Uutiset

Yleinen

Lavalla irtotavara kuivaksi

Kuivaavalle lavalle voisi olla monella käyttöä. Kuivaavalla lavalla on mahdollista kuivata pieniä eriä piensiemeniä, polttopuuta, heinää, ehkä turvetta tai haketta. Kuivaava lava voidaan hankkia valmiina pakettina tai rakennussarjana, jolloin kuivaamo rakennetaan omaan vaihtolavaan tai perävaunuun. Kuivaavaa lavaa ja rakennussarjoja valmistaa Proenco Oy.

Perävaunuun voidaan rakentaa moduleista kuivaamo

Kämpin Tero on suunnitellut kuivaavaa lavaa jo tovin ja nyt rakenne on kunnossa. Myyntiä hoitaa Proenco Oy. Kyseessä on modulirakenne, jolloin kuivauselementit voidaan sijoittaa erikokoisiin lavoihin. Kuivaavaan lavaan on saatavissa puhallin, tai lava voidaan varustaa kanavayhteellä irrallista puhallinta varten. Ilmakanavaa pitkin kuivausilma johdetaan kennoihin, jotka ovat lavan lattialla.

Viime syksynä lavoilla kuivattiin kaikkea mahdollista kosteasta rukiista lähtien.

Kuivauksessa on tärkeää, jotta kostea ilma lavan päältä johdetaan muualle avoimeen tilaan, jolloin se ei tiivisty kuivattavan tavaran päälle. Kylmäilmakuivaajassa on hyvät puolensa, koska se kuivaa sadon hellävaroen, ilman suuria lämpötilavaihteluita. Kun kuivattava tavara on lavalla esipuhdistaminen pitää tehdä muualla. Lavalta ei toki lähde mitään arvokastakaan vahingossa. Kylmäilmakuivaamolla on omat haasteensa kosteina ja kylminä syksyinä ja silloin lämmintä ja kuivaa ilmaa pitäisi tavalla tai toisella saada imuaukkoon syötettyä.

Ilmakanavamoduli on tässä lavan sisällä.

Lavat toimivat myös puskuri- ja välivarastoina käytettäessä varsinaisena kuivausmenetelmänä lämminilmakuivuria.

Ilmakanava on lavan päädyssä.

Perinteisen rakennukseen sijoitettavan lavakuivaamon haitta on monesti ollut hankala täyttö ja tyhjennys. Perävaunuun lavakuivaamon sijoittaminen helpottaa lavan tyhjentämistä.