Uutiset

Yleinen

Kuinka Joutsasta tuli Oniar

Oniar puutavarakuormain- ja -kärryvalmistajana ei taida suurelle osalle vielä sanoa kovin paljoa, mutta Joutsa-merkki jo on tutumpi. Legendaarinen Joutsa-merkki on hävinnyt markkinoilta, mutta niiden perintö elää Oniarin tuotannossa Virossa. Urakointi Uutiset kävi tutustumassa Oniarin tehtaaseen näitä tuotteita Länsi-Suomen alueella edustavan Yrjö Tenkanen Oy:n kanssa.

Joutsa-tuotteita on valmistettu Virossa useassa eri yrityksessä vuosien varrella sen jälkeen, kun Joutsan piirrustukset ja konepajan koneet myytiin Viroon. Historian kulkuun mukaan vuonna 2000 hyppäsi Kristjan Kuusk, Joutsa-koneiden suunnittelijaksi. Hän kulki merkin mukana kunnes meni Oniar OÜ:n palvelukseen vuonna 2009 ja samalla Joutsa-merkki jäi historiaan.

”Joutsan rakenteesta säästettiin hyväksi ja kestäviksi havaitut perusominaisuudet: valettu kääntöpesä, puomiston rakenne ja laadukkaat teräkset. Vuonna 2009 aloitimme 8,3-metrisellä nosturilla ja kahdeksantonnisella kärryllä. Nyt Oniarista on kehitetty kokonainen traktoreiden metsävarusteluiden perhe”, kertoo Kuusk.

Nosturina on Oniar 52 ja kärrynä Oniar 7T.

Mallisto lähtee maatilakäyttöön suunnitellusta parista: nosturina on Oniar 52 ja kärrynä Oniar 7T. Se ei vaadi hydrauliikalta kuin 30–50 litran tuottoa. Valmistaja kertoo Oniar 52:n olevan suunniteltu asiakkaille, jotka tarvitsevat päivittäin suotuisaa, pientä ja käytännöllistä työkalua pienillä kustannuksilla. Vakiona tähän ilman hydraulista jatketta olevaan malliin tulee G16-koura. Nosturin ohjaukseen on saatavana useita nykyaikaisia ratkaisuja, tässä vakioratkaisuna yksinkertainen riviventtiilistö.

Metsäkärryjen pienin malli 7T rakentuu yhteen keskeiseen vetopalkkiin. Valittavana on joko kiinteä tai yhdellä sylinterillä käännettävä vetoaisa. Rengaskoko tähän kärryyn on suurimmillaan 400/60-15,5.

Pari Oniar 67s ja 10T on suunniteltu säännölliseen käyttöön kevyen pään kuljetuksiin. Valmistaja kuvailee näitä tehokkaiksi edullisiksi jokapäiväiseen käyttöön. Yksiosaisen jatkeen mahdollistamalla täydellä 6,7 metrin ulottuvuudella tällä on nostokykyä 440 kg. Vaihtoehtoja ohjaukseen on mekaanisesta riviventtiilistä sähköohjattuun venttiilistöön, kuten kaikissa malleissa. Kääntövoiman takaa neljä kääntösylinteriä hitsatussa kääntökotelossa.

Kahdella runkopalkilla varustettu Oniar 10T on kestävä ratkaisu vaativissa olosuhteissa. Vetoaisa kääntyy kahden sylinterin avulla ja vaihtoehtona on suora tai käyrä aisa, jolloin kärry saadaan kulkemaan hyvässä asennossa eteen asetettavan traktorin mukaan. Mahdollista on asentaa myös sivusuuntaiset tai teleskooppiset tukijalat.

Oniar 72 ja 12T muodostavan parin selkeästi ammattikäyttöön

Oniar 72 ja 12T muodostavan parin selkeästi ammattikäyttöön. Nostokyky 700 kg 7,2 metrin ulottuvuudelta antaa mahdollisuudet tehokkaaseen työskentelyyn skandinavisessa maastossa. Neljästä metristä nousee jo yli 1100 kg. Jatkuvaa käyttöä haastavissa olosuhteissa on mietitty laadukkaiden materiaalien lisäksi esimerkiksi läpimitaltaan 45 mm tappikoolla kaikissa nosturin tapeissa. Neljän kääntösylinterin voimia vastaanottaa järeä valettu kääntöpesä.

Kahdesta 200x100x6 mm runkopalkista rakentuva Oniar 12T on järeä ratkaisu urakointikäyttöön. Vakautta on tähän haettu pitkällä vetoaisalla ja matalalla lastauslavalla. Muutoin ratkaisut ovat pitkälle samoja kuin mallissa 10T. Rengaskokoa tässä mallissa voidaan kasvattaa kokoon 550/45-22,5 asti.

Lippulaivasetti on Oniar 83 ja 14T. Nosturin kaksiosaisen jatkeen avulla ulottuvuutta saadaan 8,3 metriä ja siltä etäisyydeltä nousee 540 kg. Ratkaisut tässä ovat pitkälti muutoin samanlaisia kuin mallissa 12T.

Järein metsäkärry 14T kantaa 14 tonnin kuormaa. Sen molemmat runkopalkit ovat muutoin samaa kokoa kuin pykälää pienemmässä mallissa, mutta seinämävahvuus on 8 mm. Sermipinta-ala on kolme neliömetriä ja pitkän rungon ansiosta kärryllä voidaan kuljettaa kahtakin kolmimetristä nippua peräkkäin.

Oniar 14T -kärrystä on saatavana myös napavedolla varustettu versio.

Mallista 14T on myös vetävä versio saatavana. Siinä veto on toteutettu kahdella navansisäisellä hydraulimoottorilla. Tavallisesti käytössä oleviin pyörien välisiin rulliin verrattuna napamoottorit ovat paremmin suojassa vaurioilta ja veto on yhtä tehokas molempiin suuntiin.

Nostureita ja kärryjä voi tietysti yhdistellä tarpeen mukaisesti sopiviksi kokonaisuuksiksi. Samoin venttiilistöt, tulijalat ja kourat voi vapaasti valita. Traktorin ja metsävarustelun yhdistämiseen on useita hydrauliikkavaihtoehtoja erilaisilla hydraulipumpuilla ja -säiliöillä.

Erilaisia kouria Oniarila on kolme versiota kokovälille 0,16–0,23 neliömetriä. Lisäksi on saatavissa risujen käsittelyyn ja vesakoiden nostoon sopiva G23-mallin vahvistettu koura.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi