Uutiset

Yleinen

Korvaukset maitosektorille edistyvät

EU:n neuvoston kannaksi budjettineuvotteluissa varmistui kokonaisuus, joka sisältää komission julistuksen maitosektorille suunnitellusta tukipaketista. Tämä koskee erityisesti Baltian maita ja mahdollisesti myös Suomea. Se rahoitettaisiin vuoden 2015 määrärahoista ilman kriisivarauman käyttöä.

Euroopan unionin budjettineuvosto kokoontui Brysselissä perjantaina 14.11.2014 käsittelemään EU:n talousarviota vuodelle 2015. Neuvottelupakettiin sisältyi 2015 talousarvion lisäksi lisätalousarvioehdotus kuluvalle vuodelle ja maatalouden oikaisukirjelmä. Suomea kokouksessa edusti eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka.

Pysyvien edustajien komitea jatkoi neuvotteluita lauantaina. Neuvosto saavutti ratkaisun neuvoston kannaksi ja hyväksyi sen 17.11. maanantaiaamuna.

”Korvaukset maitosektorille oli meille tärkeä erityiskysymys budjettineuvotteluissa. Tulos kertoo sen, että varoja on käytettävissä ilman tarvetta turvautua maatalouden kriisivaraumaan. Toivottavasti lopullinen budjettisopu saadaan aikaan tänään parlamentin kanssa”, ministeri Toivakka toteaa.

”Tämä on tärkeä askel. Seuraavaksi on varmistettava, että pääsemme komission kanssa yhteisymmärrykseen Suomelle aiheutuneista ongelmista, jotta myös Suomi saa osansa”, kommentoi puolestaan maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo.

Tukipaketin koko ja jakokriteerit valmistellaan komission maatalouspääosastolla, eikä niistä päätetä budjettineuvostossa tai talousarvion valmistelun yhteydessä. Rahoitus varmistuu lopullisesti vasta kun vuoden 2015 talousarviosta on sovittu neuvoston ja Euroopan parlamentin kesken. Ero budjettikannoissa on 5,6 miljardia euroa.

Virallinen sovitteluaika päättyy maanantaina 17.11.2014. Jos sopua toimielinten kesken ei synny, komissio tekee uuden talousarvioesityksen.

Lue seuraavaksi