Uutiset

Yleinen

Kuopiossa dynaaminen AGCO Suomen huolto

Toimiva traktorihuolto on ensiarvoisen tärkeää traktorin haltijalle. Uuteenkin traktoriin saattaa tulla vikaa, mutta etenkin vanhojen traktoreiden rakenteet antavat jossain vaiheessa periksi missä tahansa merkissä. Kun uutta traktoria hankitaan, sillä on joku hinta. Tulevien vuosien luotettavuus ja tarvittaessa kuntoon saaminen ratkaisevat kuitenkin kokonaiskustannukset. Käyttövuodet ja käytön huolettomuus toimivan huollon ja varaosien osalta ovat asioita, joita asiakkaat arvostavat. Käytettyjen traktoreiden hinnat pysyvät niissä merkeissä korkealla, joissa varaosapuoli ja huoltoverkosto ovat kunnossa. Keskeytynyt työ käy kalliiksi, olkoon kyseessä yksittäisen traktorinhaltijan tai urakoitsijan työstä.

Toimiva huolto on tärkeä myös traktorikauppiaalle. Mahdolliset takuukorjaukset saadaan hoidettua kätevästi. Asiakkaille voidaan osoittaa, että määräaikaishuollot saadaan Kuopiossa tehtyä ammattitaitoisten asentajien tekemänä AGCO Suomen merkeille.

Yrittäjät Arto Rissanen vasemmalla ja Kimmo Matilainen ovat olleet Kuopion Traktorihuolto Oy:n yrittäjiä kuusi vuotta. Sinä aikana huoltoa on kehitetty ja työntekijöitä koulutettu. Positiivinen asenne näkyy työssä myös huoltohallissa. Arto ja Kimmo ovat yrittäjinä myös Varkauden varaosamyynnissä ja huollossa.Vuonna 2010 tehtiin laajennus ja taakse jäi hämärä ja ahdas halli.

– Kuopion pisteessä on myös Lännen Tractorsin varaosapiste ja huollossa laitetaan myös Lännen koneen kuntoon, Arto täydentää

– Vaihtokoneena tulevat traktorit kiertävät myös huollon kautta lähes poikkeuksetta tarkastuksessa, mutta myös pienessä laitossa, jolloin niihin saadaan esimerkiksi valot kuntoon, kertoo Kuopion Valtran traktorimyyjä Mika Ahonen. Vaihtokone pitää toimittaa asiakkaalle kuitenkin tieliikennekelpoisena ja turvavarustein varusteltuna.

Kokemusta alalta

Kuopion Traktorihuolto Oy oli tuttu yritys jo entuudestaan Artolle ja Kimmolle. Kimmo on koulutukseltaan levyseppähitsaaja, ja hän tuli ensimmäistä kertaa edellisten yrittäjien aikana työharjoitteluun vuonna 1998. Arto taas on koulutukseltaan autonasentaja ja hän on töiden ohella lukenut melkein koneinsinööriksi, kun opinnäytetyö on nyt suunnilleen puolessavälissä. Arto on tullut yritykseen kesätöihin ensimmäistä kertaa vuonna 2004. Poikien juurtuminen yritykseen ja asiakkaisiin tutustuminen alkoi jo silloin.

Edellisiä omistajia oli kolme ja yksi heistä jäi normaalin kaavan mukaan eläkkeelle kuusi vuotta sitten, mutta hän jatkoi vuoden sopimuksen mukaan osa-aikaeläkeläisenä Arton ja Kimmon tukena. Siitä oli uusille yrittäjille merkittävä apu käynnistysvaiheessa. Kaksi muuta yrittäjää jäivät sairaseläkkeelle suunnilleen samaan aikaan, kun yrityskauppa tehtiin.

– Se oli hieman ota tai jätä –tilanne, mutta meillä oli toki kiinni omatkin työpaikat tässä, joten kynnys yrittäjäksi lähtemiseen ei ollut korkea, pojat muotoilevat.

