Uutiset

Yleinen

Maansiirtoon TEKO:n perävaunut

– Kun lentoaseman vakituisen työporukan määrä on vähenemässä, mutta samaan aikaan urakoitsijoilta ostettava talvikunnossapitoalue on kasvamassa, pitää väkeä sesonkitöihin saada. Parin vuoden aikana uutta pihaa on tullut aurattavaksi toistakymmentä hehtaaria. Jos lunta tulee kerralla vaikka 10 senttiä on kuutiota jo melkoinen määrä, Seppo pohtii.

– Siksi traktoriperävaunukaluston valintaperusteena meillä on maksimaalinen kuutiotilavuus ja sopiva lavakorkeus. Tällöin talon pyöräkuormaajilla päästään lastaamaan kuormat täyteen, Seppo perustelee.

Maansiirtoa

– Olen edellisellä maansiirtoperävaunulla ajanut noin 56000 kilometriä ja siihen vaihdettiin kerran renkaat sen vuoksi, että ne kuluivat kankaille. Loputtomasti renkailla ei voi kuitenkaan ajaa, kun terävä sepeli menee kuluneesta renkaasta helposti läpi. Tuo 56000 kilometriä on ajettu melkein kokonaan täällä lentoaseman alueella, Seppo esittelee.

– Edellisen maansiirtoperävaunun myin tämän alta suoralla kaupalla pois. Maansiirtolavan myin erikseen ja alustan päälle asennettiin alkuperäinen viljalava, Seppo jatkaa.

Uusi TEKO

– Nyt hankin tänne työmaalle Tenkaselta TEKO 18T -liikennevarusteisen maansiirtoperävaunun, joka oli hinnaltaan kohtuullinen. Täällä työmaalla ei tarvitse olla kallis vaunu, vaan riittää että sillä saa hommat hoidettua, Seppo selittää. Vastaava perävaunu oli ensimmäistä kertaa julkisesti esillä Jyväskylän näyttelyssä.

– Kun ominaisuudet ovat riittävät ja hyötykuorma on riittävä, se riittää tällaisilla työmailla. Kun vaunulla ajetaan paljon tietä, mutta maastossakin pitää selvitä, on jousitus ehdoton. Kyseisessä vaunussa on lehtijouset telillä ja aisalla.

– Vapaasti ohjautuva, mutta peruuttaessa lukkiutuva taka-akseli taas on edullinen mutta toimiva tällaisissa kohteissa, joissa ajetaan mutkaisia kenttäteitä. Kun pohdin vetotapaa, niin päädyin enempää miettimättä kuulavetolaitteeseen, jossa arvelutti vain hinta. Se on kuitenkin hintansa arvoinen, Seppo tuumaa parin kuukauden kokemuksella.

– Perävaunu ei mulju mutkissa ja on tarkka peruuttaa, eikä liikkeelle lähdettäessä ole koukun ja silmukan välystä ja vastaavaa nykäisyä. Myös kipatessa kolahdus on tuntematonasia kuulavetolaitteen kanssa. Harva pitää väljästä ohjauksesta, mutta traktorin ja perävaunun välissä vastaava väljyys siedetään, joka vielä kasvaa koko ajan, Seppo pohtii.
Aikaisempina kesinä on maansiirtotöissä ollut kuluna silmukka kesässä, joka on vielä pitänyt asentaa. – Nyt taisi silmukan asennukset loppua tähän.

Vakaa kippaus

Ennen kuin hydrauliikka nostaa kippiä ylös, lukitaan taka-akseli hydraulisesti, jotta se ei notkahda painon alla.
– Tämä vakauttaa kippausta huomattavasti, eikä tule yllätyksiä kippauksen aikana.

Vapaasti kääntyvä on halpa tehdä

– Jarrut tässä on joka pyörässä ja niin näillä kuormilla pitää ollakin. Joku pohti, että kannattaako ottaa ohjautuvaa taka-akselia, kun jarrujen tekniikka tulee hieman suojaamattomaan paikkaan. Itse ajattelin niin, että harvoin tulee kuitenkaan ryvöttyä niin pahoissa paikoissa, että jarrut menisivät siitä rikki. Meidän töissä tuo ei ainakaan paljon häiritse, Seppo perustelee.

Maansiirtoa kesällä

Lentoasemalla rakennetaan tulevaisuudessa ja myös maata siirretään, joten ilmeisesti meille muutamalle traktorimiehelle täällä riittää töitä, Seppo pohtii. Ja käytän tätä samaa perävaunua kuitenkin lumenajossakin, joten paljon tälle vaunulle käyttöä vuosittain tulee, Seppo jatkaa.

– Eihän täälläkään mikään varmaa ole, kun investoinnit saattavat siirtyä vaikka säästösyistä vuodella tai kahdella. Kalustoa kuitenkin pääsee uusimaan vähitellen, jotta remonttia ei tarvitse olla alvariinsa tekemässä.
– Traktoriurakoitsija on näissä töissä joustavin resurssi, kun töitä tehdään kuutiokaupalla ja maansiirtoa tuntihinnalla. Kun on lunta, töitä saa tehdä kaksin käsin, mutta jos lunta ei tule, ei tilaajalle tule kustannustakaan, Seppo pohtii. Lumityöt kuitenkin jäävät vuodessa noin 350–400 tuntiin.

Sesonkina tiivis työtahti

Rankkaa työtahtia Seppo haluaa hieman jarrutella.
– Yötä päivää ei ainakaan lentoasemalla ole lupa olla töissä. Moni miettii, että eihän tässä mitään voi käydä, mutta etenkin väsyneenä sattuu helposti tapaturmia. Ja täällä saattaa sattua vaikka hieman kalliimpia tapaturmia, jos perävaunulla tai pyöräkuormaajan kauhalla hälppäsee ison linnun siipeen. Vaikka lunta tulee paljon, pitäisi päästä 14 tunnin työvuoron jälkeen jo hetkeksi lepäämään, Seppo jarruttelee pitkiä tuureja.

www.yrjotenkanen.fi

Lue seuraavaksi