Uutiset

Yleinen

Massikan huoltoasentajakoulusta Tampereella

Suuri osa Massey Fergusonin huoltoa tekevästä henkilökunnasta ovat kokeneita asentajia. Uusia asentajia tuli pari vuotta sitten maahantuojan vaihtuessa Turun Konekeskukseksi muutamia uusiakin. Kouluttaa pitää kuitenkin ainakin hieman jokaista, ennen kuin uutuudet tulevat asiakkaille.

Kouluttajina asentajille ovat Lars Hagqvist ja Esa Puntila istumassa taustalla. Lars ja Esa ovat molemmat huoltoneuvojia ja he vastaavat esimerkiksi huoltoasentajien ongelmasoittoihin.

Kouluttajina asentajille ovat Esa Puntila, joka on vanha AGCO Powerin työntekijä ja siten kokenut moottoriteknologi. Esa hoitaa kaikkien koneiden takuukäsittelyjä ja asentajien huoltoneuvontaa Turun Konekeskuksella. Lars Hagqvist on kokenut tekijä Massikan kanssa. Lars on huoltoneuvoja ja hän vastaa esimerkiksi huoltoasentajien ongelmasoittoihin.

-2007 aloitin Massikan kanssa ja sitä jatkui vuoteen 2016 saakka. Viime elokuussa tulin takaisin näihin hommiin, Lars kertoo.

Huoltokoulutuksia on kevään aikana yhteensä viisi. Kaksi Ylivieskassa pohjoisen Suomen asentajille ja kolme kahden päivän sessiota Tampereella Etelä-Suomen asentajille. Uutta kerrottavaa asentajille on joka kerta. Nyt merkittävimmät muutokset koskevat moottoriteknologiaa, kun ensimmäiset Tier 5 -moottorilla varustetut traktorit luovutetaan asiakkaille. 

Asentajien pitää tuntea koneet siten, että niitä pystyään huoltamaan ensimmäisestä päivästä lähtien. Asentajat ovat toki tärkeässä roolissa myös käytettävyyden opastamisessa. Asentajan pitäisi tietää, miten kone toimii ja miksi, jotta hän osaa opastaa asiakasta, jos kone ei toimi odotetulla tavalla. Joskus ongelmat ratkeavat puhelimessa.

Asentajakoulutus on toki sopimushuolloille myös kustannus. Asentaja on kaksi päivää pois tuottavasta työstä, mutta samaan aikaan koulutus on edellytys, jotta työstä on mahdollista selvitä.

Käytännön harjoitukset ovat osa koulutusta.

-Koulutukset pitää järjestää alkuvuodesta tammi-, helmi- ja viimeistään maaliskuussa, muuten koulutuksiin ei ehditä, Lars toteaa. Koulutus sisältää teoriaosuuden, jota täydennetään käytännön osuudelle. Koulutusmateriaa jaetaan myös verkon kautta.

Testerit tärkeitä

Huollon työkalujen, kuten testerin sujuva käyttö on edellytys, jotta mahdolliset ongelmat selviävät.

-Testereihin tulee päivityksiä, kun uusia päivitettyjä konemalleja esitellään ja päivityksiin tutustutaan koulutuksissa ja testereiden käyttöön haetaan rutiineja, Lars kertoo.

-Meillähän on sopimushuolloissa vanhoja Massikka-konkareita suuri osa. Osa asentajista on uusia ja toki nuoria asentajia liittyy myös verkostoon ja uusille järjestetään ensin peruskoulutus, Lars jatkaa. Asentajien kesken ratkotaan myös visaisempia ongelmia, kun aivan kaikkien ongelmien ratkaisut eivät löydy Massikan tehtaan tiedostoista, vaikka siellä on hyvät hakusanahaut.

Lue seuraavaksi