Uutiset

Yleinen

Maatalouskonemessuilla Helsingin harvennuspuut klapeiksi ja pitkospuiksi

Messukeskuksessa Helsingissä järjestetään MaatalousKonemessut 15.–17.11.2018. Helsingin kaupungin metsäosasto ja ensimmäistä kertaa järjestettävät MaatalousKonemessut tekevät yhteistyötä, jonka ansiosta kaupungin metsäalueiden harvennuspuut muuntuvat klapeiksi ja puutavaran raaka-aineeksi messujen työnäytöksissä.

Polttopuita ja lankkuja tehdään messuilla kolmen eri valmistajan laitteilla. Puurungot sahataan ensin pölkyiksi, jonka jälkeen pölkyt halkaistaan klapeiksi sekä pakataan automaattisesti polttopuusäkkeihin. Pitkospuiden ja tukista tehtävien kalusteiden raaka-aineita sahataan messuilla Wood-Mizer vannesahoilla.

Messuilla on esillä pääkaupunkiseudulla toimivan Metsä Matikainen oy:n hankkima vetokoukullinen liikuteltava saha, joka pystytään siirtämään helposti kaadettavien puiden luo. Sillä voidaan sahata puunrungoista paikan päällä esimerkiksi tukkikalusteiden materiaalit asiakkaalle, jolloin säästytään puutavaran kuljetukselta ja sen myötä puu voidaan käyttää kokonaisena sen sijaan, että se pilkottaisiin pienemmäksi kuljetusta varten.

Pääkaupunkiseudulla toimiva Metsä Matikainen on puunkaatoon liittyviä palveluita tarjoava metsäpalveluyritys. Heidän asiakaskuntaansa kuuluu mm. yksityishenkilöitä, yrityksiä, kuntia ja taloyhtiöitä.  ”Uusi saha mahdollistaa sen, että toiminta puun kaadosta aina lopulliseen erikoispuutavaratuotteeseen saakka on jatkossa mahdollista suorittaa asiakkaan luona paikan päällä”, sanoo yrittäjä Janne Matikainen Metsä Matikainen oy:stä.

Harvennuspuut hyötykäyttöön

Helsingin kaupunki harjoittaa luonnonhoitoa omilla alueillaan vuosittain noin 250–400 hehtaarin alueella. Hoitotoimenpiteiden yhteydessä kertyy myytävää puutavaraa noin 8 000 kuutiometriä ja myytävää haketta noin 32 000 irtokuutiometriä. Määrät kertyvät yhteensä kaupunkialueelta sekä muissa kunnissa sijaitsevilta kaupungin omistamilta alueilta.

”Helsingin kaupunki myy vuositasolla 8000 kuutiota tukki- ja kuitupuuta metsäteollisuudelle. Kaupunkilaisten käyttöön virkistysalueille on aiemmin toimitettu kokonaisia runkoja polttopuiksi. Pitkospuiden ja puukalusteiden materiaaleja on sahuutettu tarpeen mukaan alan toimijoilla”, kertoo metsävastaava Vesa Koskikallio Helsingin kaupungilta.

Harvennuspuut tuodaan takaisin kaupunkilaisille tekemällä messuilla rungoista polttopuita ja puuraaka-ainetta heidän käyttöönsä. Messuille tuotavat tukit ja puukuidut tulevat Helsingin kaupungin metsäalueilta. Messuilla syntyvät polttopuut viedään säilytettäviksi ja kuivatettaviksi Tuomarinkylään sekä Uutelaan, joista suurin osa päätyy kaupunkilaisten hyväksi Uutelaan. Polttopuut ovat käyttövalmiita kuivumisen jälkeen ensi vuoden puolella. Uutelan kodalla voi jatkossa viikonloppuisin lämmitellä kyseisten polttopuiden suomasta lämmöstä. Tukeista sahatut lankut puolestaan hyödynnetään Helsingin kaupungin luonnonsuojelualueiden pitkospuissa sekä muissa rakenteissa, kuten esimerkiksi rappusissa ja kaiteissa.

”On hienoa, että pystymme tällä yhteistyöllä tarjoamaan Uutelan kodalle valmiiksi pilkottua polttopuuta ja saamme tehtyä materiaalia luonnonsuojelualuerakentamiseen”, toteaa Vesa Koskikallio.

Yhteistyötä yhteiseksi hyväksi

Helsingin kaupungin metsäosaston ja MaatalousKonemessujen yhteistyö luo uusia mahdollisuuksia molemmille osapuolille.

”Tämä yhteistyömuoto on erinomaisen hieno ratkaisu sekä kaupungille että messuille. Tässä vaihtoehdossa kaikki voittaa win-win. Messujen esittelijöiden ei tarvitse tuoda messuille puutavaraa, ja kaupunki saa oman toimittamansa puutavaran jalostettua klapeiksi ja lankuiksi. Tämä on hyvä lisä siihen klapien ja lankkujen käyttömäärään, jonka kaupunki vuosittain käyttää ylläpitoon ja kaupunkilaisten hyväksi”, sanoo Vesa Koskikallio.

”Messujärjestäjä olemme iloisia, että saamme messuille esille käytännön kiertotalouden esimerkkejä. Toivottavasti saamme tästä pitkäaikaisen perinteen, jolloin saisimme aina tehtyä messuilla polttopuut kaupungin tarpeisiin”, sanoo messujen konseptikehittäjä Leo Potkonen Messukeskukselta.

Lue seuraavaksi