Uutiset

Yleinen

Lakeuden Ympäristöhuolto Oy:lle nousevaohjaamoinen Liugong

Lakeuden Ympäristönhuolto Liugong

Lakeuden Ympäristönhuolto Oy on seinäjokelainen jätehuoltoon ja kierrätykseen erikoistunut perheyritys, joka tällä hetkellä työllistää aliurakoitsijat mukaan luettuna jo lähes 40 alan ammattilaista. Osoituksena yrityksen innovatiivisuudesta Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät valitsi Lakeuden Ympäristöhuolto Oy:n Maakunnalliseksi vuoden yrittäjäksi 2014. Yhtiön toimitusjohtaja Timo Hirsimäki edustaa yritystoiminnan uudenaikaisia ajattelutapoja ja esimerkkinä niiden tuomisesta työelämään toimii maailman ensimmäinen nousevaohjaamoinen Liugong 922E -kaivukone.

Lakeuden Ympäristönhuolto henkilökunta

Lakeuden Ympäristöhuolto Oy on perustettu vuonna 1985 ja siitä lähtien yritys on edustanut jätehuollon ja kierrätyksen huippuosaamista. Yhtiö tarjoaa muille yrityksille, kaupalle, teollisuudelle sekä rakennusalan toimijoille kokonaisvaltaisia palveluja, jotka mahdollistavat niiden keskittymisen omiin perustoimintoihinsa. Lakeuden Ympäristöhuollon perusperiaatteena on aina ollut jätteen muodostumisen ehkäisy ja tässä onnistumisesta kertoo yrityksen suorittaman lajittelun jälkeen jäljelle jäävä loistavan alhainen, ainoastaan yhden prosentin kaatopaikkajätteen osuus.Seinäjoen toimipisteen Johanna Martikkala (vas.), Krista Mäki, Lea Koivisto, Katja Jänisoja,Mika Luomakortes  sekä toimitusjohtaja Timo Hirsimäki pitävät yrityksen pyörät pyörimässä.

 

 

Lakeuden Ympäristönhuolto kierrätys

Lakeuden Ympäristöhuollon toiminta perustuu viiteen perusarvoon: asiakaslähtöisyyteen, luotettavuuteen, tehokkuuteen, tuloksellisuuteen sekä suunnitelmallisuuteen. ”Tehtävissä onnistuminen perustuu tarkkaan asiakaskohtaiseen räätälöintiin, jonka kautta niin asiakas kuin ympäristö hyötyvät tilanteesta. Tehokkaan lajittelutoimintamme kautta keräämästämme jätteestä menee 46 prosenttia uusiokäyttöön ja toiset 46 prosenttia energian tuotantoon. Lopuistakin suurin osa menee muuhun hyötykäyttöön ja näin kaatopaikalle päätyy vain murto-osa materiaalista”, kertoo Hirsimäki. ”Näin korkea hyötyprosentti ei ole sattumaa, vaan se on vaatinut kovaa panostusta sekä henkilökunnan osaamiseen että ajoneuvo- ja konekannan investointeihin.

Lakeuden Ympäristönhuolto kuljetuskalusto

Kuorma-autokantaamme kuuluu 15 ajoneuvoa, kuten keräävät pakkaaja-autot sekä hakeautot. Konepuolen suurimmat investoinnit on taas tehty Seinäjoelta 15 kilometrin päässä sijaitsevaan Teräsmäen lajittelulaitokseen, jossa pyörii esimerkiksi Lindnerin täydellinen kierrätyslinja”, lisää Hirsimäki. Linjaston tuotantotehon maksimoimiseksi on hankittu runsaasti kuormain- ja kaivukonekantaa, josta tuoreimpana esimerkkinä toimii Liugongin huippu-uutuus.

