Uutiset

Yleinen

KoneAgria Jyväskylässä jatkoa…

Tällä auralla karja- ja sikatilalliset voivat käyttää myös suorakylvökonetta ja samalla täyttyy kasvipeitteisyysvaatimukset. Lietteen ja lannan levityksen jälkeen keväällä auralla saadaan pelto mullattua nopeasti. Kun multaaminen tehdään matalaan, maasta nousevat kivet eivät ole ensimmäinen ongelma. Pelto voidaan kylvää tämän jälkeen suorakylvökoneella, jossa on etulata tai etumuokkain joilla tasataan mullos ennen kylvöä.

Runsaasti etua

Uuden menetelmän kiehtovuus on lisääntynyt lannoitteiden hintojen noustua ja kun samalla voidaan vähentää työtä ja ajokertoja. Tämä taas vähentää polttoaineen tarvetta hehtaaria kohti. Laite on ollut käytössä Krister Huldenilla Ala-Vetelissä, joka kertoo, että laite multaa lannan täydellisesti.

– Tämä laite säästää merkittävästi työaikaa verrattuna siihen, että lannanlevitys ja muokkaus tehdään pitkän kaavan mukaan, Krister muistuttaa. Ja jos halutaan täyttää tiukemmat ehdot laitteen voi periaatteessa laittaa vaikka lietevaunun perään ja multaaminen tehdään välittömästi levityksen jälkeen. Tällöin kannattaa toki miettiä muukin lietelogistiikka kuntoon.

– Ensimmäisenä peltoa muokkaa kultivaattorin siipi, joka tekee vaon. Seuraavana tuleva siipi pudottaa maan vakoon. Viimeisenä pellon tasaa lautanen. Näitä auroja voidaan tehdä tarpeen mukaan eri levyisinä, kertoo Ari Koutonen Vieskan Metallilta. Ari jatkaa, että kapein malli on nyt nostolaitesovitteinen 3,5 metrinen. Kristerillä käytössä oli kuusi metrinen, jota vedettiin 160 hevosvoimaisella traktorilla.

– Aiemmin lantaa levitettiin syksyllä ja tämän jälkeen maat kynnettiin. Keväällä sitten muokattiin pelto pariin kertaan. Nyt levitimme lietettä keväällä 30–40 hehtaaria päivässä ja saman tien se saadaan tällä mullattua. Kylvö lietteenlevityksen ja multauksen jälkeen voidaan tehdä vaikka heti, tai parin päivän jälkeen. Tällä saadaan kuitenkin pohjaa kuohkeaksi ja ilmavaksi. Nyt keväällä pellolle päästään noin viikkoa aiemmin eikä pellolle jää jälkiä, Krister kertoo.

– Kun lietteet levitetään keväällä, säästyy talven typpihävikiltä. Lannan säilyttämiseen talven yli tarvitaan nyt vain enemmän säiliötilaa, Krister jatkaa. Satotaso on parantunut ja jälkiä peltoon jää nyt vähemmän. Lannan multauksen jälkeen maan pitäisi antaa hetken kuivahtaa ennen kylvöä.

www.vieskanmetalli.com
www.yrma.net

Lue seuraavaksi