Uutiset

Yleinen

Maitosektori pystyy vastaamaan haasteisiin

Vuosi 2013 oli maidontuotannon kannalta hyvä. Maitotuotteiden vahva markkinatilanne piti tilityshinnan korkeana. Maidontuotanto kääntyi kasvuun ja maidontuotannosta luopuneita tiloja oli viime vuonna vähemmän kuin edellisenä vuonna. Maidon tuotantomäärät tulevat todennäköisesti entisestään kasvamaan, kun kiintiöjärjestelmä poistuu ensi vuoden huhtikuussa, arvioi maitoasiamies Leena Lamminen MTK-Lapin kevätkokouksessa 5.5.2014 Rovaniemellä.

Lammisen mukaan vaikutukset maidon kiintiöjärjestelmän poistuessa ovat hyvin riippuvaisia markkinoiden yleisestä kehityksestä, tuotantopanoshintojen muutoksista ja sääoloista.

– Varmaa kuitenkin on, että maitomäärän sääntelyn poistuminen tekee markkinoista entistä tuulisemmat ja vaihteluille alttiimmat, sanoo Lamminen.

Ensi vuonna voimaan tulevat tukijärjestelmien muutokset luovat omat haasteensa. Etelä-Suomen kansallinen tuotantotuki muuttuu lypsylehmäpalkkioksi. Pohjois-Suomessa maksettava kansallinen tuki jatkuu toistaiseksi ennallaan. Joulukuussa 2013 ministeriö teki kuitenkin yksipuolisen päätöksen, jonka mukaan kiintiöjärjestelmän päättymisen jälkeen Pohjois-Suomen kansallinen tuotantotuki maksetaan litratukena kaikille tuotetuille litroille.

Uudessa järjestelmässä Lammisen mukaan huolta aiheuttaa se, ettei siinä ole elementtiä, jonka avulla pohjoisen tuen rajoitteen noudattamista seurataan.

– Kaikille tuotetuille litroille maksettavan tuen myötä tuotanto voi kasvaa C-tukialueilla siinä määrin, että pohjoisen tuen rajoite tullaan ylittämään jatkuvasti.  Tämä johtaa tuen leikkautumiseen. Pahimmillaan tilanne saattaa johtaa jopa siihen, että EU-komission virkamiehet kyseenalaistavat koko tuen tarpeellisuuden, toteaa Lamminen.

– Myös viljelijätukijärjestelmät tulevat muuttumaan. CAP2020 valmistelu etenee EU:n toimielimissä, samoin Manner-Suomen maaseutuohjelman. Esimerkiksi ympäristöohjelman, luonnonhaittakorvauksen ja eläinten hyvinvointikorvauksen ehdot ovat siis edelleen lopullisesti vahvistamatta.  Toivottavasti ohjelmasta kuitenkin loppujen lopuksi muodostuu tarkoituksenmukainen ja sellainen, johon tuottajat pystyvät järkevästi sitoutumaan. Vaikka toimintaympäristö muuttuu, Lamminen uskoo, että haasteista selvitään jälleen kerran. 

– Maitoalan selkeänä vahvuutena on aina ollut kentän yhtenäisyys ja tämä näkyy kaikessa toiminnassa. Maitovaltuuskunta valmistelee tänä vuonna strategiaa siitä, mihin suomalainen maidontuotanto on menossa ja miten tulevaisuuden haasteisiin tulisi vastata. Nykymaailmassa strategian luominen ei ole helppoa, mutta sille on selkeästi tarvetta, muistuttaa Lamminen.

TP

Lue seuraavaksi