Uutiset

Yleinen

Koneurakointia ja perunaa

– Meillä on nämä kaksi tukijalkaa, kasvinviljely ja koneurakointi. Aikoinaan meillä tehtiin metsätöitä, kun oli moto ja yhteistyökumppanilla oli ajokoneet. Nyt on metsä­kalustosta luovuttu, mutta meillä on edelleen pyöräkuormaaja ja traktorikalustoa, Arto kertoo.
– Kaivukone ja pari traktoria meillä on ollut jo pidempään maanajotöissa JT Service Oy:llä. Talvivaarassa meillä oli myös aikoinaan pari traktoria ajossa suoraan Karppisen Askolla töissä, Arto kertoo.

– Käymme talvella lumitöissä, kun siivoamme teollisuuslaitosten pihoja ja siirrämme lunta. Vakioasiakkaamme on vuosia ollut SOL-kinteistöpalvelut ja tuossa urakassa on noin 30 asuinkiinteistöyhtiötä. Kesällä meillä on kahdella suolla pääurakka ja omaa traktorikalustoa liikkeelle aliurakoitsijoiden kaluston lisäksi.

– Viime vuonna menetimme yhden lumiurakan, jossa olimme urakoitsijana 15 talvea. Halvempi tarjous meni meidän edelle, mutta luultavasti työn laatukin on sitten vaihtunut hinnan mukaan. Sitä myöten myytiin sitten yksi neljästä pyöräkuormaajasta pois ja meidän kolme aliurakoitsijaa joutuivat hakemaan muita urakoita, Pertti pahoittelee.
Uusia juttuja, esimerkiksi bioenergiatuotantoa, on kuitenkin ollut mielessä.

Suolla kesät

– Aloitimme urakoinnin suolla vuonna 1996, jolloin mentiin Kainuuseen. Lapissakin oltiin yksi vuosi, Pertti muistelee. Aina tästä on totuttu lähtemään muualle töihin.
– Vimpelissä ja Evijärvellä meillä on nyt Vapon kokonais­urakkana 620 hehtaarin suo ja kesällä siellä on 17 konetta liikkeellä. Suolla vietän oikeastaan koko kesän, kun turpeennosto vain käy, Arto kertoo. Suolta nostetaan jyrsin ja palaturvetta. Meillä on siellä omakotitalo tukikohtana, kun suolla vietetään aikaa kuitenkin puoli vuotta. Keväällä työt suolla saattavat alkaa jo huhtikuun puolella.

Peruna- ja konevarasto

Alatalolle oli syystalvella valmistumassa perunavarasto ja konehalli. Listoituksia ei vielä ollut laitettu kuntoon, eikä lattialämmitystä ollut kytketty päälle. Konehallin yhtenä osastona on kasvinsuojeluainevarasto, joka on erillinen lämminhuone. Torjunta-aineet saadaan siellä pysymään sulana läpi talven. Torjunta-aineet on muutenkin syytä pitää erillisessä, lukitussa, vain niille varatussa tilassa.

Lämmintä puuttuu

– Lämmitys oli tarkoitus laittaa päälle pikapuoliin, kunhan saataisiin hakelämmitys taas toimimaan. Hakekontin kanssa oli hieman ongelmia ja meillä ei ollut varajärjestelmää kytketty päälle. Hieman meinasi tulla kiire 32 asteen pakkasessa, Pertti muistelee, kun yksi vesiputkikin repesi.

Opetus on, että ylimääräisistä hanoista ei yleensä ole haittaa. Hakekonttiinkin on syytä laittaa pääventtiili, jotta vedentulon saa tarvittaessa pysähtymään.
– Modeemi ja hälytys ongelmista hakelämmityslaitokselta on syytä ottaa myös puhelimeen, kun kontilla ei tule joka päivä käytyä ja kylmällä ongelmat tuntuvat vain kasaantuvat, Pertti jatkaa

Perunalle ja koneille

Oikeastaan uuden hallin on tarkoitus olla noin viiden asteen lämmössä puolilämmintä tilaa talvella koneidensäilytykseen, jotta saamme etenkin perunankorjuukoneet pysymään kunnossa. Äärimmäisen kylmästä ei ainakaan kumimattoihin ole parantavaa vaikutusta. Koneita voidaan myös huoltaa hallissa.
Keväällä hallissa saadaan perunansiemen itämiskuntoon ja kasvu nopeasti istutuksen jälkeen käyntiin.

Sivulle taitto-ovet

– Nämä Fin Doorin taitto-ovet ovat meillä tässä kätevämmät kuin nosto-ovet. Ainakin meillä isoissa nosto-ovissa ovi vääntyy lämpötilaerosta kovalla pakkasella. Yläreuna aukeaa ja sisään virtaa kylmää ilmaa. Sivulle laskostuvissa ovissa tätä ongelmaa ei ole ollut ja niissä ei ole kylmäsiltoja. Kun Tyrnävän seutu on yhtä isoa aavaa selkää, niin tuuli tuppaa paukuttamaan nosto-ovia, Pertti kertoo.

– Näihinkin on saatavilla automatiikkaa käyttöön, mutta tähän mennessä olemme ottaneet ovemme käsikäyttöisenä.
– Hyvin lattian tekijämme sai reunaraudat ja kaadot laitettua lattiassa paikalleen, jolloin ovet toimivat moitteettomasti. Hyvää jälkeä on urakoitsijamme tehnyt, Pertti kiittelee.

Hakevarastoon erikoisovet

– Ovethan ei saisi viedä tarpeettomasti sisätilaa, kun viimeinen metrikin on katettu ja rakennettu usein lämpimäksi tilaksi. Viimeiselle metrille hakevarastoon kolmen metrin rintamana sopii vielä kuitenkin muutama motti haketta. Nosto-ovilla säästetään lattiatilaa, mutta meillä ne eivät olisi oikein hakevarastoon sopineen helposti, kun samaan aikaan piti olla kippauskorkeutta, Arto näyttää.

– Päädyimme sitten taitto-oviin, jotka erikoissaranoilla laskostuvat ulospäin. Emme kuitenkaan halunneet, että ovi tulee laudoituksen ulkopuolelle, Pertti esittelee.

Lue seuraavaksi