Uutiset

Yleinen

KHP-Myynti esittelee ilmastointilaitteet puutavarakuormainten ohjaamoihin

Sähkökäyttöinen ilmastointi on kompakti rakenteeltaan. Puutavarakuormainten ohjaamoon kehitetty ratkaisu kiinnitetään ohjaamon takaseinään, tehdään muutama läpivienti ilmaputkille ja vedetään laitteelle sähkö.

Laite kiinnitetään ohjaamon takaseinään ulkopuolelle. Kotelon suunnittelussa on otettu huomioon hytin kääntöympyrä, jonka sisään kotelo sopii. Jos siis hytti mahtuu pyörimään, mahtuu se pyörimään myös tämän ilmastointiyksiön kanssa. Myös heiluntakuormat on huomioitu rakenteessa ja painopiste on viety mahdollisimman alas.

Yksikkö on täysin toimintavalmis, kun siihen kytketään jännite. ”Tässä vaiheessa kaikki laitteet on rakennettu 24 voltin järjestelmään, mutta tulevaisuudessa myös 12 voltin järjestelmiin tulee mahdollisuus saada näitä laitteita”, kertoo Timo Piirto KHP-Myynnistä.

Hän kertoo, että energian siirtoon tässä tapauksessa sähkö on helpoin. ”Koska laite on oltava helposti irrotettavissa kuormaimen mukana, olisi kylmäaineletkujen käyttäminen hankalaa. Sähkötöpseli on helpoin tässä kohdassa.” Tehoa laite ottaa 500-600 W, joten 24 voltin järjestelmässä kulkeva virta on noin 25 ampeeria, korkeintaan 30 ampeeria.

Ilmastoinnin hyöty on kaksijakoinen: kesällä se viilentää ohjaamon mukavaan lämpötilaan ja rospuuttokaudella poistaa kosteuden. Laitteessa on myös sisäkiertomahdollisuus. Lämpötila on säädettävissä portaattoman termostaatin avulla. Puhallusnopeus on valittavana mallista riippuen joko portaattomasti tai kolminopeuksisen kytkimen avulla.

Huollettavuus huomioitu

Erityisesti hakkurikäytössä työolosuhteet ovat pölyiset. Ruotsissa, jossa bioenergian käyttö on pitkällä ja sitä on tutkittu paljon, on selvitetty ylivuotisessa haketettavassa materiaalissa olevan runsaasti homepölyä. Tämä on terveydelle erityisen haitallista, jos ei pöly yleensäkään ole kovin terveellistä hengitettävää. Siksi KHP-Myynnin ilmastointilaitteessa on kiinnitetty erityistä huomiota pölyn poistoon.

”Pölyn poiston tekniikka on meille tuttua turvetuotantoon rakentamistamme ilmastointilaitteista. Suodattimet on suunniteltu siten, että ne puhdistuvat osittain automaattisesti. Työkonedirektiivin täyttävä paperisuodatinelementti on myös helposti vaihdettavissa. Lisäksi lauhdutin on helppo vetää laitteen rungon ulkopuolelle, jossa sen puhdistaminen tapahtuu helposti päivittäin vaikka paineilman avulla. Tällä pienellä huoltotoimenpiteellä saadaan laitteen jäähdytysteho pysymään hyvänä”, esittelee Piirto.

Kaikki laitteen komponentit ovat vaihdettavissa ulkoapäin. ”Käyttämämme osat ovat teollisuuskomponentteja. Ne on tehty kestämään vaativia olosuhteita ja ne ovat korkealaatuisia. Toisaalta ne ovat yleisesti teollisuuden käytössä, joten niiden saatavuus on hyvä.”

Sähkötoiminen sovellus on kehitetty puutavarakuormainten ohjaamoihin ja sen taustalla on kahden vuoden kehitys- ja koejakso. Kompaktin rakenteensa ja yksinkertaisen kytkettävyytensä ansiosta laitteen sovelluksia on rakentaa muihinkin käyttökohteisiin.
www.khp-myynti.fi

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi