Uutiset

Yleinen

Lännen Tractors Oy suunnitteli monitoimikoneen VR Track Oy:lle

– Varta vasten VR Trackille suunniteltu monitoimikone on peruslähtökohdaltaan runko-ohjattu, voimakas ja vahvarakenteinen Lännen 8800G-pyöräkuormainkaivuri. Se on varusteltu monipuolisilla työlaitteilla kuten aivan uudentyyppisellä ratapyörästöllä. Ratapyörien erikoisrakenteen ansiosta koneen kumipyöriä voidaan helposti nostaa parikymmentä senttiä ylös raiteista laskumäkien raidejarrujen ylittämistä varten.

– Lisäksi koneessa on muun muassa henkilönostin, jolla voidaan turvallisesti tehdä nostokoritöitä jopa 19 metrissä. Etu- ja takapään hydrauliikka mahdollistaa sen, että kone pystyy käyttämään erittäin suurta hydrauliikkatehoa vaativia työlaitteita. Kone on varusteltu voimakkaalla paineilmakompressorilla, joka tuo tehokkuutta esimerkiksi lumien puhdistamiseen vaihteista, luettelee Lännen Tractors Oy:n tuoteryhmäpäällikkö Jan Aspvik.
VR Track ja Lännen Tractors tekivät koneen suunnittelussa tiivistä ja hyvää yhteistyötä useiden viikkojen ajan. Suunnittelun pohjana oli VR:n monikymmensivuinen rataohjeisto lukuisine turvamääräyksineen. Ensimmäiset testit suoritettiin kevättalvella Lännen Tractorsin tehtaan omalla parinkymmenen metrin raiteella ja toiset testaukset VR:n Loimaan ratapihalla.

– Olemme päässeet tässä tuomaan esille aivan uutta työtapaa. Suomessa ei ole tähän mennessä juurikaan menty pyöräkuormainkaivurilla raiteille, toisin kuin Ruotsissa ja Norjassa. Viime vuonna suunnittelimme ja toimitimme ratakoneen Haminan satamaan, ja nyt olemme päässeet hyvään alkuun VR:n kanssa. Odotuksemme ovat korkealla; onhan pyöräkuormainkaivuri erittäin käyttökelpoinen työkalu pohjoismaisissa olosuhteissa, myös raidetöissä, Aspvik sanoo. Myös VR Trackin puolella uuteen koneeseen ollaan tyytyväisiä.

– Yhteistyö suunnitteluvaiheessa sujui oikein hyvin. Ensikokemuksemme itse koneesta ja sen monipuolisuudesta ovat myönteiset. Tosin tähän mennessä olemme ehtineet vasta lähinnä kaivaa sillä ojia ja aukoa rummunpäitä pitkin radanvartta.

Kohta saamme koneeseen muun muassa vesakkoleikkurin ja kiskontaivutuslaitteet, jolloin sen monipuolisuus entisestään korostuu. Lumilingon tehokkuutta testasimme Loimaalla kevättalvella, mutta toden teolla sen tehokkuus selviää vasta ensi talvena. Jo nyt kuitenkin tiedämme, että tällä yhdellä koneella voi tehdä monen koneen työt sekä alueiden että raiteiden hoidossa, kertoo VR Track Oy:n kunnossapitoalue 3:n päällikkö Risto Röman.

– Meillä on Lännen Tractorsin kanssa optio tälle vuodelle toisesta koneesta. Siitä eteenpäin tulevaisuus on vielä auki. Yhtiöllämme on merkittävä 5-vuotinen urakkatarjous sisällä, ja jos voitamme sen tarjouskilpailun, tarvitsemme varmasti lähitulevaisuudessa lisää tämäntapaisia monitoimikoneita, Risto Röman sanoo.   

www.lannentractors.fi

 

 

Lue seuraavaksi