Uutiset

Yleinen

Kerralla ajettaviin lietelevittimiin

– Aikoinaan minulle tarjottiin yhdelle kotieläintilalle isompaa levitysurakkaa ja hankin 18-vuotiaana käytetyn Terra-Gatorin. En ollut aiemmin ikinä levittänyt lietettä. Mielessä oli ensin 5-pyöräinen Veenhuis, mutta varaosien saanti siihen olisi ollut hankalaa. Hankin ensimmäisen Terra-Gatorin Tanskasta vuonna 2007 ja sen vuosimalli oli 1994. Säiliön tilavuus oli 10 m3 ja työleveyttä oli 6 metriä.

Ostamani kone oli melkoinen raato, kun sitä ei oltu yhtään kunnostettu, vaan se oli vaihtokoneena jäänyt vain varastoon. Kone ei kunnolla liikkunut eikä sillä pystynyt levittämään lietettäkään, mutta muutaman ammattitaitoisen kaverin, Mölsän Jukan ja Woodlands Oy:n huoltomiehen kanssa kone saatiin ensin kunnolla liikkumaan ja sitten jopa levittämään lietettä.

– Varaosiin ja korjauskustannuksiin taisi upota enemmän, kuin koneen hankintaan ja rahtaamiseen Suomeen, Eljas muistelee.
Tuohon koneeseen ei ollut manuaaleja eikä mitään käyttäjäkoulutusta ja opettelin Terralla ajoa omin neuvoin ja muutaman kaverin avustuksella. Kesän lietteet saatiin kuitenkin kunnialla levitettyä

Ensimmäisenä vuonna sillä levitettiin noin 8000 kuutiota. Pidin koneen vielä yhden kesän ja sitten myin sen eteenpäin.
– Onhan tässä levitystä tullut harjoiteltua kantapäänkin kautta, kun olen tällainen lukion kesken jättänyt maata­lousteknikko, Eljas nauraa. Tietämättömyys kostautuu joskus ja siitä joutuu maksamaan oppirahoja.

Toisena tehdaskunnostettu

– Kävin sitten Hollannissa tutustumassa Terra-Gatorin tehtaaseen ja ostin siltä reissulta tehdaskunnostetun vuosimallia 1999 oleva nykyisen koneeni. Senkään taival ei alkanut hyvin, kun satamassa se ei lähtenyt käyntiin. Rasvari oli jäänyt päälle ja akku oli tyhjä. Kone saatiin 11. kesäkuuta käyttöön ja menin koneella suoraan asiakkaalle levittämään lietettä. Tuolla koneella levittiin yhteensä 38000 kuutiota lietettä ensimmäisenä kesänä.
– Tämän toisen koneen kanssa olenkin päässyt paremmin sinuiksi, kun tehtaalta käytiin opastamassa koneen käyttöä parin päivän ajan, Eljas muistelee.

Ajettava näppärä

Pitää muistaa, että sitä enemmän ajettava lietteenlevitin pääsee oikeuksiinsa, mitä heikommat ovat olosuhteet. Ajettava kone on toki edukseen millaisissa olosuhteissa vain, mutta etenkin päisteissä ajettava taittuu nopeammin taas levitykseen.
Kun päisteestä päästään nopeammin työasentoon, lietekuutiota saadaan aikayksikköä kohden levitettyä enemmän. Jos aikaa on loputtomasti, lietteen levittämiselläkään ei ole kiire. Yleensä on kuitenkin muutakin tekemistä ja lietteenlevittämisellä on kiire. Etenkin urakoitsijalla levitystä odottaa seuraavakin asiakas.

– Vaatiihan ajettava konekin oman harjoittelunsa, jotta konetta oppii luontevasti pyörittämään. Ja aina tämän kanssa kätevämpi on liikkua kuin traktorikalustolla. Jos valita saa, niin ehdottomasti koneen kanssa kannattaa harjoitella ensin kotona, Eljas muistuttaa.

