Uutiset

Yleinen

Lascon kontti lämmittää kuivaamon

Suuri osa viljasta kuivataan polttamalla öljyä. Vaihtoehtona ovat myös kotimaiset polttoaineet, kun niille on vain järjestetty paikka polttaa. Hakkeella voidaan tuottaa lämpöä, joka voidaan syöttää suoraan imuilma-aukkoon. Olli Tuomisella on ollut vuodesta 2016 käytössä omalla kuivaamolla Lascon tuottama lämmin ilma.

Lascon lämminilmakehitin on kuivaamon vieressä ja sitä täytetään hakkeella etukuormaajalla. Ilmakanavat on asennettu niin, että poistopää on kuivaamon imuilmakanavan edessä. Kuivaamoon otetaan samalla myös ulkoilmaa. Kylmänä pakkasyönä kuivauslämpötila laskee 65 asteen tietämille, kun päivällä tavoite on 72-75 astetta. Kuivaamossa on varajärjestelmänä myös öljypoltin ja kattilan teho on noin 330 kW. Öljypoltin voidaan kytkeä päälle, jos lisälämpöä tarvitaan.

Itävaltalainen Lasco valmistaa lämmittimiä, joissa voidaan polttaa haketta. Vaihtimen kautta kulkenut lämmin ilma puhalletaan ilmakanavaa pitkin haluttuun kohteeseen. Kanavaa voidaan joustavasti käytön aikana siirtää ja laskostaa taas nippuun, kun lämmitystarve on ohi. Lämmityskontti on moduli, joka voidaan siirtää lavan päällä paikasta toiseen. Syksyllä Lascolla voidaan lämmittää viljankuivaamon imuilmaa, talvella taas vaikka konehallia tai rakennustyömaata. Keväällä lämmitin voidaan viedä kasvihuoneelle, jolloin tuotanto saadaan herätettyä aikaisemmin käyntiin. Kontti voidaan siirtää myös vaikka tapahtumateltan lämmittimeksi.

Automatiikalla ohjataan kattilan toimintaa.

Myös etäohjaus on käytettävissä.

Tuomisen Lascossa on 5,5 kuution varastotila. Luukut aukeavat moottoroidusti. Laitteessa voidaan polttaa hakkeen lisäksi pellettiä. Laitteen automatiikkaan syötetään tavoitelämpö, joka laitteesta halutaan saada irti. Ilmamäärästä ja lähtölämmöstä riippuen laitteisto säätää itseään, jotta tavoitelämpö saavutetaan. Nimellisteho kattilassa on 240 kW.

Tuhka siirretään ruuvilla astiaan kontin ulkopuolella. 

Lue lisää Lascon konttiratkaisuista.

Lue seuraavaksi