Uutiset

Yleinen

Maailmanennätys: miehittämätön Valtra-älytraktori aurasi lunta 73,171 kilometrin tuntinopeudella

Nokian Renkaat ja Valtra tekivät uuden lumenaurauksen maailmanennätyksen automaattiohjauksella toimivalla traktorilla. Nopeusennätys saavutettiin maaliskuussa 2018 miehittämättömällä Valtra T254 Versu -traktorilla, jossa oli Nokian Hakkapeliitta TRI -renkaat. Traktori aurasi lunta suljetulla tiellä eteläisessä Suomessa ilman kuljettajaa 73,171 kilometrin tuntinopeudella. 

Valtra T254 Versu -traktori voitti Tractor of the Year 2018 -palkinnon, ja sen monipuolisuutta kiittelevät niin urakoitsijat kuin viljelijätkin: sitä voi käyttää monenlaisissa työtehtävissä maanviljelystä aina metsäurakointiin ja tienhoitoon. T254 Versussa on vakiona kosketusnäyttöön perustuva SmartTouch-hallintajärjestelmä, jota traktorinkuljettajat ovat laajalti kehuneet sen intuitiivisuudesta – vaikkei sitä tämän maailmanennätyksen saavuttamiseen tarvittukaan.

“Monille asiakkaillemme SmartTouch-kyynärnojan helppokäyttöisyys on madaltanut kynnystä investoida tekniikoihin, jota oli aiemmin pidetty vain kivana lisänä tai liian monimutkaisina, kuten automaattiohjaukseen, täsmäviljelyyn ja etäseurantaan. Samaan aikaan on myös nähtävissä kasvavaa kysyntää uusille teknisille ratkaisuille, jotka lisäävät tehokkuutta ja nivoutuvat olemassaoleviin liiketoimintajärjestelmiin. Olemme sitoutuneet pysymään kehityksen kärjessä ja tarjoamaan innovatiivista teknologiaa SmartTouch-traktoreissamme”, kommentoi markkinointijohtaja Mikko Lehikoinen Valtralta.

Nopeusennätys tehtiin suljetulla tieosuudella ja sen järjestivät Nokian Renkaiden ja Valtran tuotekehitystiimit yhdessä. Kiinnostus automaattiohjausteknologiaa kohtaan on kasvussa monilla teollisuudenaloilla, kuten logistiikassa, tieliikenteeseen tarkoitetuissa ajoneuvoissa ja maanviljelyssä. Pohjoismaiden johtavana traktorinvalmistajana Valtralla on pitkä historia kylmiin olosuhteisiin sopivien tienhoitokoneiden valmistajana. Nopeusennätyksessä saatiin arvokasta tietoa, joka palvelee tulevaisuuden automaattiohjausteknologoiden tutkimustyötä.

Tavanomaisen ajonopeuden ylittäminen liukkaalla pinnalla traktorilla, jossa on keulaan asennettuja työvälineitä, on haastavaa sekä traktorille että sen renkaille. Nokian Hakkapeliitta TRI -renkaiden palakuvioinen kulutuspinta on suunniteltu erityisesti vakauden parantamiseksi jäisillä ja lumisilla pinnoilla. 

“Nokian Hakkapeliitta TRI -renkaan ennustettavuus ja henkilöauton tapainen hienostunut käsiteltävyys yhdistettynä raakaan pitoon ovat tehneet siitä suositun talviurakoitsijoiden keskuudessa”, kommentoi Nokian Raskaiden Renkaiden myynti- ja markkinointijohtaja Toni Silfverberg. “Samat ominaisuudet ovat omiaan myös ennätysnopeuksiin.”

Kyseessä on toinen Nokian Renkaiden ja Valtran yhdessä saavuttama pakkasolojen maailmanennätys. Suomalaiset valmistajat yhdistivät voimansa rallilegenda Juha Kankkusen kanssa vuonna 2015 ja tekivät voimassaolevan traktoreiden nopeusennätyksen 130,165 kilometriä tunnissa. Ennätysajossa oli käytössä Valtran T234 Versu -traktori ja Nokian Hakkapeliitta TRI -renkaat.

Lisätietoa

Videoita:
Maailman nopein lumiauraus miehittämättömällä älytraktorilla
https://youtu.be/xKNPmXWDvlE

The Snowrace: Rallimestari vs. 7-tonnin traktori
https://youtu.be/nOMPcdR2DcI

Lisätietoa maailmanennätyksestä:
www.nokiantyres.com/snowrace

Lue seuraavaksi