertoo. Vuosien varrella laidunala ja eläinmäärä on kasvanut ja hylkylaikkujen niitto puustoisessa maastossa on hankalaa. Raivaussahan ja niittopään kanssa kierretään aitojen aluset ja reunat, mutta muuten on tarkoitus hoitaa niitto McConnelilla.

Tonilla on varusteena kantojyrsin, mikä on kätevä pihoilla, mihin ei haluta turhia jälkiä.

Koneella lähdetään tarvittaessa myös urakoimaan. Lainaan tai vuokralle sitä ei ole tarkoitus antaa, kun kyseessä on kuitenkin kallis laite. Paljonhan tämäntyyppisillä niittolaitteilla hoidetaan tienvarsissa jyrkkiä rinteitä, minne raivaussahan kanssa ei ole edes mukava mennä.

Tonin kauko-ohjattava kone tuli syksyllä ja sillä ajettiin noin 10 tuntia ennen kuin tuli lumi. Talvella konetta on hieman varusteltu hälyvaloin ja työvaloin, jotta koneen kanssa on turvallista tehdä työtä. Koneeseen asennetiin taakse vetokoukku, jotta maastoon voidaan vetää aitaustarvikkeita ja toisaalta koukusta konetta voidaan hinata, jos se uppoaa.

Toni Kippola edessä ja Hannu Keskinen McConnelin ohjaimen kanssa.

-Kaataminen on näissä maastoissa hankalaa, kun laite kestää 45 asteen rinteen, mutta laitumilla on märkiä paikkoja, mihin uppoaminen on mahdollista, Toni kertoo. Toki kaataminenkin on mahdollista esimerkiksi tiepenkoissa.

Tonin McConnelia ohjataan kauko-ohjaimesta vivuilla ja kaikki muukin koneen ohjaamiseen liittyvä tehdään samoin; nostolaitteen hallinta, pumpun käynnistys jne.

-Varusteita olisi ollut toki tarjolla enemmänkin, mutta katsotaan ensin näiden kanssa, miten töitä ehditään tehdä.

-Peruskone Tonilla ei ole karvalakkimalli vaan siinä on varusteena tehokkaampi 38 litran/minuutissa hydraulipumppu, parempi kauko-ohjain ja puhaltimen kääntö, jolla voidaan siivota jäähdyttäjä, Hannu kertoo. Hannu jatkaa, että tarjolla on myös traktorikuviolla olevia pitävämpiä teloja, missä on korkeammat hokit, mutta myös teloja, missä on metallipiikkejä antamassa tukevuutta, jottei kone lähde liukumaan.

Painopiste on koneessa alhaalla, kun maastossa päästään 45 asteen mäkeä. Painava rakenne on alhaalla ja kyvyt ylhäällä. Kuvassa elektroniikkaa, millä konetta ohjataan.

Ensisijaisesti laite on toki hankittu niittotyöhön, mutta kantojen jyrsintä pihoista on lisääntymässä ja jyrsinnällä ajattelin olevan kysyntää, Toni kertoo.

Lue seuraavaksi