Uutiset

Yleinen

Kuhmalahdelle Valtran huolto

Aivan uusia huoltotoimipisteitä traktoripuolelle perustetaan ani harvoin, mutta toimintaa saatetaan laajentaa vaikka sopimushuollolla. Uuden toimipisteen perustaminen on aina haastavaa, koska asiakkaat pitäisi ensin saada tutustumaan, miten palvelu pelaa. Kuhmalahdelle Kultapellon Korjaamo on liittynyt uutena AGCO Suomen sopimushuoltoketjuun.

Kultapellon Korjaamo Oy on harjoittanut korjaamotoimintaa jo 11 vuoden ajan. Lähinnä huollon asiakkaana on ollut traktori- ja henkilöautokalustoa. Toisaalta valmiudet ovat olleet kunnossa jo raskaampaan huoltoon ja korjaukseen, kun yrittäjä Petri Täyrönen on ollut myös metsäkonepuolella aikoinaan.

-Metsäkonepuolella olin vuosia, mutta kun kuormatraktori olisi pitänyt uusia ja investointi tuntui kovin suurelta, päätettiin luopua metsäkoneista vallan ja panostaa lisää auto- ja työkonehuoltopuolelle, Petri aloittaa. Huoltoa on tehty jo vuosia ja asiakaskunta on osittain jo vakiintunut.

Meillä on aiemmin ollut käytössä vanha, 1980-luvulla rakennettu korjaamo, missä on tällä hetkellä metallintyöstökoneet. Sitten on uudempi korjaamohalli, joka nyt on valjastettu käytännössä vallan autohuoltoon. Vuonna 2017 valmistui vanhan hallin kylkeen uusin hallilaajennus, mitä investointia toki pohdittiin pitkään. Nyt halli on varusteluiltaan valmis, kun pari kuukautta sitten saatiin lopulta asennettua 10-tonninen siltanosturi paikoilleen. Uudessa tilassa hoidetaan traktori- ja muuta raskaskonehuoltoa.

-Investoinneissa on yritetty edetä töiden lisääntymisen ja rahoitustilanteen mukaan ja varustusta halleissa on parannettu vähitellen tarpeita vastaavaksi. Tarpeet ovat toki olleet heti alkuun kaikille työlaitteille, mutta investointeja on tehty vähitellen tulorahoituksen kautta.

-Nopeasti pääomaa ei huoltoyritykseen kerry, Petri tunnustaa.

Kun alkuun on päästy ja kokemusta on karttunut toistakymmentä vuotta, niin lopulta päästiin sopimukseen myös AGCO Suomen kanssa. Minä ja asentajamme Ari olemme käyneet AGCOn peruskoulutukset läpi ja edessä on vielä jäljellä syventäviä voimansiirto- ja moottorikoulutuksia. Tämän lisäksi ovat vielä uusien mallien koulutukset.

Sopimus AGCO Suomen kanssa oli yrityksen kannalta sopiva lisä, jolla osaltaan täydennetään tarjontaa. Investointeja toki tarvittiin taas työkaluihin kuten diagnostiikkalaitteisiin. Paikkanahan Kangasalan Kuhmalahti on hyvä, kun se on keskellä kolmea muuta huoltopistettä eli Pirkkalaa, Jämsää ja Sysmää.

-Alkuun hoidamme Valtran huoltoja, Petri toteaa.

Monipuolista huoltoa

-Yhteensä huolto työllistää kolme asentajaa minun lisäksi, Petri toteaa. Tässä on sitten apua tarjolla puolin ja toisin, kun tarvitaan lisää käsiä. Autopuolella on kaksi työntekijää, mutta töitä tehdään myös ristiin tarpeen mukaan.

Huoltoa tukee metallityöstökoneet ja mahdollisuus teettää hydrauliletkuja Kun etenkin metsäkonepuolta on alueella runsaasti, niin letkuja käydään myös teettämässä. Spectman laitteet ovat olleet käytössä jo 11 vuotta. Hydrauliletkupuolella on asiakkaita toki monelta alalta, kun joskus letkuja tehdään kiireellä esimerkiksi Sappeen hiihtokeskuksen tamppareihin. Erilaisia komponentteja pitää vain olla hyllyssä riittävästi, niin letkut saadaan tehtyä. Kuvassa Petri Täyrönen.

