Uutiset

Yleinen

Maataloussektorin innovaatiopalkinto GrainSenselle

MaatalousKonemessujen yhteydessä jaettava Suomen Messusäätiön rahoittama 5000 euron arvoinen Agri-INNO-tunnustuspalkinto on myönnetty suomalaiselle tuoteinnovaatiolle GrainSenselle. GrainSense, suomalainen maatalousteknologia-alan start-up-yritys, on kehittänyt maailman ensimmäisen kädessä pidettävän laitteen viljanlaadun mittaamiseen. GrainSensen pääkeksijä ja perustaja on saksalaissyntyinen Ralf Marbach.

Ensimmäistä kertaa viljelijät, siemenviljan kasvattajat ja kasvinjalostajat voivat mitata viljelykasviensa tärkeimmät laatuominaisuudet nopeasti suoraan pellolla ja tehdä tulosten pohjalta kannattavuutta parantavia päätöksiä. GrainSense mahdollistaa merkittävän parannuksen elintarvikkeiden hankintaketjuun. Kädessä pidettävä laite mittaa viljan ja muiden viljelykasvien proteiini-, kosteus-, öljy- ja hiilihydraattipitoisuuden. Palvelu hyödyntää GPS-paikannusta ja tarjoaa pilvipohjaiset big data -palvelut.

”Tähänastinen matka on ollut todella mielenkiintoinen ja vauhdikas mutta samalla haasteellinen. Kiitokseni haluan osoittaa koko GrainSense tiimille tähänastisista saavutuksista ja kaikille yhteistyökumppaneille ja sijoittajille saadusta tuesta”, sanoo GrainSensen toimitusjohtaja Edvard Krogius. ”Koko GrainSensen kahdenkymmenen hengen tiimi on erittäin kiitollinen ja iloinen tästä hienosta palkinnosta ja tunnustuksesta joka tulee juuri sopivaan hetkeen kun valmistaudumme ensi vuoden ponnistukseen”, Edvard Krogius jatkaa.

Agri-INNO-palkinto jaetaan joka toinen vuosi suomalaiselle henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai yritykselle, joka on kehittänyt alaa tukevan innovaation. Palkinto myönnetään innovaatiolle, joka tuo toimialalle positiivista imagoa ja josta voi kehittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote tai palvelu.

Yhteistyökumppanit

Seuraavat yhteistyökumppanit ovat osallistuneet GrainSense mittalaitteen ja liiketoiminnan kehittämiseen:

  • Tuotekehitys; RD Velho, BitFactor, Siili Solutions, VTT, Berner ja Gullviks
  • Tuotanto; Innokas Medical, Scaletec
  • Strategia, viestintä ja design; Mellom Design, Erkki Izzara Oy, Studio Kati Björninen
  • Brand design ja sosiaalinen media; Agency Leroy, Genero
  • Julkinen lainarahoitus ja avustukset; Business Finland (Tekes), Finnvera, ELY-keskus ja TE-toimisto Oulussa, BusinessOulu
  • PR; Veritas Public Relations, Cocoa Mediaproductions, Koodiviidakko
  • Rekrytointi; Academic Work
  • Laki ja patentti; Lexia, Seppo Laine Oy
  • Taloushallinto; Greenstep, Nexia, Nordea Finance
  • Virastot ja yhdistykset; Evira, Luke, NSL, MTK, SPMO

Kohtuuhintainen yksittäisille viljelijöille

Yli kahden vuoden tuotekehityksen jälkeen GrainSense toi tuotteen markkinoille viime kesänä ja on myynyt tähän mennessä toistasataa viljanlaadun mittauslaitetta pääosin Ruotsin, Suomen ja Baltian markkinoilla. Viljelijän Berner myy ja markkinoi GrainSense laitetta Pohjoismaissa.

