Uutiset
Lämpöä punaposkille – Biofire
Närpiöläisen MH Grönsaker ab:n tomaatit kypsyvät varsin kotimaisesti tuotetun lämmön voimin. Biofire oy:n äskettäin toimittama lämpölaitos jauhaa lämpöenergiaa kotimaisesta biopolttoaineesta. Tässä tapauksessa hakkeesta ja turpeesta. Suomen tämänvuotinen, poikkeuksellisen lämmin kevät-kesä on varmasti helpottanut kasvihuoneviljelijöiden energiakuluja, mutta aivan kylmäksi ei pannuja oltu päästetty kesäkuun puolessa välissäkään. MH Grönsakerilla liekki paloi ja kuljettimet surisivat kylmien öiden lämpöheilahduksien tasaamiseksi, tosin laitteiston maksimitehoa reilusti pienemmällä kuormalla.
Kauhajokelainen Biofire oy on toimittanut 2,5 megawatin nimellistehollisen lämpölaitoksen Närpiön Ylimarkussa toimivalle MH Grönsaker ab:lle. Laitos käynnistyi helmikuun lopulla ja nyt järjestelmä alkaa pikkuhiljaa olla säädöissään.
”Kylmä talvi asetti osaltaan haasteita käynnistykselle, mutta niistä selvittiin hienosti”, sanoo käynnissä olevaa laitosta esitellyt Biofiren suunnittelija Ilkka Vuorinen. Uusi laitteisto asennettiin jo olemassa oleviin tiloihin. Niissä aikaisemmin toiminut järjestelmä purettiin kokonaan rakennuksia lukuun ottamatta. Suunnittelu toteutettiin
asiakaslähtöisesti tehontarve, tilat ja käytettävä polttoaine huomioiden. Kokonaisvaltaisena laitetoimittajana Biofire tekee asiakkaan osan helpoksi. Kaikki asiat hoituvat tutulla ”yhden luukun” periaatteella aina suunnittelusta käytönaikaiseen ylläpitoon. MH Grönsakerin uusi lämpökeskus on monien valmistajien laitteiden sekä niitä säätävien ohjausjärjestelmien kokoonpano, jonka Biofire on valjastunut toimivaksi ja helposti hallittavaksi kokonaisjärjestelmäksi. Lyhyen käyttöjakson perusteella MH Grönsakerin Markus Hannus sanoo olevansa tyytyväinen uuden laitoksen toimintaan ja hallittavuuteen. Toimitukset tapahtuivat aikataulussa ja kuitenkin varsin monimutkaisen laitteiston käytönopastus on ollut hyvää. Energiatehokkuuteen tai polttoaineen sisältämän energian parempaan hyödyntämiseen hän ei vielä tässä vaiheessa osannut vastata. Ne selviävät vasta muutamien vuosien käytön jälkeen.
”Helpotusta ainakin arkiseen työhön on tullut runsaasti uuden järjestelmän pitkälle toteutetun automaation johdosta”, kiittelee Hannus. MH Grönsaker on myös lisännyt viimeaikoina kasvihuonekapasiteettia, joten lämpöenergiaa tarvitaan aikaisempaa enemmän.
Kaikki yhdestä paikasta
Uusi lämpölaitos koostuu Biofiren valmistamasta, liikkuvalla arinalla varustetusta Palokärki-polttimesta, LAKA:n kattilaosasta sekä niitä ruokkivasta kuljetinjärjestelmästä. Savukaasut puhdistetaan sykloonityyppisellä savukaasupesurilla ja tuhkanpoisto hoituu märkäkolakuljettimella. Pitkälle kehitetty automaatio hoitaa edellä mainittujen laitteistojen keskeytymättömän ja tehokkaan yhteistyön ilman ihmisen jatkuvaa valvontaa. Biofire vastaa lämpölaitoskokonaisuuden suunnittelusta, asennuksesta, käyttöönotosta sekä tietenkin toimivuudesta. Yritys tarjoaa biopolttoaineita hyödyntäviä lämpölaitoksia 60 kilowatin tehoisista jopa 4,9 megawatin tehoisiin lämpökeskuksiin. Kotimaan lisäksi Biofire harjoittaa vientiä muun muassa naapurimaihin Ruotsiin, Norjaan ja Venäjälle sekä Keski-Euroopan maihin. Etelä-Amerikassakin on yrityksellä edustaja.
Haketta tulille
Hakkeen tai turpeen matka kattilaan alkaa katetusta varastosta. Sen lattiaan on valettu noin kymmenen metrin mittaisia I-palkkeja tankopurkaimia varten. Pyöräkuormaajalla tai suoraan hakeautosta purettu kuorma siirtyy edestakaista liikettä tekevien tankopurkaimien (4 kpl) avulla kohti kolakuljetinta, joka puolestaan työntää biopolttoainetta kattilahuoneessa olevaan 1,5 kuutiometrin välisäiliöön. Tankopurkaimien liike aikaansaadaan kaksitoimisilla hydrauliikkasylintereillä, jotka liikuttavat purkainkolia vuorotahtiin. Edestakainen liike on noin 300 millimetriä. Sylinterit on kiinnitetty edellä mainittuihin I-palkkeihin pitäen osat tukevasti paikoillaan.