”Liike” on normaalisti auki arkisin 7:30-17:00, mikä riittää normiasiakkaille. Hydrauliikaletkuja tehdään 24/7, jos Petri on kotona ja letku pystytään tekemään. Erikseen ovat sitten pakolliset pelastuskeikat.

-Joskus minut on haettu juhlista tekemään letku, Petri muistelee.

-Meillähän ei ole huoltoautoa, mutta toki maastossakin käydään koneita pelastamassa. Tavoite on hoitaa koneet kuntoon täällä sisätiloissa, missä ovat kaikki työkalut vieressä ja nyt asialliset ja turvalliset nostimet. Maastossa korjaamisissa valitettavasti sattuu herkemmin haavereitakin, kun monesti likaisen ja liukkaan koneen päälle joudutaan liikkumaan. Tarjoamme halvaantuneille koneille mielellään koukkulavasiirtopalvelua. Kun kone tuodaan pajalle, saadaan se myös pestyä ja huolto ja mahdollinen korjaus ovat aina mukavampia tehdä.

Huolto tarjoaa mahdollisuuden tehdä töitä monesti sangen itsenäisesti ja ainakin meidän porukka on nuorta, Petri toteaa. Toki joukkoon sopisi yksi vanhempi ja kokenut asentajakin, kun kokemus tuo tiettyä etua työn tekemiseen.

Huollettavaa riittävästi

-Traktoreilla tehdään vuosittain suunnilleen sama määrä työtunteja. Toki kuljettaminen on traktorilla lisääntynyt ja se lisää osaltaan huollon kokonaistarvetta, pohtii Toni Helen AGCO Suomen myyntipäällikkö.

-Meidän etu AGCO Suomen omille huoltopisteille ja sopimushuolloille on edelleen riittävä määrä vanhoja ja uusia traktoreita, joita lukumääräisesti on suunnilleen puolet koko traktorikannasta, Toni pohtii.

-Meillä sopimushuollotkin ovat vielä motivoituneita osallistumaan uusien traktorimallien huoltokoulutuksiin ja päivittämään ohjelmistojaan, koska huollettavaa traktorikantaa on riittävästi, Toni perustelee. Pitää muistaa, että koulutuspäivät sopimushuolloillekin ovat aina pois ”oikeista töistä”, millä työllä huoltoyritys elää ja koulutus aiheuttaa muutenkin kustannuksia, jotka pitäisi saada töillä maksettua.

Huoltoyrityksen toiminnan peruslähtökohtia mietittäessä pitää muistaa, että läppäri ei edelleenkään korjaa konetta, vaan läppäri helpottaa vian etsintää, vaan korjaamiseen tarvitaan edelleen ihminen.

Laajennus tarpeen mukaan

Vanha halli on metallikaarinen. Uusi on puukaarilla ja pilarien mitoitukset laskettiin heti alkuun siltanosturille.

-Moni asiakas pohtii siltanosturin laittamista konehalliin, mutta moni myös luopuu ajatuksesta, koska rakenteiden hinta nousee siltanosturivalmiuden myötä. Siltanosturihallissa edellytetään myös reilun metrin korkeampaa seinää, Markus Liukonen Niglokselta muistuttaa.

Niglos toimitti Kultapellon korjaamon liimarungon, seinät ja katot. Asiakas huolehti niiden asennuksesta. Pystytyksessä on kaksi tapaa; joko asiakas kokoaa tai paketti toimitetaan avaimet käteen. Yleensä asiakas kuitenkin huolehtii ainakin maanrakennustyöt. Niglos on toimittanut aikaisemmin tehdyn korjaamonhallin vuonna 2007.

-Meillä on suomalainen asennusporukka, joka kasailee näitä halleja työkseen ja työvälineet ovat , joten halli saadaan nopeasti pystyyn. Kattolevyjen kiinnittämiseen on tarkoitukseen varta vasten suunniteltu imukuppinostin, millä levyä voidaan asennusvaiheessa kallistaa, Markus kertoo. Kattolevyjen nostoon on käytössä urakoitsijan nosturi. Myös muut nostolaitteet otetaan vuokrakoneena työmaalle käyttöön, jolloin omia lavetointeja ei tarvita, Markus jatkaa.

Monesti asiakkaan kanssa pohditaan tukirakenteita. Yleensä ensimmäisenä tulee mieleen teräsrakenteet. Liimapuurakenteet ovat kuitenkin usein edullisemmat kuin teräksiset. Tässä hallissa kuitenkin esimerkiksi leveydestä hieman tingittiin, jotta siltanosturin kustannus pysyi kohtuullisena.

