Uutiset

Yleinen

Klapitiimillä Palaxin laitteet

Kälviäläinen Asennustiimi Karhula & Niemelä Oy on perustettu vuonna 2001. Asennustiimin aputoiminimi on Klapitiimi K&N, joka otettiin käyttöön, kun päätettiin lähteä pilkekauppaan.

Klapitiimin polttopuiden tekoa ylläpidetään läpi vuoden säätilasta riippumatta ilman pelkoa lopputuotteen laadun vaihteluista. Koivurungot ostetaan ja ne tuodaan puutavara-autolla pihaan. Siitä niiden käsittely jatkuu koneellisesti pyöräkuormaajalla. 

Ilmakuivatun polttopuun kuivuminen vaatii vuoden aikaa. Joka vuosi, ja etenkin kun säät ovat sateiset, ei tuo vuosikaan ole riittävä aika. Klapitiimi katkoo ja pilkkoo puut teollisesti Palaxin pilkekoneella ja kuivattaa puut viikossa asiakkaille toimitettavaksi.

Pilkkeitä tehdään Palaxin Power 90 sg-pilkekoneella, jossa on sirkkelikatkaisu. Pilkekonetta pyöritetään sähkömoottorilla. Sisällä hallissa sähkömoottorikäyttö on kätevä ja siisti. Tukkeja liikutellaan pilkekoneelle Palaxin Mega-tukkipöydällä, jota syötetään pyöräkuormaajalla. Valmiit märät pilkkeet siirretään laakavarastoon kurottajalla, kun klapit on ensin puhdistettu Palaxin Cleaner-rummussa. Kun klapikoneella tehdään työtä kahdeksan tuntia päivässä, saadaan päivässä myös melkoinen kasa aikaiseksi. Epäkurantti rankatavara ajetaan pöydältä alas ja se kerätään kasalle. Sen käy hakettamassa urakoitsija, hake poltetaan ja tuotetulla lämmöllä kuivataan klapeja. Puhdistuksessa irronnut pöly ja roskat poltetaan myös samassa kattilassa.

Häiriöaikoja pilkonnassa on vähän, kun tavara on laadukasta. 

Janne Karhula vasemmalla hoitaa Asennustiimin konttoritöiden lisäksi Klapitiimin asioita. Teemu Niemelän vastuulla on pääasiassa klapitilausten vastaanotto. Tilaukset hoidetaan eteenpäin asiakkaille pääasiassa kahdella omalla jakeluautolla. 

Käytössä on Asennustiimin pystyttämä työtila. Sisällä on mukavampi sahata, kun työ ei ole sääherkkää. Pilkekoneen käyttäjän ei tarvitse varautua sateisiin ja tuuliin. Kuivattua pilkettä on varastosiilossa noin 1000 kuutiota, joten puskuri on pikkupakkasiin riittävä.

Perävaunu siirretään tyhjennyksen ja täytön ajaksi pilkekentälle, jolloin lämpöputket ja sähkökytkentä irrotetaan. Vaunu puretaan perästä ja täytetään ylhäältä. Kuivausilma on kuivaamossa vajaa 50-asteista.

Säätötulen toimittama kontti lämmittää kuivaamoa. Periaatteessa kuivaus voitaisiin tehdä minkä lämmönlähteen vieressä vain, josta vain saadaan lämmintä vettä kennoille. 

Mökkiteille ei voi mennä isolla autolla. Klapien toimituksessa on käytössä kaksi jakeluautoa, joilla voidaan kuljettaa irtotavaraa ja pakattuja eriä. Jos lavalla on useampi irtotavaraerä, ne on erotettu väliseinällä. Kun erä on kipattu, poistetaan väliseinä ja kipataan seuraava erä asiakkaalle. Pakatut erät nostetaan nosturilla.


Lue seuraavaksi