Uutiset

Yleinen

Kesko myy K-maatalous-liiketoimintansa Lantmännenille

Kesko Oyj on sopinut myyvänsä K-maatalous-liiketoimintansa ruotsalaiselle Lantmännen ek förille. Osakekauppana toteutettavan kaupan velaton kauppahinta on 38,5 milj. euroa.

Myytäväksi sovittujen K-maatalous-liiketoimintojen liikevaihto 2016 oli 334 milj. euroa ja liikevoitto 5,3 milj. euroa. Osakekauppana toteutettavan kaupan velaton kauppahinta on 38,5 milj. euroa, joka maksetaan kaupan toteutumisen yhteydessä käteisellä. Kesko Oyj kirjaa yrityskaupasta kaupan toteutuessa noin 13 milj. euron myyntivoiton. Myytävissä liiketoiminnoissa työskentelee 45 työntekijää. K-maatalous-ketjun 78 kaupassa toimii 43 paikallista kauppiasyrittäjää, jotka jatkavat toimintaansa kauppiasmallilla Lantmännenin kanssa.

K-maatalous-ketjun vähittäismyynti 2016 oli 424 milj. euroa. K-maatalouden asiakkaita ovat maatalousyrittäjät, koneurakoitsijat sekä hevosalan ammattilaiset ja harrastajat. K-maatalouden tuotevalikoimaan kuuluvat muun muassa kylvösiemenet, lannoitteet, rehut ja kasvinsuojeluaineet.

K-maatalous myy esimerkiksi ELHOn tuotteita.

”Maatalouden rakenne Suomessa on muuttunut merkittävästi. Muutos jatkuu ja tilojen lukumäärä vähenee edelleen. Samalla maatalouskauppa kansainvälistyy ja keskittyy. Osana Lantmänneniä K-maatalouden ja K-maatalous-kauppiaiden asema maatalouskaupassa vahvistuu ja kilpailukyky kiristyvässä toimintaympäristössä paranee. Kesko on strategiansa mukaisesti tulevaisuudessa yhä fokusoituneempi yhtiö ja keskittyy kotimaan päivittäistavarakauppaan, rakentamisen ja talotekniikan kauppaan sekä autokauppaan”, sanoo Keskon pääjohtaja Mikko Helander.

Lantmännen on ruotsalainen maatalousosuuskunta ja Pohjois-Euroopan johtava alan toimija. Lantmännenin liikevaihto on noin 3,9 mrd euroa ja sillä on työntekijöitä noin 10 000 ja toimintaa yli 20 maassa. Lantmännenin omistavat 25 000 ruotsalaista maanviljelijää.

”Lantmännen ostaa K-maatalouden kasvaakseen ja kehittääkseen edelleen asemaansa viljan arvoketjussa Itämeren alueella. Yrityskauppa on tärkeä osa Lantmännenin Itämeren alueen strategian toteutusta. Se antaa Lantmännenille mahdollisuuden jatkuvaan kasvuun ja kehitykseen itäisessä naapurimaassamme, missä Lantmännenillä on jo vahva asema leipomo- ja mallastusteollisuudessa”, sanoo Per Olof Nyman, Lantmännen-konsernin pääjohtaja.

Kaupan toteutuminen edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksymistä sekä kaupan muiden ehtojen täyttymistä. Kaupan ennakoidaan toteutuvan viimeistään vuoden 2017 kolmannen vuosineljänneksen aikana.

Lue seuraavaksi