Käytettyjen maahantuontia

– Olen nyt tehnyt lietteenlevitystä muutaman vuoden, kun aloitin 18-vuotiaana. Moni nykyisistä levittäjistä on 3-, 4- tai 5-kymppinen. Minulla on vielä monta vuotta aikaa rutinoitua levittämiseen, kun joka vuosi kuitenkin oppii aina jotain uutta.
– Kun tehtaalta Hollannista kysyttiin, haluaisinko lähteä markkinoimaan käytettyjä levittimiä, niin sehän sopi minulle. Syksyllä 2010 perustettu Koneta Oy vastaa käytettyjen Terrojen jälkimarkkinoinnista Suomessa, tarjoaa huollot sekä varaosat. En ole mikään varsinainen myyntimies, mutta nyt teen omien töiden lomassa myyntiä ja nyt kun koneista on kokemusta, osaa jo sanoa, mikä toimii ja mikä ei, Eljas lupaa.

Ongelma tulee tietenkin ajankäytössä, kun pitäisi levittää, hoitaa myyntiä ja jälkimarkkinointia. Varaosavarastoa kasataan parhaillaan Pälkäneelle, jottei erikseen joka huoltoa tai remonttia varten tarvitsisi odotella osia Hollannista. Huoltoon koulutetaan kahta mekaanikkoa Hollannin tehtaalla, jolloin huolto-, korjaus- ja käyttöönottokoulutuksen saan ulkoistettua ja pystyn itse keskittymään täydellä teholla konemyyntiin sekä urakointiin.
– Lietettä levitän varmaan ensi kesänkin, mutta asioiden pitää rullata myös muuten vaikka levitystä tehdään asiakkaalla 130 kuutiota tunnissa. Tässä toki pitää miettiä, miten kaikki asiat saadaan hoidettua, kun käytettyjä koneita on Suomeen tulossa Terralta nyt kolme kappaletta lisää, Eljas laskee.

Koneiden maahantuonnissa toimitaan läheisessä yhteistyössä Challengerin Hollannin tehtaan kanssa, jossa myös peruskunnostetaan koneita.

Arvo sijoittamiselle

Lietteen ravinteita ei kannata haaskata missään vaiheessa lietteen käsittelyä. Lietteen sijoittaminen tavalla tai toisella on asiakkaalle ravinnetaloudellisesti ja sitä kautta myös taloudellisesti parempi.

Kun lietteen ravinteista halutaan pitää huolta, käytetään eri vannastyyppejä eri olosuhteissa. Tällöin asiakkaalle tarjotaan sellaista menetelmää levitykseen, joka olosuhteisiin sopii. Vannastyypejä urakoitsijalla pitäisi olla useita tarjolla eri olosuhteisiin.
– Emme ole polkemassa levityshintoja tulevalla kaudellakaan, vaan kohonneet kustannukset on tarkoitus siirtää lietteenlevityksen hintoihin. Lietteenlevityksessä lietekuution levittämisen hinta nousee noin 20 senttiä kuutio. Polttoaineen hinnannousu on merkittävin kustannustekijä, joka hintoihin vaikuttaa, Eljas laskee.

– Pohdin vaihtoehtoisena hinnoittelumenetelmänä tälle vuodelle tuntihintaa ja kuutiohintaa. Tällöin riippumatta siitä, siirretäänkö vai levitetäänkö lietettä, kustannukset saadaan katettua. Levitykselle annetaan tietty tuntihinta ja pienempi summa kuutiota kohden. Tällä saataisiin tasoitettua sitä tekijää, että kun pihat, nurkat, peltotiet tai liittymät eivät sovellu isolla koneella tehokkaaseen ajamiseen, on levittäminen silti urakoitsijalle kannattavaa.

