Uutiset

Yleinen

Lihaisaa lokakuuta

Miksi viettää lihatonta lokakuuta? Hyvä ruoka syntyy laadukkaista ja tuoreista raaka-aineista, maistuu herkulliselta ja houkuttelee syömään. Hyvä ruoka on värikäs ja monipuolinen kokonaisuus, josta saa sopivasti kaikkia tärkeitä ravintoaineita. Lihassa on luonnostaan lähes kaikki, mitä ihminen tarvitsee. Siihen ei tarvitse lisätä mitään.

Liha on luonnostaan runsaasti ravintoaineita sisältävää ruokaa

Lihassa on luonnostaan lähes kaikki ravintoaineet, joita ihminen tarvitsee: energiaa, rasvaa, laadukasta proteiinia, B-ryhmän vitamiineja sekä rautaa, sinkkiä ja muita tärkeitä kivennäisaineita. Lihaan ei tarvitse lisätä mitään.

Suomalaiset aikuiset saavat lihasta noin viidenneksen energiasta ja tyydyttyneestä rasvasta sekä noin kolmanneksen proteiinista. Liha tuo ruokavalioon myös hyvin imeytyvää rautaa, sinkkiä, seleeniä, fosforia, magnesiumia sekä B-ryhmän vitamiineja.

Ihminen ei nurmikasveja juurikaan halua syödä. Nurmikasvit voidaan kuitenkin jalostaa eläinten kautta ihmiselle sopivaksi ravinnoksi. Suomessa nurmikasvit kasvavat jopa paremmin kuin etelämpänä. 

Nautaeläimet ovat sopivia hyödyntämään ravintoa, mikä ei ihmiselle ole ravintoa eli nurmia. Naudasta saadaan maitoa ja lihaa.

Riittävästi proteiinia ikääntyneille

Vaikka suomalaisten aikuisten ruokatottumukset ovat FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan joiltakin osin huonontuneet, proteiinin saanti on keskimäärin riittävää. Laadukasta proteiinia saadaan lihan ohella maidosta, kalasta ja kananmunista. On kuitenkin ikäryhmiä, esimerkiksi vähän liikkuvat ikääntyneet, joiden proteiinin saannin varmistaminen on tärkeää. Parhaiten proteiinia saa monipuolisesta ruuasta. Samalla elimistöön tulee muita ruuan sisältämiä tärkeitä ravintoaineita.

Pienikin määrä lihaa parantaa naisten raudan saantia

Ruokatottumusten muutokset ovat vaikuttaneet 18-54 -vuotiaat naisten raudan saantiin. He saavat liian vähän rautaa, keskimäärin noin 72 prosenttia suositeltavasta saannista. Miesten raudan saanti on riittävää.

Liha on hyvä raudan lähde. Keskikokoinen annos naudanpaistia kattaa lähes kaksi kolmannesta suositeltavasta raudan päiväsaannista. ”Jo pienelläkin liha- ja maksaruokien, sekä täysjyväviljan, vihannesten ja kasvisten lisäyksellä naisten raudan saanti paranisi helposti,” kannustaa Riitta Stirkkinen Lihatiedotuksesta.

Liha maistuu hyvältä

Noin 94 prosenttia suomalaisista syö lihaa. Lihaa syödään hyvän maun, helppouden, hyvän ravintosisällön ja tottumuksen takia. Hyvä maku on monelle tärkein syys syödä lihaa. ”Lihan täyteläinen maku syntyy proteiineista, umamiyhdisteistä ja pienestä hapokkuudesta,” kertoo Stirkkinen. Lihaisa umamin maku voimistuu kypsennyksen aikana ja vahvistaa lihan omaa makua.

Kun valitsee suomalaista lihaa, tietää mitä syö. Suomalainen liha on turvallista, vastuullisesti tuotettua ja jäljitettävää. Se tuo myös työtä, hyvinvointia ja ruokaturvaa koko Suomelle. 

Lihatiedotusyhdistys ry tarjoaa puolueetonta ja luotettavaa tietoa suomalaisen lihantuotannon turvallisuudesta, jäljitettävyydestä, läpinäkyvyydestä sekä eläinten terveydestä ja hyvinvoinnista. Lisäksi yhdistys välittää tietoa lihan hyvästä ravintosisällöstä ja käyttömahdollisuuksista monipuolisen kokonaisruokavalion osana. Lihatiedotuksen jäseniä ovat Atria Suomi Oy, HKScan Finland Oy, Lihakeskusliitto ry ja Snellmanin Lihanjalostus Oy.

Lue seuraavaksi