Uutiset

Yleinen

Kotimaisuus ratkaisee luomun ostamisessa

Luomutuotteilla on vakaa kannattajakunta haastavasta taloustilanteesta huolimatta. Valio selvitti viime keväänä kuluttajien luomuun liittyviä toiveita ja ostomotiiveja. Tutkimuksesta kävi ilmi, että luomutuotteiden kohdalla ostamista ohjaavat hintaa enemmän arvoperusteet, kuten luonnollisuus ja ekologisuus.

– Myös kotimaisuus nousi tutkimuksessa vahvasti esille. Kotimaisten luomutuotteiden laatuun luotetaan enemmän kuin ulkomaiseen luomuun. Luomutuotteet eivät välttämättä päädy edes harkintalistalle, mikäli niiden suomalaisuudesta ei voida varmistua, brändipäällikkö Niklas Lindroos Valiolta kertoo.

Luomutuotteita ostetaan kolmesta syystä: maun ja laadun vuoksi, eettisin perustein sekä puhtauden ja terveellisyyden takia. Luomumaitotuotteiden kohdalla ostoperusteina korostuvat maku ja eettiset syyt.

Maito on suosituin luomutuote

Maito on edellisvuosien tapaan suosituin luomutuote Suomessa. Luomu.fi-sivuston mukaan noin joka kuudennella luomuun käytetyllä eurolla ostetaan maitoa tai muita nestemäisiä maitotuotteita.

– Valion luomumaitojen myynti on kasvanut tänä vuonna 17 prosenttia viime vuoteen verrattuna, Niklas Lindroos sanoo.

Kaikkien luomuelintarvikkeiden myynti kasvoi Suomessa viime vuonna kuusi prosenttia. Luomun osuus kaikkien elintarvikkeiden myynnistä on kuitenkin edelleen vain muutaman prosentin verran.

Suomessa luomumaitoa tuotetaan reilut 40 miljoonaa litraa vuodessa, mikä on vajaa kaksi prosenttia kaikesta maidontuotannosta. Valio on suurin yksittäinen luomutoimija Suomessa. Valiolaisia luomutiloja on kaikkiaan noin 120, ja näillä tiloilla asustaa noin 5 000 luomulehmää.

Valio Luomu™ tuoteperheeseen kuuluu parikymmentä erilaista tuotetta: maitoja, piimä, kermoja, jogurtteja, viili, juusto, voi, mehuja ja marjakeittoja. Kuluttajien suosikkituotteita ovat Valio Luomu™ vanhanajan täysmaito sekä Valio Luomu™ kevytmaito. Syksyn uutuus on Valio Luomu™ rasvaton maito 2 desilitran annospakkauksessa. Valion luomumaitotuotteet valmistetaan suomalaisesta luomumaidosta Valion tehtaissa Suomessa. Luomutuotteissa käytettävät marjat ja sokeri ovat myös luomua.

Luomumaidon tekijät -näyttely tekee kunniaa lehmille

Valtakunnallista Luomuviikkoa vietetään 29.9.–5.10.2014. Valio haluaa tehdä Luomuviikolla kunniaa luomumaidon todellisille tekijöille, luomulehmille. Fotofinlandia 2014 -palkinnon voittanut Perttu Saksa on kevään ja kesän aikana vieraillut valiolaisilla luomutiloilla. Tuloksena on joukko koskettavia ja aitoja muotokuvia, jotka päästävät lähelle näitä vaikuttavia eläimiä. Kuvat on koottu Luomumaidon tekijät -näyttelyksi, joka on nähtävillä Helsingin päärautatieaseman postihallissa Luomuviikon ajan.

TP

Lue seuraavaksi