Uutiset
Linkotyöhön teknisiä parannuksia
Linko on kovin tavanomainen työlaite. Sen rakenteeseen ei merkittäviä muutoksia tullut vuosiin, kunnes alkoi linkojen tarve jälleen kasvaa. Pohjois-Suomessa, missä lunta on vuosittain enemmän, linko on välttämätön, kun auralla lunta ei saada vallin yli määräänsä enempää. Linkojen tarvetta ovat kasvattaneet myös esimerkiksi kaavoitus taajamissa, missä ei ole lumelle jätetty tilaa odottaa sulamista. Lunta kuitenkin on satanut näillä leveysasteilla lähes joka vuosi merkittäviä määriä. Merkkivalikoimaa lingoissa on nyt kohtalaisen paljon.
Lumilinkojen markkina on vähitellen elpynyt ja se on tarkoittanut myös työtä tuotekehityksessä. Käyttötarpeita lingoillekin on monenlaisia. Useimmiten linko asennetaan traktorin taakse, mutta monissa työtehtävissä etunostolaitteisiin asennus tuo etua, jos lingon rakenne sen antaa myöten. Etenkin lingolla kuorman lastaaminen on helpompaa ja ergonomisempaa, jos linko ja sen torvi on kuljettajan näkökentässä. Linko voidaan toki asentaa myös taakseajolaitteilla varustetuissa traktoreissa taakse ja ajaa traktorilla taaksepäin. Tällöin ergonomia vastaa lingon kiinnitystä eteen, mutta taakse kiinnitettäessä työlaite on tukevammassa päässä.
Linkojen työleveys on kasvanut traktoreiden leveyden kasvaessa. Lingon pitäisi kuitenkin olla hieman leveämpi kuin traktorin. Samalla toki traktoreiden voima on lisääntynyt ja erilaisten turvalaitteiden merkitys ei ole ainakaan vähentynyt. Siivikon äkkipysäys on yhtä nopea metsäautotiellä kannon tai kiven kuin taajamassa reunakiven nielaisun jälkeen. Ainakin mekaaninen suojaus, murtopultti, pitäisi laitteissa olla kunnossa, jotta isommat vahingot minimoitaisiin.
Suurempi työleveys tuo toki enemmän haasteita etenkin silloin, kun lumi on märkää ja lauttaavaa. Tällöin murtumaton lumi ei pääse v-lingossa kidasta eteenpäin siivikolle. Lingon siiven rakenteesta on pitkälti kiinni, miten lumi liikkuu ja missä kohtaa lumi murtuu. Jossain voisi kokeilla esimerkiksi suojasäällä kidassa kevytrakenteisia lumimassaa katkaisevia siipiä, jotka ohjaisivat lunta murtumaan ja kerrostumaan kidassa. Siipipinnan materiaalilla ja siipien kulmalla v-lingoissa on osaltaan ratkaiseva merkitys, miten lumi kidassa liikkuu. Toki työtekniikallakin on vaikutusta. Peruuttaminan ja vajaan työleveyden ottaminen pahimmissa paikoissa saattaa olla nopein tapa selvittää ongelmapaikka. Ajonopeuden pudottaminenkaan ei aina auta, kun lumi ei vain kidassa liiku.
V-lingoissa perustekniikka ei ole merkittävästi muuttunut vuosien varrella. Toki syöttölapojen siirtäminen eteenpäin esimerkiksi on parantanut lumen liikettä kidassa. Syöttölapojen määrää ja asemaa on myös paranneltu vuosien varrella. Lumi ei ole helpoin materiaali lapattavaksi, vaikka se yksinkertaiselta näyttää.
Kun lunta aletaan ohjaamaan v-lingon kidasta eteenpäin, tarkoituksena on väylien avartuminen vähitellen. Muuten lumen liike alkaa ahdistamaan. Poistopuolella oli aikoinaan vallitseva järjestelmänä kaksi poistotorvea, yksi molemmin puolin. Nyt valittavana on myös yksi torvisia, millä ohjataan lunta oikeaan suuntaan ja jolla voidaan tarvittaessa lastata lunta.
Kääntyvän torven etuna on lumen kätevämpi ohjattavuus oikeaan suuntaan. Perinteisen lingon haasteena ovat esimerkiksi pihat, joissa lunta ei voi puhaltaa kummallekaan puolelle vaan lumi pitää kolata väljemmille vesille. Yksitorvisella lingolla lunta voidaan ohjata kohtalaisen pienestäkin aukosta kasalle sopivaan paikkaan.
Linko oli aikoinaan nostolaitteissa kannateltava. Linko voidaan varustaa myös kulutusteräksestä valmistetuilla tassuilla, jolloin haastavammassakin maastossa lingolla ei tule raavittua tien pintaa turhaan. Poikkeuksetta tukitassu on takana, mutta moniin linkoihin tassut on saatavilla myös etukulmiin.
Perinteisen v-lingon lisäksi tarjolla on syöttöruuvilinkoja, joissa lunta rikotaan ja syötetään kitaan koko työleveydeltä. Näiden linkojen etu v-linkoihin verrattuna on ongelmattomuus lumen ollessa kosteaa. Lumi kyllä päätyy kitaan, mutta voimaa toki tarvitaan. Syöttöruuvilingoissa on poikkeuksetta yksi torvi ja se voidaan varustaa tarvittaessa lastausjatkeella.