Välisäiliön täyttöä seurataan ultraäänimittauksella. Säiliön päällä oleva hydrauliikkakäyttöinen sulkuluukku toimii takapalon estimenä. Välisäiliöstä tavara siirtyy kahdella ruuvikuljettimella Palokärki-polttimeen. Sen liikkuvan arinan liikkeet hoituvat hydrauliikkasylinterien avulla. Palotilaan alkupäähän syötetty polttoaine
liikkuu kohti varsinaista palotilaa pikkuhiljaa mahdollistaen hieman kosteankin polttoaineen käytön. Se ehtii näin kuivua arinan alkupäässä ennen siirtymistä varsinaiselle paloalueelle. Palamisilma syötetään palotilaan puhaltimilla. Se tapahtuu kolmessa vaiheessa; arinan alle, sivulle ja yläpuolelle. Näin taataan tehokas ja hallittu palaminen. Palamistapahtumaa seurataan Lambda-mittauksen avulla ja ilmansyöttö säätyy automaattisesti mittausten perusteella. Polttimen perässä olevassa LAKA-kattilassa lämpö siirtyy
kiertoveteen, jolle myös on säädetty maksimilämpötila.
Tuhkanpoisto hoituu polttimen ja kattilan alla olevan, haponkestävästä teräksestä valmistetun märkäkolakuljettimen avulla. Savukaasut puolestaan poistuvat ulos multisyklonin kautta. Siinä suurimmat partikkelit erottuvat savukaasuista ja ne johdetaan märkäkolakuljettimeen. Syklonin yhteydessä on sähkömoottorikäyttöinen savukaasuimuri, joka synnyttää kattilaan hallitun alipaineen palamisprosessin tehon maksimoimiseksi.
Pitkälle kehitetty automaatio hoitaa niin oikea-aikaisen polttoaineen syötön arinalle asti, sopivan ilmamäärän syötön tarvittaviin kohteisiin sekä tarvittavan vedon hallinnan. Ohjausjärjestelmä on räätälöity asiakkaalle. MH Grönsakerin tapauksessa muun muassa mahdolliset vikatilat saadaan näkyviin älypuhelimeen. Muutakinprosessin seurantaa ja säätöjä on jo mahdollista tehdä kännykällä.
Laitteiston nimellisteho on 2,5 megawattia ja järjestelmä on mitoitettu mahdollistaen 20 prosentin lisäkuormituksen ulosoton. Näillä eväillä MH Grönsakerin kasvihuoneissa vallitsee ympärivuorokautinen, tomaatin kasvulle otollinen, +23 asteen lämpötila.
Pitkä historia
MH Grönsaker ab:n Markus Hannus sanoo Närpiön vihannesviljelyllä olevan ainakin satavuotinen historia. Perinteet siis osaltaan velvoittavat jatkamaan. Laitteet ja menetelmät ovat toki kehittyneet vuosien saatossa. Kotimaista vihannesta saadaan näin edelleen kuluttajien pöytään.
”Meidän kasvihuoneissa kasvaa pelkästään tomaatteja. Se on käytännön kannalta helpoin tapa hoitaa tuotantoa”, sanoo Hannus. Hän aloitti kasvihuoneviljelijänä kuluvan vuosikymmenen alussa. Uusimman, viime vuonna käyttöönotetun, kasvihuoneen myötä katettua ja lämmitettävää tilaa on 15 500 neliötä. Lämmitettävien kuutioiden määrää Hannus ei osaa tarkkaan sanoa, kun kasvihuoneita on useita erillisiä ja niiden korkeudetkin vaihtelevat. Karkea arvio on noin 65 000 kuutiometriä. Arvioitu vuotuinen energiankulutus on 7 000 megawattia.
MH Grönsakerin kattilassa palaa ostopolttoaine. Omaa metsää tai hakkeentuotantoa ei ole. Hake ja vaihtoehtoisesti turve hankitaan paikallisilta alan toimijoilta. Myös VAPO kuluu toimittajiin. Hannuksen mukaan käytettävät biopolttoaineet tulevat valtaosin maksimissaan 60 kilometrin säteeltä Ylimarkusta. Tavallaan voidaan siis puhua lähienergiasta, josta hyötyvät monet eri paikalliset tuottajatahot. Jutunteon yhteydessä kattilassa paloi hake, mutta turpeen polttokin on mahdollista. Biofiren Ilkka
Vuorisen mukaan polttoaineen vaihto ”lennosta” on mahdollista, eikä ohjausjärjestelmäänkään tarvitse tehdä suuria muutoksia. Pelkästään ostomateriaalia polttavana Hannus arvostaa tätä ominaisuutta. Katettuun hakevarastoon mahtuu parhaimmillaan 400 kuutiometriä haketta. Kovilla talvikeleillä Hannus arvelee sen kestävän noin kaksi viikkoa. Mennyt talvi meni vielä sisäänajon merkeissä, joten tarkkaa tietoa ei ole. Polttoaineen laadun vaihtelukin vaikuttaa tähän. Biofiren lämpölaitos kykenee toki polttamaan huonompilaatuistakin biopolttoainetta automaation hoitaessa polton jatkuvuutta pyrkien maksimoimaan kustakin polttoaine-erästä saatavaa lämpöenergiaa.
MH Grönsakerin tuotantokausi alkaa helmikuussa ja päättyy lokakuussa. Tuona aikana kasvihuoneissa vallitsee tuotannolle otollinen +23 asteen lämpötila. Ympärivuotinen tuotanto vaatisi valaistuksen, jota yrityksellä ei ole. Kasvihuoneet työllistävät tuotantoaikana reilut kymmenen henkeä. Talviaika kuluu puolet pienemmällä määrällä kunnossapitotöiden parissa. Tuolloin myös mukavasta 23 asteen lämpötilasta voidaan hieman tinkiä. MH Grönsakerin tuotanto uppoaa Hannuksen mukaan kokonaan kotimaisiin suihin.