Uutiset

Yleinen

Laadukkaat Tosellin kasvinsuojeluruiskut Avagrolta

Kasvinsuojelua tarvitaan, jotta saadaan laadukasta satoa. Monesti myös sadon määrä riippuu merkittävästi kasvinsuojelun onnistumisesta. Jos taudit ja tuholaiset vaurioittavat kasvia, sen kasvu häiriintyy. Rikkakasvit taas vievät hyötykasveilta ravinteita ja vettä. Jotta hyötykasvit saadaan kasvamaan mahdollisimman vähällä torjunta-ainemäärällä, kannattaa panostaa kasvinsuojeluruiskuun. Ominaisuuksiltaan monipuolinen Tosellin kasvinsuojeluruisku on ekologinen vaihtoehto.

Avagron Anssi Väättänen ja Tosellin toimitusjohtaja Marco Toselli esittelemässä Tosellin kasvinsuojeluruiskua. Tosellin mallistossa on neljä kokoluokkaa. Käytännössä rungot ovat erikokoisia ja jokaiseen runkoon on saatavilla kahta eri säiliökokoa. Puomiston leveys valitaan tarpeen mukaan.

Kemikaalintäyttöastia on nykyruiskun turvavaruste, jolla saadaan myös purnukat puhtaaksi.

Nykymallin mukaan Tosellissa nesteitä ohjataan kahdella kahvalla. Vasemmasta kahvasta valitaan, mistä neste otetaan ja oikeasta, mihin se toimitetaan. Vasemman kahvan päällä on toinen ohjain, jolla ohjataan vaikka sateen sattuessa erillistä puomiston puhdistusta puhdasvesisäiliöstä. Työasennossa kaikki vivut osoittavat taakse, jolloin ne eivät vahingossa käänny väärään asentoon vankassakaan kasvustossa.

Imupuolella on erillinen venttiili ja liitin, jos halutaan imeä vaikka nestemäistä lannoitetta säiliöön.

Tosellin kasvinsuojeluruiskussa on huomioitu ongelmatilanteet ja ruisku voidaan puhdistaa puhtaan veden säiliöstä vettä ottamalla ja ohjaamalla se pumpun kautta puomistoon. Puhdistus ei lisää vettä tankissa eikä siten muuta seossuhdetta. Puhdas vesi voidaan ohjata puomistoon myös vahinkotilanteessa, jos ruiskutus joudutaan keskeyttämään muuten.

Tosellin isommissa ruiskuissa puomi on ripustettu runkoon nelinivelvarsilla. Pienempiin on tarjolla kompakti teleskooppihissi, joka tekee ruiskusta lyhyen ja puomi tulee lähelle renkaita. Esimerkiksi taimitarhoille on tarjolla puomiston tuplahissi, jolloin kasvinsuojelua voidaan tehdä jopa kolmen metrin korkeuteen.

Puomiston molemmissa olkapäissä on oma hydraulivaimennus ja paineakkunsa. Tosellilla eri ratkaisuja on testattu ja jotta kaikki ominaisuudet saadaan käyttöön, pitää järjestelmän olla stabiiili. Teleskooppihissiversiossa puomistoa kannatellaan vaijerilla joka on taas kytketty hydraulijärjestelmään ja kaasuvaimennukseen. Kun hydrauliikka toimii omalla öljyllä, vaimennus on aina oikea.

Tällaiseen ruiskutusasentoon saa harvaa peliä ja näin pienessä tilassa kääntyy harva muu hinattava aisaohjauksella varustettu kasvinsuojeluruisku. Aisan kulma on eteenpäinajossakin käännettäessä noin 90 astetta. Kun ruisku kytketään traktoriin, kiristetään vetovarret tiukalle. Tällöin yhdistelmä on tarkka myös peruuttaa. Isoimmassa eli Wonder-mallissa on pyöräohjaus ja erikoissofta, jolla ohjelmoidaan ruisku seuraamaan traktoria.

Kun otetaan käyttöön kehittynyttä tekniikkaa, kasvinsuojelua voidaan tehostaa ja samalla myös vähentää hukkaruiskutusta ja torjunta-aineiden käyttöä ja pienentää jopa käyttömääriä. Torjunta-aine pitää saada sekoittumaan veteen ja veden ja torjunta-aineen seos pitää saada toimitettua haluttuun paikkaan. Kyse on oikeista paineista ja suuttimista ja ruiskutustekniikasta. Puhallettua ilmaakin kannattaa käyttää apuna, jotta kasvinsuojelun tavoite toteutuu.

Kasvinsuojeluruiskutuksissa on kyse vain veden ja tehoaineen toimittamisesta oikeaan paikkaan. Ilmavirralla useimmiten joko suojataan pisaravirtaa tuulelta tai ilmalla halutaan saada kasvusto heilumaan, jolloin pisarat tarttuvat paremmin eri puolille kasvia. Ilmavirta voidaan ohjata päin tai pois suuttimista ja voidaan kääntää suuttimet myös ilmavirtaan päin. Nyt suutinrungoissa on tuplasuuttimet, joita voidaan ohjata erikseen.

Ruiskuttajan ammattitaito ratkaisee, miten hyvin ruiskutus onnistuu. Tekniset apuvälineet ja säädettävyys tarjoavat mahdollisuuden tarkkaan ruiskutukseen ja huonojen olosuhteiden kompensoimiseen. Oikean nestemäärän ja edelleen suuttimen valinta, puhallusilman hyväksikäyttö, automaattiset sähköventtiilit ja satelliitit auttavat toimittamaan tehoaineen oikeaan paikkaan.

Anssi Väättänen ja Timo Ranta tutustumassa sähköisiin ohjaimiin. Ylin taulu on GPS-ohjaukseen keskimmäinen ruiskun ohjaukseen ja alin puhaltimelle ja puomin hydrauliikalle.

Tosellin kasvinsuojeluruisku on suunniteltu vaativaan käyttöön. Kun mukana on oma hydraulipumppukin, nousee hinta perusruiskuja korkeammaksi. Oma hydrauliikkajärjestelmä on kuitenkin perusteltu.

Etenkin erikoisviljelijät ovat kiinnostuneita siitä, että saadaan oikeanlainen ja toimiva ruisku. Puhallinruisku on kätevä, kun halutaan kompensoida heikkoa tuulta ja suojata kasvustoon laskeutuvaa tehoainesumua. Puhallinruisku on hyödyllinen kasvilajista riippumatta kosketusvaikutteisten tehoaineiden levittämisessä kasvustoon. Mitä vankempi on kasvusto, sitä vaikeampi on perinteisellä ruiskulla saada pisarapeittoa kasvustossa. Kasvinsuojeluruiskun tuulella saadaan lehteväkin kasvusto liikkeeseen ja pienellä pisarakoolla saadaan mahdollisimman suuri peitto myös kasvien alapinnoille.

Tehokas sekoitus ja puhdistus onnistuvat, kun säiliö on ilman turhia kulmia. Säiliön pohjalla on koho, joka käyttää mekaanisesti vaijeria, jonka toisessa päässä taas viisari, joka näyttää asteikolla luotettavasti nestemäärän säiliössä.

Tosellin puhallus on toteutettu yksinkertaisesti. Puhallin, jonka ilmantuottoa voidaan säätää, puhaltaa ilman vakiokokoiseen kanavaan. Ilman suuntaa voidaan kääntää pyörittämällä ilmakanavaa tukevien ohjainrenkaiden sisällä. Liikkuvia osia on vähän ja toimivuus on varmistettu. Yli puolet Tosellin valmistamista kasvinsuojeluruiskuista on ilma-avusteisia.

Lue seuraavaksi