Siltanosturi toimiva

Huollossa turvallisuus on yksi avaintekijä ja työn pitäisi olla sujuvaa.

Siltanosturilla varustetulta hallilta edellytetään riittävää korkeutta. Oikealla pesuhalla, keskellä 2017 valmistunut halli ja vasemmalla vanha korjaamo. 

-Kun meillä on käytössä siltanosturi, konetta voidaan kannatella nosturilla ja sillä voidaan nostaa komponentteja irti ja siirtää niitä samalla syrjään, pois asennuksen tieltä, Petri kertoo. Moni huoltovaihe käy nosturin kanssa kätevämmin.

10-tonnin nosturi antaa pelivaraa huoltaa isojakin koneita, eikä heti tarvitse olla miettimässä nostokapasiteettia.Siltanosturin kanssa työtä tehdessä asentajien turvallisuus on myös hyvä.

Monta tukijalkaa

Meillä on tässä huoltoyrityksen rinnalla muutakin toimintaa. Petrin vaimo pitää puutarhaa. Tämän lisäksi hoidetaan 800 Kw kattilan perästä bioenergialla Kuhmalahdella lämpöverkkoa ja osakkuus on myös Kuhmoisten lämmössä. Hakkurityöt ja bioenergian hankinta työllistävät siis myös yrittäjäperhettä.

Samalla laitettiin kuntoon pesuhalli, jotta saadaan koneet puhtaaksi ennen huoltoa. Pesuhallin yksi edellytys on, että öljyiset jätevedet saadaan käsiteltyä oikein. Pesuhalliin on mahdollista tuoda koneita myös sulamaan.

Avajaisissa oli paikalla ValmetMarttoja. Kaikilla jäsenillä on oma vanha Valmet. Valmet Martat osallistuvat perinnetapahtumiin.

Avajaisissa oli esillä Soukkion kevyemmän sarjan lana. Tarjolla on myös raskaampaa lanaa aina tampparilanaan saakka. Soukkiolla suunnittelu tehdään itse, levyt tulevat leikattuna ja kokoonpano tehdään itse, jolla varmistetaan tuotteiden laatu.   

Niglokselta halleja

Nigloksen toiminta alkoi vuonna 2006 seinä- ja kattoelementtien maahantuonnilla. Asiakkaat alkoivat pyytää tarjouksia kokonaispaketeista ja lopulta aloitettiin myös asennustoiminta. Markus Liukonen oli aikoinaan yrityksessä kahdeksan vuotta palkkatöissä ja osti liiketoiminnan, kun yrittäjä jäi eläkkeelle.

Nigloksen halleja suunnitellaan ja rakennellaan varastoiksi, teollisuushalleiksi ja esimerkiksi tällaisiksi korjaamohalleiksi, kuin Kuhmalahdella. Vaihtoehtona on toimittaa sopimuksessa määritelty tarvikepaketti tai valmiiksi kasattu rakennus. Yleensä hallit ovat 200-2000 neliöisiä.

Vaihtoehtona tukirakenteissa ovat teräs- ja liimapuupalkit. Liimapuu on usein edullisempi materiaali kuin teräs. Teräspalkki on ohuempi ja tällöin seinän viereen saadaan enemmän tilaa. Periaatteessa esimerkiksi varastossa teräsrakenteella saadaan sopimaan kuormalavoja enemmän. Rakentamisvaiheessa erona on lähinnä se, että seinäelementit ovat kätevämpi ruuvata puurunkoon kiinni. Kultapellon hankkeen suunnitteluvaiheessa kanssa katsottiin molempia vaihtoehtoja. Seinissä on 120 mm elementti, jossa eristeenä on uretaani.

-Aikoinaan moitittiin elementtien kestävyyttä, Markus kertoo. Lämpötilaeläminen aiheuttaa rakennuksissa ongelmia, jos elementit asennetaan väärin. Eläminen lämpötilojen mukaan pitää huomioida ja siksi pontissa pitää olla liikkumavaraa.

Niglos Oy:n Markus Liukonen esittelee seinäelementin rakennetta. Asennuksessa pitää olla pieni toleranssi, jotta rakenne kestää lämpövaihtelut. Pöydällä on esillä kattoelementin rakenne.

Lue lisää Atulan huollosta

Lue seuraavaksi