Uutiset

Yleinen

Kuljetuspalveluita Suomessa ja Euroopassa

Kosken Autokeskuksen toimitusjohtaja Risto Lehto istuu samassa huoneessa kolmen muun ajojärjestelijän kanssa. He järjestelevät tilausten mukaan koneensiirtorekkaliikennettä. Autojen liikkeitä voidaan seurata aktiivisesti GPS:llä ja kun kuljettaja kuittaa autoon lähetetyn sähköisen rahtikirjan mukaisesti kuljetettavan koneen kyytiin, voidaan myös kuljetuksen eteneminen ennakoida.

– Meillä on kolme kiireellisyysluokkaa, joiden perusteella ajoja järjestellään. Ja kuormaan otetaan kaikki vähänkään reitille sopivat koneet mielellään niin, että lastia on aina liikkeellä. Kuljetusmatkat ovat Suomessa kuitenkin niin lyhyet, että kahdessa päivässä on Suomi kierretty. Samalla kulkureitillä on saattanut kymmenkunta konetta vaihtaa sijaintipaikkaa, ja joka pysähdyksessä on kulunut noin tunti, Risto kuvailee.

Ulkomaanliikenne yhä tärkeämpää

Paljon kauppaa käydään eli koneita viedään ja pääsääntöisesti tuodaan vaikka Hollannista, Saksasta ja Belgiasta. Yksi merkittävä ajankohta ovat kevään konehuutokaupat, joihin viedään koneita myös Suo­mesta. Autot ovat lastattu huutokaupattavilla koneilla ja yleensä paluurahtina tulee sama määrä tai hieman enemmän koneita takaisin.

– Kun konehuutokaupat kestävät viikon, on autojamme yleensä tuon ajan paikanpäällä, jollei heti tule kuormaa takaisin. Jos kuormia odotellaan, ajamme yhden ison hollantilaisen yhteistyökumppanin siirtoajoja sen aikaa. Auto saattaa olla sitten vaikka kaksi kuukautta yhteen menoon ulkomailla, Risto kertoo.

Kun kuormaan saadaan kolme konetta, ovat lavetit yleensä täynnä ja se on tietenkin tavoitteena, kun reittejä suunnitellaan. Saattaa olla, että tuolla reissulla haetaan vaikka Ranskasta uusia maansiirtokoneita, kuten tällä viikolla tai tuodaan autoja Saksasta.
– Kun ulkomaalaisten kanssa ollaan tekemisissä, hoidamme itse kuljetusjärjestelyt. Ruotsilla, englannilla, saksalla, virolla ja venäjällä on tähän mennessä pärjätty, Risto kertoo.

Nuppi lavetin mukana

Yleensä kun koneita ulkomailta tuodaan, lavettikuljetus koko matkalle on edullisempi kuin purku ja lastaus satamassa. Kun kone puretaan lavetilta ja siirretään tavalla tai toisella laivaan ja taas pois, maksetaan esimerkiksi satamamaksuja. Kun kone on lavetilla, sisältää hinta lastauksen lähtöpisteessä, kuljetuksen ja purun vastaanottopisteessä.
– Esimerkiksi konehuutokaupoista ostettava kone, joudutaan monesti ”houkuttelemaan” lavetille ja siksi meillä on koneisiin akkuja ja virtaa mukana, Risto kuvailee.

Uusia ja käytettyjä

Kuljetustilauksia tekevät keskusliikkeet, konekauppiaat ja yksityiset koneen ostajat. Nyt uusien koneiden myynti on laskenut, mutta käytettyjä koneita liikutellaan sitten vastaavasti enemmän. Toki kokonaiskuljetusmäärä on laskenut ja tilauksia on kirjassa pariksi päivää. Yhtään autoa ei kuitenkaan ole enempää pihassa kuin aikaisemminkaan.
”Lavetin omistaminen satunnaisia kuljetuksia varten aiheuttaa turhia kustannuksia. Meillä kalusto on koko ajan liikkeellä ja kuljetukset voidaan hoitaa kohtuu kustannuksilla.”
– Ehkä nyt kuitenkin on tapahtunut sellainen muutos, että monikaan liike ei enää pidä omaa kuljetusautoa, jolla koneet viedään asiakkaalle, koska kuljetukset vähenivät. Tällöin liikkeen omasta autosta luovuttiin ja kuljetukset siirtyivät niitä jatkuvasti tekeville. Kun meilläkin määrät ovat suuremmat, saadaan lavetit useammin täyteen, ja kuljetus on taloudellisempaa, Risto pohtii.

