Uutiset

Yleinen

Linjaräätälöinnin lisäksi erikoisräätälöintiä – Valtra Unlimited viimeistelee varustuksen

Traktorin ostajat, jotka hankkivat traktorin ammattikäyttöön, haluavat entistä enemmän omaan käyttöönsä suunniteltuja ja räätälöityjä traktoreita. Tällöin ei hankita tarpeettomia varusteita vaan varusteita, jotka edesauttavat tulevaa työkäyttöä. Valtralla on jo pitkät perinteet, miten asiakkaalle räätälöidään traktori. Vuodenvaihteessa tehtaan viereen on perustettu räätälöintiin erikoistunut osasto. Tuote on Unlimited-rajoittamaton.

Valtra Unlimited –tuotantolinjan vetäjä Petri Loukiala pyörittelee sanoja studio, verstas ja paja. Tavallaan kaikki kuvastavat tuotantoa, mutta pieniä rajoituksiakin on. Studio maistuu suussa Petrille parhaimmalta.

Suolahdessa oli kaksi Kuljetusliike Juha Niemenmaan traktoria Unlimited-varustelussa. T203-Valtraan asennettiin alaterä ja etunostolaite. N 163:een asennettiin etunostolaite. Vasemmalta Unlimited-tuotannon vetäjä Petri Loukiala, Valtran tiedottaja Tommi Pitenius ja asentaja Jarmo Krapu.

Kun varusteltuja traktoreita tehdään, osien pitää asennuksessa sopia paikalleen ilman metallitöitä. Traktorin tietojärjestelmiin emme myöskään tee täällä muutoksia, Petri jatkaa.

– Traktoreita on varusteltu asiakkaiden tarpeisiin monessa paikkaa. Merkittävimmät varustelut tehdään meillä edelleen jo tuotantolinjalla, mutta tällöin varustelu ei saa haitata tuotantolinjan 52 traktorin tuotantovauhtia päivässä. Tuotantolinjalle ei myöskään voida ottaa räätälöintejä, joita tehdään vain vaikkapa kymmenen vuodessa, Valtran tiedottaja Tommi Pitenius kertoo.

 – Merkittävimmät tuotantolinjan jälkeiset varustelukokonaisuudet asiakkaat ovat tilanneet kokonaisuuksina esimerkiksi tienhoitoon tai metsään. Aiemmin näitä varusteluja on pitkälti tehneet yhteistyökumppanimme tai varustelu on tehty Valtran huoltopisteessä. Osan varusteluista on tehneet asiakkaat itsekin, Tommi jatkaa. 

Useimmiten asennuksissa joudutaan purkamaan valmista traktoria. Kun alaterän runko kiinnitetään traktoriin, maavara ei kuitenkaan pienene. Itse alaterä voidaan hoitokauden päätteeksi ottaa irti traktorista, jolloin maastokelpoisuus parantuu huomattavasti. 

Kun traktoreita on vuosien saatossa varusteltu myös ulkomailla, on varustelun kirjo kohtalaisen suuri. Erilaisia metsäsovellutuksia on tehty esimerkiksi Ruotsissa, Norjassa ja Saksassa. Kun traktori sitten siirtyy vaihtotraktorina eteenpäin, on tietoketju katkennut.

– Tehtaan ulkopuolella tehdyistä varusteluista ei ole jäänyt selkeää dokumentointia. Varustelija ja ensimmäinen omistaja ovat tienneet, mitä traktoriin on tehty, mutta tämän jälkeen on tieto usein hukassa, Tommi pahoittelee. Uuden tehtaalla varustellun Unlimited-traktorin myötä, varustelusta jää dokumentti, joka löytyy rungonnumerolla varaosatiskillä. Tällöin myös varaosien tilaaminen Unlimited-Valtraan sujuu yhtä täsmällisesti kuin muuhunkin traktoriin, Petri perustelee. Samat takuuseen liittyvät säännöt koskevat Unlimited-Valtran kiinnitettyjä osia ja asennusta.

