Uutiset

Yleinen

Kylvö lannanlevityksen yhteydessä

Kankaan tilalla on 70-päinen lypysykarja, joiden lisäksi nuorta karjaa. Viljelymaita tilalla on 80 hehtaaria, jotka kaikki ovat nurmella. Traktorityötä on siten omallakin tilalla runsaasti, mutta lisäksi Ari-Pekka Kangas urakoi esimerkiksi rehunkorjuuta lähes 300 hehtaaria muille. Talviaikana Kangas urakoi lumitöitä.

Myös lietelannan levitystä riittää. Omien lietteiden levityksen lisäksi Kangas kiertää varsin laajalla alueella urakoimassa levitystä. Kankaan John Deere 6920 S onkin varustettu nappularenkain. ”Kuvio on niin tiellä kuin nurmella tavallista traktorikuviota parempi”, perustelee Kangas. ”Näissä on myös kestävyys parempi, noin kaksinkertainen. Portaaton vaihteisto on myös yksi ehdottomista varusteista näissä töissä.”

Lietevaunu

Lietevaunu on Livakan 16,5 kuutiometrin malli, jota on päivitetty jo useamman kerran. ”Alun perin vaunu oli varustettu 12 metrin letkulevittimellä. Sitten vaunuun päivitettiin 16 metrin letkulevitin ja nyt viime talvena tämä Agronicin kiekkolevitin. Levittimen asennus muutti vaunun painopistettä, joten siirsimme akselia taaksepäin”, kertoo Kangas.

Liete voidaan sijoittaa kiekkomultaimella kynnökselle, muokatulle maalle, nurmelle ja viljan sänkeen. Yksikiekkoinen rakenne tekee vantaistosta avaran, joten heinä, mättäät tai olki eivät pääse tukkimaan rakenteita ja estämään leikkureiden toimintaa. Samalla myös vetovoimantarve pysyy kohtuullisena.

Kylvölevitin

Levittimen työleveys on 8 metriä. APV PS 150 -kylvölaitteen suositustyöleveys on 6 metriä, mutta tähän vaihtoehtoon päädyttiin, koska seuraavan mallin työleveys olisi ollut 12 metriä. Kylvölaitteen suuttimien levitinlautasia käännettiin jyrkempään kulmaan leveämmän kuvion aikaansaamiseksi. Nyt vierekkäisten suutinten työalueet menevät hieman ristiin, joten jälki on tasaista.

”Levitin on lisännyt työtilauksia. Myös kylvölaite on ollut ahkerassa käytössä – siementä on lisätty jatkuvasti 15 kg/ha. Aikaisemmin siemen kylvettiin keskipakolevittimellä omana työvaiheenaan. Nyt jää se kierros pois pelloilta.”

”Letkulevittimeen verrattuna putkimäärä on tässä sama, joten käytännössä levitysnopeus on lähes sama tällä levittimellä. Ajonopeus on nyt tällä ollut 6 km/h. Letkulevitin on edelleen tallessa ja se on kohtuullisen pienellä vaivalla vaihdettavissa levittimen tilalle, sillä Agronicin ohjaimella voi ohjata myös sitä.”

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi