Uutiset

Yleinen

Krampelta kamppeet siirtotyöhön

Krampe Landtecnik und Metallbau GmbH on saksalainen perävaunuvalmistaja, jonka toimintatapa on hyvin perinteinen perheyritykselle. Perävaunuja saa toki vakiovarusteilla, mutta suuri osa perävaunuista varustellaan asiakkaan toiveiden mukaan. Valmisvarasto ei ole suuri, vaan vaunut valmistetaan tilausten perusteella. AT Machinery Oy aloitti Krampen kanssa yhteistyön 2014.

AT Machinery Oy järjesti asiakkailleen tutustumisen Krampen tehtaalle Saksaan. Antti Antilan ja Tuomas Välikosken yritys on myynyt jo muutaman vaunun Suomeen, joista yhdestä on tehty artikkeli Urakointi Uutisiin vuosi sitten. Kyseessä oli maansiirtoperävaunu, jolla ajettiin maata ja louhosta.

– Krampe yrityksenä on noin 100 vuotta vanha, kertoo Krampen vientijohtaja Frank Meibes. Yrityksen alkuhistoria ei liity perävaunuihin, vaan niiden kanssa ollaan oltu tekemisissä 35 vuoden ajan. Ensin perävaunuja valmistettiin vanhoista kuorma-autoista, mutta sitten aloitettiin myös perävaunurunkojen valmistaminen. Ensimmäinen alusta saakka rakennettu kippiperävaunu valmistui 1981. Vuonna 1984 Krampe oli ensimmäistä kertaa Agritechnican edeltäjän DLG:n näyttelyssä Frankfurtissa. Vuoteen 1989 liiketoimintaan kuului traktoreiden varaosakauppaa ja huoltoa, mutta sittemmin niistä kaikista luovuttiin ja keskityttiin erikoisvarusteluihin perävaunuihin.

August Krampe aloitti perävaunuvalmistuksen ja yritys on edelleen hänen omistuksessaan. Aiemmin tehdas sijaitsi maatilan yhteyteen rakennetuissa konehalleissa, joista päähalli oli aikoinaan hankittu käytettynä. Tilaa ei tuotannon laajentuessa ja toisaalta perävaunujen koon kasvaessa ollut riittävästi ja piti aloittaa uuden toimitilan etsintä.

Kun Bundeswehr eli Saksan armeija sulki varuskuntiaan, vapautui Krampelle sopivaa tilaa. Muutto aloitettiin 2008 ja se saatiin päätökseen 2009. Vanhalta varuskunta-alueelta hankitut tilat eivät kaikki kunnostamatta sopineet käyttöön vaan esimerkiksi lattioita piti valaa uudelleen tasaisiksi. Suuri osa tiloista kuitenkin sopii teollisuuteen, kun halleissa on korkeutta ja leveät ovet. Käytössä on esimerkiksi sääsuojaa tarjoavaa lippaa 70 metrin pituudelta ilman pystytolppia, jonne saadaan varastoon raaka-aineita ja valmiita tuotteita.

Yksiköitä valmistetaan vuosittain noin 700 kappaletta. Kyseessä ei ole sarjatuotantoperävaunu, joita hitsataan roboteilla ja valmistetaan liukuhihnalla vaan runko ja päälirakenteet kootaan yhdellä paikalla, jonne komponentit toimitetaan.

Osan katkonnasta ja leikkauksesta Krampe tekee itse ja osa ostetaan valmiina. Kokoonpano tehdään alusta saakka kuitenkin itse. Kuvassa perävaunun runkopalkkia, jossa vaaditaan myös kiertolujuutta kolmikaatokipillä. Teräslaatu valitaan tarkoitukseen sopivaksi.

– Kun lähes jokainen perävaunu on yksilö, ei valmistustapamme sovi liukuhihnalle. Toisaalta jokainen solu vastaa itse laadustaan ja kuittaa tehdyn työn ja tarkastuksen. Lopullinen tarkastus tehdään vielä erikseen ja tiettyihin maihin toimitettaessa tehdään jokaiseen perävaunuun jarrutesti ennen luovutusta, kertoo Frank.

Mallisarjat koeajetaan, mutta tiettyihin maihin kaikki perävaunut koeajetaan jarrudynamometrillä. Hyväksytystä testistä tehdään paperi.

– Aikoinaan kun Krampen tuotanto alkoi, markkinat olivat hyvin paikalliset. Toiminta laajeni vähitellen käsittämään koko Saksan, sitten Hollanti, Belgia, Ranska, kun tuotevalikoima laajeni ja vakiintui. Maahantuojia on otettu yksi kerrallaan, jotta kasvu on hallittua. Jokaisesta maasta on pitänyt löytää sopiva yhteistyökumppani, joka tuntee kyseisen maan asiakkaat ja olosuhteet. Suomesta sopivaksi yhteistyökumppaniksi löytyi AT-Machinery.

