Uutiset

Yleinen

Länsi-Suomeen uutta haketusvoimaa

”Tämä meidän yhteistyömme tulee perintönä. Meidän isämme tekivät jo yhteistyötä maataloustöiden muodossa ja olemme jatkaneet samoissa saappaissa. Vaikka molemmilla on oma laskutus, kaikki työt tehdään yhteistuumin kahdella traktorilla. Puunkäsittelyn, haketuksen sekä hakkeen myynnin ja kuljetuksen lisäksi meillä on suorakylvökone ja kasvinsuojeluruisku urakointia varten. Maansiirtokärryillä myös maan ajot onnistuvat”, toteavat miehet aluksi.

Terolla on lisäksi metsäkone, jolla tehdään nuorten metsien harvennuksia sekä peltojen piennarten ja teiden reunojen raivauksia. Hakettaminen saikin miesten mukaan alkunsa juuri raaka-aineesta.

Koko ketju hallintaan

”Omaa haketusta aloimme pyörittää pari kolme vuotta sitten, kun hakkuissa syntyi sopivaa tavaraa haketettavaksi. Käytimme aluksi ulkopuolista urakoitsijaa, mutta pian selvisi, että niin ei homma onnistu. Kun oma varasto ei ole suuri, niin nopeita toimituksia ilman omaa hakkuria oli vaikea järjestää. Nyt pyrimme pitämään sellaisen 150 kuutiota haketta omassa varastossa ”käsikassana”, eli pyrimme hätätapauksissa saamaan haketta asiakkaalle vuorokaudessa”, kertoo Lehtonen.

”Koko ketju pystypuusta hakesiiloon on siis mahdollista järjestää”, lisää Lehtonen. Hake liikkuu kahdella traktorilla hinattavalla vaihtolavakärryllä, joihin on olemassa yhteensä viisi lavaa. Pyöreää puutakin miehet liikuttavat tarpeen mukaan yhdellä tukkikärryllä.
”Asiakkaat myytävälle hakkeelle löytyvät maksimissaan noin 30 kilometrin etäisyydellä Vahdolta. Rahtihakettamista tehdään kauempanakin tarpeen mukaan. Asiakkaina on maatiloja, suuria laitoksia sekä myös yksittäisiä omakotitaloja. Suurimmat haketta polttavat laitokset ovat Turun kaupungissa.”

”Maatiloilla haketus ajoittuu juhannuksen jälkeiseen aikaan ja usein haketetaan vuoden tarve kerralla. Esimerkiksi iso sikala kuluttaa helposti vuodessa sellaisen 4000 megawattia, mikä vastaa noin 6000 hakekuutiota”, laskeskelee Mahkonen. Muutoin kiireisin sesonki on tietenkin talvisaikaan, kun energian kulutuskin on suurimmillaan.

Jykevääkin runkoa

Uuden hakkurin miehet hankkivat heinäkuun alussa, kun vanha kävi auttamattomasti liian pieneksi. Suuriin autohakkureihin ei haluttu siirtyä jo niiden korkeiden hankinta- ja ylläpitokustannusten takia. Ja kun työmaat ovat suhteellisen lähellä, riittää traktorin siirtonopeus mainiosti.

”Pohdimme muutamaa eri merkkiä, mutta päädyimme sitten PowerForest Oy:n maahantuomaan, itävaltalaiseen Mus-Max Wood terminator 8XL –traktorihakkuriin. Suurin syy taisi olla hakkeen tasa­laatuisuus. Kävimme tutkimassa asiaa ja meidän mielestämme jälki oli ylivoimaisesti parasta. Hake on neliönmuotoista ja tasalaatuista. Tikut puuttuvat kokonaan ja poikkeuksetta alle tulitikkuaskin kokoiset palat soveltuvat vaativiin omakotitalojen stokereihinkin. Isoissa laitoksissa ei laadulla ole niin suurta merkitystä”, valistaa Lehtonen.

Kuutiotaksalla

”Tehdas ilmoittaa tämän hakkurin kapasiteetiksi parhaimmillaan 90 kuutiota tunnissa, mikä on kyllä ehdoton maksimi. Noin 60 kuutiota on realistinen tavoite. Tosin tällä kapasiteetilla ei ole asiakkaalle suurta merkitystä. Kun laskutusperusteena on hakekuutio, on asiakkaan kannalta yhdentekevää, olemmeko kasalla tunnin vai kaksi. Tosin nyt olemme tehneet haketta vain viidenkympin seulalla, satasen seulalla kapasiteetti kyllä kasvaa.”

Eli vaikka traktorihakkuri häviää kapasiteetissa suurille autohakkureille, syntyy kuutio pienemmillä kustannuksilla. Vahtolaisserkukset ovat laskeskelleet, että hakekuutiota kohti kuluu reilusti alle litra polttoainetta.

”Yksi etu on myös se, että tästä menee läpi 600 millimetrin runko. Yleensä traktorihakkureiden yläraja on siellä 450 millimetrin paikkeilla. Hakkurissa oleva automatiikka hidastaa syöttöä, kun kidassa on ahdasta. Näin peruskonetta ei saa hakkuria kuormittamalla polvilleen”, sanoo Lehtonen.

Mus-Max ja Cranab

Hinattava paketti, johon kuuluu alusta, Mus-Max hakkuri sekä Cranabin FC 80 Combi -puutavaranosturi, painaa rapiat 10 tonnia. Koura on niin ikään Cranabin CE250. Hakkuri kaksiakselisella alustallaan tuli tehtaalta käyttövalmiina Vahdolle. Toimintakuntoon laitto ei vaatinut muuta kuin voimanottoakselin ja sähköjen kytkennän.

”PowerForest Oy edustaa myös Cranabin nosturia, joten oli luonnollista että kaikki tuli samasta osoitteesta”, toteavat vahtolaismiehet.
Nosturi asennettiin hakkurin eteen Vahdolla ja niin kone oli helposti käyttövalmis. Mahkonen kertoo oppineensa käytönkin nopeasti.
Hakkurin toimintoja ohjataan traktorin ohjaamoon sijoitetusta panelista. Käskyt kulkevat Can –väylää pitkin ja valmistajan mukaan piirilevy on asennettu tärinää kestävään ohjauskoteloon.

Kaapeli on teräslankapunottu ja sen luvataan kestävän sään vaihteluita.
Mus-Max –hakkurissa on jykevä, halkaisijaltaan 920 millimetrin rumpu, johon on kiinnitetty kahdeksan murskaavaa terää. Terissä on rummun vahingoittumista estävä varmistusjärjestelmä. Syöttöaukon koko on 640 (leveys) ja 600 millimetriä (korkeus). Eli kitaan voidaan syöttää maksimissaan 600 millimetrin runkoja. Maksimi puhalluskorkeus on 4,6 metriä. Puhaltimelle hake siirtyy vankasti tehdyn poistokierukan avulla.

Cranab FC 80 Combi –nosturin maksimi ulottuvaisuus on noin yhdeksän metriä ja täydellä ulottuvuudella nostovoima on rapiat 1000 kiloa. Peruskoneelta se vaatii öljyn tuottoa 90-150 litraa minuutissa.

Mus-Max Wood terminator 8 XL –hakkurin peruskoneen tehotarpeeksi valmista antaa 130-220 hevosvoimaa eli vahtolaisurakoitsijoiden traktorit sijoittuvat tehotarpeen yläpäähän.

www.traktoriurakoitsijat.fi
www.powerforest.fi
www.mus-max.at

Lue seuraavaksi