Lakeuden Ympäristönhuolto Lindner

Lakeuden Ympäristönhuollon Teräsmäen lajittelulaitos vakuuttaa vierailijan nopeasti siisteydellään ja tehokkuudellaan. Yksistään Lindnerin yksikön käsittelykapasiteetti on huikeat 28 000 tonnia valmista materiaalia vuodessa. Tästä huolimatta koko laitos on erittäin siisti eikä minkäänlaisista hajuhaitoista voi valittaa. Onkin siis ymmärrettävää, että Hirsimäki on ollutkin ihmeissään byrokratian rattaiden hitaudesta suhteessa laitoksen laajentamiseen. ”Laajennus toisi runsaasti uusia työpaikkoja ja tietenkin suurin voittaja olisi tehokkaamman lajittelun ja lyhyempien kuljetusmatkojen kautta luonto”, kummastelee Hirsimäki.

Lakeuden Ympäristönhuolto Liugong

Teräsmäen nykyinenkin konekanta on vakuuttava ja toiminnan keskipisteessä olevaan kierrätyslinjaan kuuluvat esimurskain, kolme magneettiyksikköä, tuuli- ja rumpuseula, jälkimurskain sekä pyörrevirtayksikkö. Kierrätyskoneiden syötöistä vastaa monipuolinen pyöräkuormain-, kurottaja- sekä kaivukonevalikoima. Viime vuonna yrityksen konekantaan liittyi ensimmäinen Liugong-kaivukone, joka on Hirsimäen mukaan vastannut odotuksiinsa mainiosti.

Lakeuden Ympäristönhuolto Liugong

Timo Hirsimäki kertoo Liugongin toimineen kahdessa vuorossa kovassa käytössä ja kuljettajien koneesta antama palaute on ollut erittäin positiivista. ”Olin jo jonkin aikaa päättänyt panostaa syöttötoimintaan nousevaohjaamoisella kaivukoneella ja päätinkin heti kysyä tarjouksen myös Liugongin versiosta”, kertoo Hirsimäki. Hän tiesi, että nousevaohjaamoisen koneen hinta tulee nousemaan tavalliseen koneeseen verrattuna, joten Liugongin edullisuus tuli tarpeeseen. ”Liugong pesee kilpailijansa hinta-laatusuhteellaan ja näin myös nousevaohjaamoisesta saatiin taloudellisesti järkevä kokonaisuus. Maahantuoja otti ohjaamohaasteen mielellään vastaan ja valmistusprosessi saatiin nopeasti käyntiin hollantilaisen Timmermanin kautta”, kertoo Hirsimäki. Koko projekti sujui ilman suurempia viivästyksiä ja uutuuskone saapui Pohjanmaalle syyskuussa.

Lakeuden Ympäristönhuolto Liugong ohjaamo

Nousevaohjaamoinen Liugong 922E on 22 tonninen ja lisävarusteena siihen asennettiin rasvari sekä 900 milliset laput. Käyttökokemusten perusteella Liugong on osoittautunut onnistuneeksi hankinnaksi. ”Nousevaohjaamoisella koneella työturvallisuus paranee ja murskainten kapasiteetti saadaan entistä paremmin käyttöön”, kertoo Hirsimäki. Teräsmäen lajittelulaitoksessa Liugongin ohjaamossa ahkeroi kuljettaja Sami Puskala, joka kertoi käyttäneensä uutuuskonetta lähinnä murskaimen syöttöön. ”Käytössä on lähes aina kahmarikoura, joten työvälineiden vaihtoon ei juuri aikaa kulu. Näkyvyys on korkealta mainio, mikä helpottaa ja nopeuttaa työskentelyä huomattavasti. Ohjaamon nousu- ja laskumekanismi on nopea ja Liugong on muutenkin ripeä liikkeissään”, kiittelee Puskala.

Lakeuden Ympäristönhuolto Maspart

Timo Hirsimäki on hyvin tyytyväinen seinäjokelaisen Maspartin palveluun yksilöllistä konetta hankittaessa. ”Maspartin Seppo Salomäki on tuttu mies jo vuosien takaa ja hänen kauttaan Lakeuden Ympäristöhuolto on hankkinut aikaisemmin jo viisi konetta, kuten esimerkiksi myös edellisen Liugongin sekä Hyteran komean seitsemän kuution kauhan”, kertoo Hirsimäki. Hirsimäen vasemmalla puolella Seppo Salomäki ja kuvassa mukana myös Kalevi Korpi, Jussi Saukko sekä koneen ohjaimiin päässyt Sami Puskala

Lue seuraavaksi