Perävaunuja valmistetaan kuorma-autoihin ja traktorikalustoon. Trailereita voidaan sovittaa myös traktoriin dollyn kanssa. Traktorikaluston osuus myynnistä on suurempi, koska siinä räätälöinnin tarve on ollut suurempi ja perinteisesti Krampen tuotteet tunnetaan paremmin traktorin perässä etenkin Saksassa, missä Krampella on merkittävä asema traktoriperävaunuissa. Käytännössä kaikki perävaunut ovat vähintään kaksi-akselisia, mutta yhä useammin akseleita on kolme ja joskus jopa neljä. Perävaunun tasainen kulku varmistetaan vetoaisan korkeussäädöllä.

Perävaunun yksityiskohtia mietitään asiakkaiden kanssa ennen tilausta. Letkuja voidaan sijoittaa haluttaessa myös runkoon. Kyseessä on Ilmajousitettu perävaunu, jonka taka-akseli lukkiutuu mekaanisesti kippauksen ajaksi. Akseli lukittuu, kun lava hieman nousee, jolloin kippaus on vakaa. Teli lukittuu mekaanisesti kippausasentoon, kun lava nousee ylös. Lavalukitus nojaa kiinniasennossa tappiin. Kun laitaa nostetaan, pääsee laita aukeamaan, kun hydraulisylinterin toinen pää vapauttaa lukon. Ohjautuvilla akseleilla voidaan käyttää pidempääkin akseliväliä, eikä vääntö renkaissa tule aivan mahdottomaksi. 

Krampe valmistaa alustan asiakkaan toiveiden mukaan mekaanisesti jousilla, ilmalla tai hydraulisesti jousitettuna. Jarrujärjestelmä voidaan valita vetokaluston mukaan. Aisajousitus on edullisin toteuttaa kumijousituksena, mutta metalli-ja hydraulijousituskin ovat saatavilla. Kippaus voidaan tehdä taakse tai sivulle ja taaksekippaus voidaan hoitaa myös raskaassa käytössä etusylinterillä tai vaikka koukkulavalaitteilla. Myös mattopurkupohja on saatavissa, jolloin tyhjennys tapahtuu mattoa kelaamalla ilman kippausta.  Saatavilla on myös jalkalavavaihtovalmius.

Asiakkailla on monesti omia ideoita, miten perävaunu voidaan tehdä, jotta vaunu vastaa paremmin asiakkaan tarpeita. Normaalivaunut valmistuvat tuotannosta kolmessa, neljässä viikossa. Jos asiakkaan tarpeet ovat vaativat ja tarvitaan enemmän suunnittelua, pitää varautua noin kolmen kuukauden odotukseen.

Pääosa tuotannosta valmistuu Krampen punaisena, mutta tarvittaessa RAL-värikartan värit ovat käytettävissä. Perinteisen teräslevyn sijaan esimerkiksi rehuvaunuissa on lisääntynyt kevyen alumiinin käyttö, mikä antaa perävaunulle oman siistin ulkonäön.

Maansiirtoperävaunun kuuppa hitsataan levystä, jossa ei ole poikittaisia saumoja ja pitkittäisiä saumojakin sijoitetaan kohtiin, joissa niiden vaikutus kestävyyteen on minimaalinen. Perävaunua rakennetaan kahdessa vuorossa ja jokainen tuotantotiimi on vastuussa omista tekemisistään.

Kun lava on pitkä, tulee lavaan väkisin hieman vääntöä ja siksi sylinteripukki on nivelöity kahdesta suunnasta. Kaksisuuntanivelöinti antaa mahdollisuuden myös kolmikaatokipille.

Tämä keinuteli on suunniteltu louhoksen ajoon, eikä teli ensimmäisenä anna periksi.

Asiakkaan toivomuksesta on tyhjennysluukkuja rakennettu takalaitaan kaksi. Vetokita vaunun perässä on myös kätevä lisävaruste, kun toisia auttaessaan ei tarvitse ryömiä vaunun alle kiinnittämään liinoja.

Iskuryhmä Suomesta tutustumassa Krampen tehtaalla. Vasemmalla Frank Meibes ja hänen oikealla puolellaan AT Machineryn Tuomas Välikoski ja Antti Antila.

Luvataan vaihtaa anoppi korilliseen olutta…..

Etenkin rehulavoja rakennellaan yhä useammin alumiinista. Kevyt ja tukeva alumiini antaa mahdollisuuden suurempaan hyötykuormaan. 

Lue seuraavaksi