Keski-Eurooppaan useammalla lavetilla

Kun teemme kuljetuksia Keski-Euroopassa, pakkaamme yhden lavetin mukaan useamman lavetin, vaikka neljä päällekkäin. Olemme kehittäneet järjestelmän, jolla yksi veto­nuppi voi lastata useamman lavetin päällekkäin omatoimisesti. Tätä ei tietääkseni ole muilla käytössä, Risto esittelee.

Nyt kun taloudellinen tilanne vaihtelee maittain ja valuuttakurssit muuttuvat, ovat tietyt maat sellaisia, joista koneita tuodaan. Esimerkiksi Britanniasta, Ruotsista, Liettuasta ja Latviasta tuodaan käytettyjä koneita jatkuvasti Suomeen. Etenkin Pohjoismaissa kaupankäynti on vilkasta ja Ruotsiin ajetaan päivittäin. Joskus lahden yli mennään Vaasasta ja pohjoiseen kuljetettaessa kierretään Tornion kautta.

Erikoistoimeksiantoja

– Teemme myös kokonaispalvelua asiakkaiden toimeksiannosta. Saattaa olla että rahoitusvaikeuksien vuoksi haetaan kaikki koneet kerralla pois. Tällöin meiltä lähtee riittävä määrä lavetteja ja vaikka nosturiauto, jolla saadaan koneet tarvittaessa kyytiin, Risto esittelee.

Kun yksityiset ostavat koneita netissä ja halutaan varmistaa, että kone todella saadaan, voidaan tehdä erityisjärjestelyjä. Kun raha on siirtynyt vaikka ulkomaisen myyjän tilille, kuljettaja on lavetin kanssa jo valmiina ottamassa konetta kyytiin. Tällöin ei ole mahdollista, että kone hukkuu matkalla ja rahat saman tien, Risto opastaa. Rahaa kuljettajat eivät kuitenkaan käsittele, Risto jatkaa.

– Palvelua olemme kehittämässä ja tilaukset otetaan tulevaisuudessa yhden numeron kautta. meidänkin pitää vähitellen varautua kuljetusten lisääntymiseen, kun alkuvuonna on ollut jo vipinää, mutta kesää kohti liikenne taas lisääntyy, Risto otaksuu.
– Moni ulkomailla kauppoja suunnitteleva kysyy tarjousta etukäteen. Tällöin kuljetusasia on selvä ja kun kauppa on selvä, kuljetus saadaan järjestymään etukäteen tiedossa olevan hinnan perusteella. Olemme ostettuja koneita hakeneet joskus suoraan edelliseltä työmaaltakin, Risto muistelee.

Kaikki asiakkaat tärkeitä

80 % asiakkaista on isompia ja kuljetuksia on jatkuvasti, 20 % asiakkaista on pieniä ja kuljetuksia on muutama vuodessa tai harvemmin. Kaikki kuljetukset ovat kuitenkin yhtä tärkeitä, kun tavara pitää saada toiseen paikkaan, ja siihen kehittelemme koko ajan kalustoa, Risto tiivistää.
Osa asiakkaista on ollut vuosia ja tärkeitä kuljetuksia tehdään arkipäivien lisäksi myös pyhänä, kun joskus kaiken pitää olla paikalla aikaisin maanantaiaamuna.

Konttiin tavaraa

– Meillä yksi uusi palvelumuoto on koneiden purku osiin, jolloin ne saadaan sopimaan merikonttiin. Konttiin saatetaan pakata vaikka kaivukone, kun siitä on irrotettu ensin puomi ja ohjaamo. Kaikki pakataan sitten tiukkaan ja yleensä konttiin sopii toinenkin kone. Kontteja lähtee vaikka Pakistaniin ja Irakiin, Risto kertoo.

Vahinkojakin sattuu

– Kun ollaan tien päällä, sattuu joskus myös vahinkoja. Liikennevahingoissa liikennevakuutus on korvaamassa asiakkaan konetta. Meillä on kuljetusvakuutus. Vahinko saattaa sattua myös kuormatessa. Käytetyssä koneessa ei välttämättä ole jarruja tai lavetti on liukas ja kone luistelee maahan ja näiden vahinkojen varalle asiakkaan olisi syytä vakuuttaa oma koneensa. Etenkin ulkomaankuljetuksissa oma vakuutus kannattaa ottaa, Risto muistuttaa lopuksi.

www.koskenautokeskus.fi

Lue seuraavaksi