Uutiset

Yleinen

Lumihamsterilla puhtaanapitoon

Lumihamsterilla lumi lastataan traktorin takana, hieman sivulla olevalla lingolla suoraan perävaunuun.

– Kokkolassa kun ei ole ollut tänä vuonna lunta kuin parikymmentä senttiä, olimme joutilaita ja ehdimme auttamaan pääkaupunkiseudulle, Mikael aloittaa. Hamsterityömaat ovat olleet Helsingin kaupungin hoitoalueilla. Helsingin kaupunki on jaettu kolmeen kaupunkitekniikka-alueeseen, ja olemme olleet pohjoisella alueella töissä. Alueet taas ovat jaettu kolmeen pienempään piiriin, jossa meille on etsitty koneelle sopivimmat kohteet eli pääasiassa asuntokatuja.

– Tännepäin oltiin yhteydessä jo viime vuonna, mutta silloin ei vielä ollut riittävästi kiinnostusta. Helsingin kaupungin katukunnossapidosta vastaavan Staran yksi työnjohtaja soitti nyt, jotta lähdemmekö töihin. Ja kun kaverit olivat kiinnostuneita, niin lähdettiinhän me koittamaan, onko lumi täällä etelässä erilaista. Ei ole ollut lumessa eroa siihen kun viime talvena ajoimme 63000 kuutiota Kokkolan kaupungille, Mikael nauraa.

Työtä kapeilla kaduilla

Me olemme nyt olleet töissä kolme viikkoa ja lunta on siivottu 1000 kuormaa. Työtä on tehty käytännössä 22 tuntia vuorokaudessa, kun molemmilla koneilla on kaksi kuljettajaa. Työ keskeytyy kahvi- ja ruokataukoihin ja mahdollisiin huoltoihin. Mikael kehuu omaa ja aliurakoitsijan kuskeja, jotka ovat jaksaneet tehdä reippaasti töitä.
– Vuoron välillä käydään nukkumassa, joten kahden viikon työputkessa ei ehdi oikein kuin tehdä töitä ja nukkua, Mikael kertoo.

Huoltoa välillä

Helsingin asuntoalueilla on myös jyrkkäkatuisia alueita, joissa on yhdistelmän kanssa luisteltu. Aina tulee myös pientä vahinkoa, kun laakereita särkyy ja voimanulosottoakseleita vääntyy.

Murheita ovat aiheuttaneet myös ylimääräinen tavara, jota ei näy lumen alta. Tien reunaan, nurmelle on asennettu joskus pään kokoisia irtokiviä estämään autojen virhepysäköintiä viheralueelle tien reunaan. Kiviä on sitten lennellyt jopa tyhjälle lavalle ja kolina on ollut valtava. Yöllä syttyi valot samaan aikaan kolmessa talossa, Mikael nauraa.

– Olen laskenut, että kahta konetta on huollettu useilla tuhansilla euroilla, kun vahinkoja sattuu ja kun 150 euroa menee kerralla yleensä jo päivystysmaksuun, kun osia joudutaan hakemaan myös virka-ajan ulkopuolella. Mikael kertoo. Mikael jatkaa, että nämä meidän käytössä olevat kaksi lumihamsteria ovat vielä yksittäiskappaleita, kun teollinen valmistus on juuri käynnistymässä.

Ahtaat kadut ovat joskus hankalia myös traktorikalustolle. Etukuormaajaa pitää monesti nostaa ylös, jotta kadun päässä sopii kääntymään. Tiealueelle levittäytyneitä tonttien puskia on kerätty vahingossa joskus silppurin kitaan.

Hyötysuhde paikallaan

Kadut, joilla olemme olleet töissä, ovat pääosin kapeita. Niille ei tavallisella kuormaajakalustolla ole oikein asiaa, kun koko katu on silloin tukossa. Jos lumi lastattaisiin perävaunuun kuormaamalla, katu olisi jo siitä täynnä ja aina perävaunun kanssa pitäisi peruutella. Se ei ole turvallista kapeilla kaduilla, jossa on myös muita liikkeellä.

Kun tällä yksiköllä lastataan ja kuljetetaan, ei turhaa häiriötä ja sumppuja tule. Työtä tehdään aina ajosuuntaan. Noin viiteen kilometriin asti kannattaa yhdistelmällä siirtää lunta, mutta mitä lyhyempi on matka tyhjennykseen, sitä useampia kuormia saadaan päivässä ajettua.
Monelle tulee mieleen, jotta lunta kuljetetaan huonolla hyötysuhteella perävaunussa.
– Kun lumi puhalletaan perävaunuun, se menee tiukkaan ja täysillä kuormilla ollaan painon kanssa ylärajoilla, Mikael muistuttaa. Vetotraktorissa pitää olla kunnolla painoa, jotta kuormat ovat laillisia.

Työtä sataa lisää

Ensin meiltä tilattiin ajoa 400 tuntia, nyt on menossa toinen 400 tuntia ja kolmatta hieman odottelemme, Mikael kertoo.
Hoidettavat alueet merkitään karttaan ja kun katu on hoidettu, väritetään se puhdistetuksi. Jonkun kadunpätkän hoito saatetaan jättää myöhemmäksi, vaikka kadun jyrkkyyden ja liukkauden vuoksi.

Kun lunta on paljon, ei kadun vartta tarvitse ajaa sataakaan metriä ja kuorma on täysi. Monesti kuorma on 70 metrin jälkeen täynnä. Kuorman täyttöön kuluu 4–10 minuuttia riippuen siitä, miten lunta on kertynyt. Kuormaan pukataan herkästi 70 kuutiota lunta tiukasti 25 kuution tilaan. Lumi voidaan puhaltaa myös tien syrjään, missä se on mahdollista, jolloin kaikkea lunta ei tarvitse kuljettaa pois. Se on nopein tapa siivota alueita, jos penkkaa on vapaana.

Menetelmä­vaihtoehtoja

Jos kuljetusmatkat ovat pidempiä, vaihtoehtona on myös käyttää koukkulavavehkeitä. Yleensä ei vain ole tilaa, missä lavanvaihto voitaisiin kätevästi tehdä.
Tällä yhdistelmällä voisi käydä keräilemässä sateen jälkeen lumet myös auratulta karheelta suoraan kadulta. Tällöin lumeen jäisi hanskan jälkiä mahdollisimman vähän. Keruumatka kadulla on toki pidempi, kuin nyt reunaan pakatussa tiukemmassa lumessa.

Liittymätkin puhtaaksi

Perinteisellä aurakalustolla, kun lunta siirretään reunavallia vasten, liittymän kohdalla lumi purkautuu liittymään.
– Tässä koneessa on se hyvä puoli, että tämä ei nikottele märässäkään lumessa. Ja moni kiinteistönomistaja on tullut lapio tai kola kädessä ulos kuulleessaan meidän tulevan ja ohittaneen liittymän. Useimmiten he eivät ole näyttäneet harmistuneilta, kun liittymään ei ole jäänyt mitään puhdistettavaa, Mikael nauraa.

Traktori on pääkaupunkiseudulla yhtä nopea lumensiirtoajossa kuin kuorma-auto, Mikael huomauttaa. Ei normaalin liikenteen seassa kukaan nopeammin aja kuin mekään.

www.fendt.fi
www.hel.fi

Lue seuraavaksi