Vuosi sinniteltiin vanhoissa ja ahtaissa tiloissa, mutta sitten käynnistyi investointi, jossa neljän huoltopaikan kiinteistö kasvoi 6-7 koneen huoltopisteeksi ja samalla rakennettiin kunnon pesutilat. Remontin aikana huolto oli 5-tien toisella puolella.

– Tilalaajennus ja etenkin uusi pesupaikka helpottivat huomattavasti töiden suunnittelua, kun koneita voi tuoda pesupaikalle talvella sulamaankin, Kimmo kertoo.

– Vaikka matka varaosapisteeseen oli väistötiloistakin lyhyt, se aiheutti kohtalaisen paljon kustannuksia, kun yksi auto ja varaosien noutaja oli monta kertaa päivässä liikkeessä, Arto muistelee.

Sopivasti töitä

Kuopiossa on huollossa töissä normaalisti yhteensä kuusi yrittäjät Kimmo ja Arto mukaan lukien. Yksi henkilö on palkkalistoilla, joka hoitaa kirjanpidon ja muun paperiliikenteen.

Huoltotyötä on kohtalaisen tasaisesti, kun lähinnä maatalousasiakkaat tuovat peruskuorman sulanmaan aikana. Talvella työllistävät urakoitsijoiden kalusto. Asiakkaat ennakoivat kohtalaisen hyvin sesonkeja, jolloin määräaikaishuoltoja voidaan tehdä hieman hiljaisempaan aikaan. Kausihuoltoa tehdään nyt jo talveksi ja jopa kevääksi, kun tehdas ja jälkimarkkinointi tulivat vastaan etusetelikampanjallaan.

– Se on kaikkien etu, että koneet ovat huollettuja ja tarkastettuja ennen sesonkia. Nyt jonossa on töitä noin viikoksi, mikä on kohtuullinen aika huoltoyritykselle mutta myös asiakkaille, Kimmo kertoo.

Yleensä huoltoaikojen siirrot eteenpäin ja kiireiset pelastuskeikat kumoavat varauskalenterissa toisensa, jolloin työkuorma on tasainen, eikä työkuorma ole kasvanut kohtuuttomaksi. Jopa yrittäjät ovat pitäneen kahden, kolmen viikon lomia.

– Meidän työtä helpottaa osaltaan se, että vieressä on AGCO Suomen myyntipiste, josta tiukassa paikassa on mahdollista hoitaa asiakkaalle korvaava kone, Kimmo pohtii.

– Nyt tosin vaihtokone varasto on melkein tyhjä, joten korvaava kone pitää järjestää tarvittaessa jostain muualta, Mika jatkaa.

– Työt ja etenkin tekemättömät työt tulevat joskus uniin, mutta haudanvakavasti ei työhön pidä suhtautua, muuten ahdistus lisääntyy kaikilla. Asiakkaiden koneen pitää kuitenkin saada luvatuissa ajoissa valmiiksi, vaikka se joskus edellyttää venymistä, Kimmo myöntää.

Varaosat vierestä

AGCO Suomen Kuopion varaosapiste on samassa kiinteistössä huollon ja traktorimyynnin kanssa.

– Varaosapiste tuo merkittävän synergian huoltopisteen toimintaan, Kimmo myöntää. Etu on molemminpuolinen. Asiakkaan tullessa ostamaan osaa, huollon puolella on myös ammattitaitoa sanoa, mikä osa on oikea tai missä vika voisi olla. Toisaalta asiakas saa monesti myös neuvoja varaosien asennukseen. Tällöin kaikki hyötyvät, Kimmo kertoo. Varaosatiskin takana on Anssi Pietikäinen.

– Meille huoltopisteenä taas vieressä oleva varaosapiste nopeuttaa koneiden valmistumista. Osat ovat pääsääntöisesti heti vieressä tai ne saadaan nopeasti tilattua. Yksi merkittävä seikka on se, ettei meidän tarvitse pitää omaa varaosavarastoa, kun sitä ylläpitää AGCO Suomi, Arto jatkaa.