”Kaikkialla, missä GrainSense-laitetta ja -ratkaisua on esitelty, on ollut havaittavissa erittäin suuri kiinnostus laitteeseen. Asiakkaiden palaute on vakuuttavaa, ja olemme osallistuneet erittäin tiheästi tapahtumiin, peltoesittelyihin ja kongresseihin Pohjois-Euroopassa esitellen laitetta koko vuoden ajan. Olemme saaneet suurta kiinnostusta kansainvälisiltä markkinoilta johon parasta aikaa rakennamme jakeluverkostoa”, Krogius jatkaa.

GrainSense on ensimmäinen viljanlaadun mittauslaite, joka on kohtuuhintainen ja kestävä, jotta viljelijät voivat sen hankkia ja sitä käyttää. Kansainvälisille loppukäyttäjille myyntihinta on 3 900 euroa (alv 0 %). Hinta sisältää laitteen, kantolaukun, mittakupin, lippalakin ja 1 vuoden takuun. Laitteen käyttö vaatii henkilökohtaisen käyttäjätilin: 250 euroa/vuosi (alv 0 %), sisältää maakohtaisia viljalajeja (valittavissa tällä hetkellä vehnä, ohra, kaura, ruis ja rypsi), päivitykset ja kalibroinnit, tietojen tallennuksen ja mahdollisuuden jakaa mittaustulokset.  

Suuri kiinnostus viljelijöiden keskuudessa

GrainSense-ratkaisu on kehitetty tiiviissä yhteistyössä viljelijöiden ja maatalousjärjestöjen kanssa. Viljelijöiltä saatu palaute on vahvistanut sen, että saatavilla ei ole ollut soveltuvia laitteita päätöksenteon tueksi maatilan tasolla, jos halutaan hallita ja optimoida viljan proteiinipitoisuutta.

Laite tuo viljanlaadun mittauskäytännöt tilatasolle

Kädessä pidettävä GrainSense mittaa viljan ja muiden viljelykasvien proteiini-, kosteus-, öljy- ja hiilihydraattipitoisuuden – toisin sanoen sadon arvon ja käsittelykustannusten keskeiset tekijät. Laite on paristokäyttöinen ja mittausaika muutama sekunti, se vaatii vain muutaman jyvän, ja mittaus tapahtuu muutamassa sekunnissa. Palvelu sisältää mobiilisovelluksen, jossa on GPS-paikannus, ja pilviyhteystoiminnon, joka tukee tuottavuutta ja kannattavuutta parantavia lisäarvopalveluja. 

Laboratoriotarkkuus pellolta sekunneissa

Ensimmäistä kertaa viljelijöillä, siemenviljan kasvattajilla ja kasvinjalostajilla on mahdollisuus mitata viljelykasviensa tärkeimmät laatuominaisuudet nopeasti (jopa ennen puintia) ja tehdä tulosten pohjalta tuottavuutta ja kannattavuutta parantavia päätöksiä. Laite auttaa myös lihantuottajia seuraamaan ja säätelemään eläinrehun proteiinipitoisuutta reaaliajassa kasvun aikana. Tällä on suuri vaikutus lihantuotannon kannattavuuteen. 

GrainSense-laitteen ainutlaatuiset ominaisuudet:

  • Se on 5 kertaa pienempi kuin vastaavimmat vaihtoehtoiset tuotteet ja paristokäyttöinen, joten käyttö pellolla on kätevää.
  • Vähintään 3 kertaa edullisempi kuin vastaavimmat vaihtoehtoiset tuotteet.
  • Mittaus kestää vain 30 sekuntia sisältäen näytteen asetusajan, eikä näytteitä tarvitse jauhaa.
  • Ainoa laite, jota voidaan käyttää jo ennen puintia.
  • Jokainen osaa käyttää ilman erityiskoulutusta.
  • Sisältää monipuolisen paketin lisäarvoa tuovia ohjelmistopalveluja, jotka tarjoavat käytännön näkökulmia pelkän tiedon sijasta.
  • Maksaa itsensä takaisin jopa alle yhdessä satokaudessa.

Lue seuraavaksi