Kun traktori varustellaan Unlimited –konseptilla, siitä jää traktoriin myös ulospäin yhteneväiset tunnusmerkit. Jokaisessa varustellussa traktorissa on yhdenmukainen penkin päällinen, ratin keskiö, ohjaamon lattiamatto ja punainen taustavalo polkimille. Traktorin keulaan tyyppimerkin alle kiinnitetään Unlimited-logo.

Kun Suolahdessa varusteiden asennusta tehdään entistä enemmän, tarkoittaa se kokonaisuutena myös erikoistumista. Lisälaite- ja varustetoimittajat voivat keskittyä entistä enemmän omaan tuotekehittelyyn ja tuotantoon. Aiemminhan lisälaitevarustajan asentaja on pitänyt monesti ottaa tuotannosta, mikä taas on aiheuttanut ongelmia toisaalla.

Toisaalta varusteiden listaaminen traktorimyyjille ja tuotetiedon vieminen asiakkaalle saakka, saattaa avata uusia markkinoita, kun kanavat aukeavat myynnille. Asiakkaan on ehkä helpompi mieltää kokonaisuus, kun traktorista rakennetaan paketti vaikka tienhoitoon. Paketti voi sisältää etukuormaimen lisähydrauliikalla harjaukseen, polttoainelämmittimen, alaterän, vakiota paremmat valot, lämmitettävän tuulilasin sulan ja valopaketin katolle. Toisaalta markkinoita on myös ylileveiden yhdistelmien valosarjoille ja satulalaukulle, jonne saadaan vaikka työkalut, eväät tai paperit. Varustelista on jo nyt pitkä, mutta koko ajan sinne saadaan lisää uusia tuotteita. Yksilöllisyys voidaan viimeistellä teippauksella konepeittoon. 

Unlimited-Valtra ei sulje pois aikaisemmin asennuksia tehneiden yhteistyökumppaneiden tekemiä asennuksia. Tarkoituksena on rakentaa Unlimited-konseptilla etenkin ne varustelut, jotka edellyttävät enemmän suunnittelua ja dokumentointia. Toisaalta, kun rakennetaan laajoja paketteja, asennustarvikkeiden tuonti yhteen toimipisteeseen ja taloudellisempaa kuin traktorin liikuttelu ja useampaan kertaan purkaminen ja kokoaminen.

 – Asiakkaalle yksi asennustyön tekijä on myös vastuiden vuoksi selkeämpi, Petri pohtii.

– Unlimited on kaikkea, mitä on opittu traktorin varustamisesta ja hieman enemmän, Petri kiteyttää.

Aiemmin traktorimyyjä selvitti itse, miten esimerkiksi tuppisovitteen asennus ehditään yhteistyökumppanin toimesta tehdä. Tämän jälkeen traktori vietiin mahdollisesti keulapumpun ja kuormaimen ja sitten rasvarin asennukseen eri osoitteisiin. Kustannuksiksi tuli rahdeista ja odottelemisista.

 – Uuden järjestelmän myötä myyjä tilaa järjestelmästä traktorin asiakkaalle tietyillä varusteilla ja saa vahvistuksen toimituspäivästä, kun olemme varmistaneet osatoimitukset, Petri kuvailee. Tarkoitus on, että tuotantolinjalta tuleva traktori saadaan parissa päivässä varusteluun ja Unlimited-studiossa tehdään kaikki asennukset, Petri kertoo. Tietyissä asennuksissa kuten sammutusjärjestelmissä, teippauksissa ja rasvareissa käytetään tehtaan ulkopuolisia asentajia.

Kuljetusliike Juha Niemenmaan etunostolaitteella ja alaterällä varustettu Unlimited-Valtra odottamassa luovutusta Suolahdessa.

Unlimited on Valtran tehtaalta uusi panostus, jotta asiakas saisi haluamansa varustelun tehdaslaatuisena. Moni muukin asentaja osaa toki hommansa, mutta kun asennukset vielä dokumentoidaan, voidaan hoitaa jälkimarkkinointi täsmällisemmin vuosienkin jälkeen. 

Lue seuraavaksi