– Tehdaskunnostettuja Reman -vaihteistoja ja -moottoreita asennellaan myös. Ennen korjauksia asiakkaan kanssa katsotaan edullisin ja järkevin vaihtoehto. Vaikka asiakkaan kanssa lopulta päädyttäisiin Reman-vaihteistoon, ei senkään vaihtotyö mikään nopea ole, kun traktorista pitää purkaa runsaasti rakenteita ympäriltä.

Kuopiossa huoltotiloihin mahtuu kuusi konetta kerralla. Kahdeksan on maksimi, mutta silloin ei voi olla työn alla paljon tilaa vaativaa purkua, kuten renkaiden irrotuksia tai koneen katkaisuja edellyttäviä korjaustöitä. Paloitellut traktorit edellyttävät aina hieman enemmän tilaa lattialla.

Kuopion huollolla on käytössä yksi huoltoauto ja sen kanssa pystyy lähtemään neljä eri kaveria oikeastaan millaiselle keikalle vain. Pelastuskeikat ja puimureiden huollot hoidetaan maakunnassa, mutta muuten poikkeuksetta korjattavat ja huollettavat traktorit tuodaan huoltopisteeseen, missä on riittävästi valoa, kuivaa ja oikeat työkalut saatavilla.

Kimmolla ja Artolla on hoidettavana myös Varkauden toimipisteen huollot ja varaosat. Kaksi vuotta sitten AGCO Suomi lopetti suoran varaosakaupan Varkaudessa ja Eastra Oy osti varaosavaraston. Sama yritys hoitaa myös Varkauden huollot. Varkaudessa on töissä yhteensä neljä, joista yksi on täyspäiväisesti varaosissa ja kolme huollossa, mutta huollon puolelta osallistutaan myös varaosamyyntiin.

Asennuksia jälkeenpäin

Kuopiossa tehdään myös erilaisia asennuksia. Asiakkaiden koneisiin asennellaan kuormaajia ja muita erilaisia lisävarusteita. Tehtaaltakin tulee joskus uusia koneita, joihin tehdään vastaavia Unlimited -asennuksia kuin Suolahdessa. Kerran Suolahdesta lähteneet traktorit ovat sitten yleisempiä lisävarusteasennuksissakin. Fendteihin lisävarusteita ei juurikaan asennella. Esimerkiksi Kronoksen metsäpaketteja asennettiin aikoinaan ja nyt yhä enemmän myös Keslaa, jolloin traktoriin sijoitetaan esiohjausvivuille paikat ja muut varusteet.

– Meillä kun on täällä pajassa ammattihenkilöt töissä, niin viikko pystytään olemaan molemmat samaan aikaankin pois. Yksi syy, miksi niin voidaan tehdä, on siirtyminen vähitellen omamekaanikkojärjestelmään. Tällöin yksi henkilö hoitaa koko työn asiakkaan kanssa laskutukseen saakka, jolloin asiakas saa tietoa omasta koneestaan ja sen valmistumisesta ilman välikäsiä. Pääsääntöisesti me hoidamme kuitenkin aikataulutuksen huoltohallilla, Arto ja Kimmo toteavat. He molemmat osallistuvat myös käytännön huoltotyöhön, aina kun on aikaa.

– Meidän yritys alkaa olla jo riittävän iso, jotta pieniin yllätyksiin voidaan varautua, Kimmo toteaa ja jatkaa. että toisaalta kun ammattitaitoa on kertynyt jo vuosien varrella runsaasti ja henkilöstöä koulutetaan noin kaksi päivää vuodessa uusiin koneisiin ja vanhojakin tietoja päivitetään, aina joku tietää ratkaisun. Suolahdessa meillä on toki alueen huoltoneuvoja ja hänelle soitellaan, jos aivan kaikki ei ole selvää, Arto päättää.

Kuopion AGCO Suomen toimipisteen pihasta on puut kaadettu, jotta tavaraa saadaan pihaan sopimaan enemmän.

Kuopion huollossa ei ole töissä pelkästään poikia.Asiakkaan metsävarusteltu yhdistelmä on huollossa.

Lue seuraavaksi