Ketju kuntoon

– Kun lietettä levitetään etäälle, puoliperärekka on järkevä vaihtoehto. Toisaalta yhdellä rekalla ei viiden kilometrin jälkeen enää tankkaa Terraa riittävästi vaan levitin seisoo ja toisaalta kahden rekan kannattavaksi saaminen on todella vaikeaa pelkällä lietteen siirroilla, Eljas pohtii. Jotta liete liikkuu myös kuormatessa, pitää pumppukaluston olla kunnossa.
Joka paikasta lietteet on takapihalta haettu, mutta tiejärjestelyihin kannattaa kiinnittää huomiota riippumatta siitä, millä kalustolla lietettä siirretään säiliöltä. Harvan säiliön viereen päästään tarvittaessa vaikka rekan puoliperällä.

Millainen ketju

– Kotieläintilat tietävät kyllä, millaista työ lietteen kanssa on, Eljas muistuttaa. Ja omalla lieteketjulla liete saadaan kyllä taloudellisesti levitettyä pidemmällekin matkalle, jos on aikaa tehdä siirtoa ja levitystä. Kaikilla ei sitä paitsi ole urakoitsijaa lähellä tarjolla. Jos lietettä on paljon, levitykseen sopiva aika ja työvoima loppuvat kesken. Toki vaikka sikatilalla, lietettä voidaan levittää mustalle maalle ennen toukoja ja oraalle, jolloin levitysaika lisääntyy jo runsaasti.
Mustalle maalle levitystä kannattaa kuitenkin varoa, kun pinnasta kuivahtaneen pellon syvemmät osat ovat vielä märkiä. Kun märkää pohjamaata tallataan, aiheutetaan helposti vaurioita maan rakenteeseen.

Oraalle levitystä pitäisi suosia entistä enemmän, koska silloin maa on jo kuivahtanut syvemmältä. Levitysaika saadaan pidemmäksi riippumatta siitä hoitaako levityksen urakoitsija vai tilan väki omalla kalustollaan. Jos oraalla levitetään lietettä, urakoitsijan käyttöä puoltaa se, että urakoitsijalla on tuohon myös yleensä tarjota sopiva levitysvannas.
– Käytännönläheisestihän levitystä kannattaa miettiä, kun ei tämä mitään avaruustiedettä ole. Asiakkaiden kanssa on pohdittu, ajetaanko pehmeälle pellolle täydellä kuormalla vai yritetäänkö olla möyrimättä peltoa huonoon kuntoon. Joskus säiliöön kannattaa ottaa vähemmän tavaraa, jotta pehmeään paikkaan saadaan myös levitettyä liete ja yrittää olla kumoamatta luonnonlakeja. Se vain pitää huomioida hinnassa.

Kuljetuksessa käytössä on ulkopuolinen urakoitsija. Asiakkaalle kuitenkin toimitetaan yleensä yksi lasku, kun kuljetus on rakennettu sisään hintaan. Laskutusperuste on ollut tähän mennessä pääsääntöisesti tilalta pellolle mullattuna ja siitä euroa/kuutio. Tuo laskutustapa sopii hyviin olosuhteisiin, kun olosuhteet ovat tutut ja ennakoitavat. Jos lietesäiliö on pahassa paikkaa takapihalla, erillistä kuljetusta ei juuri ja juuri kannata käyttää, hinnoittelu ei oikein vastaa kustannuksia. Tämänlaisella kalustolla yrittäjä elää, kun kuutiota saa päivässä liikuteltua paljon.

Kun rutiini levitykseen on kehittynyt, pystytään yhä useampi asia ennakoimaan ja yllätyksiin varautumaan.
– Tulevaksi kaudeksi levitettävää on varauksessa jo normaali määrä, Eljas kertoo. Keväällä levitetään mullokselle ja heti kohta oraille. Tämän jälkeen levityksiä on kahdesti nurmikorjuun jälkeen ja syksyllä ajetaan vielä pyttyjä tyhjäksi. Oikeastaan lietteenlevityksessä on kasvukaudella hiljaista aikaa vain elokuun alussa noin kaksi viikkoa, kun toisen nurmikorjuun jälkeen on lietteet levitetty.

Lue seuraavaksi