Uutiset

Yleinen

Kaupunkialueella urakointia traktorikalustolla

– Viimeiset noin 15 vuotta olen ollut yrityksen palveluksessa aktiivisesti ja siitä viimeiset viisi vuotta olen ollut järjestelemässä työt, kertoo Paavo. Paavo osallistuu myös itse konetöihin. Kalusto on viimevuosina oikeastaan vähitellen lisääntynyt, mutta myös kooltaan pienentynyt.

Kaivutöitä

H. Raatikaisen kaivukonekalusto ei ole järeää.

– Kun ensimmäisen 3 -tonnisen koneen hankin, muutama tuttu kyseli, että mitä sinä tuolla oikein meinaat tehdä, kun sillä ei saa edes kiviä liikkeelle. Nyt käytössä on 7,5 ja 5 -tonniset koneet ja niillä riittää töitä.

– Työmaamme ovat useimmiten jo rakennetuilla tonteilla, eivätkä asiakkaat kaivutöitä tilatessaan halua, että koko tontti käännettään ympäri. Kun työmaalle menee pienemmällä kaivukoneella ja traktorilla perävaunuineen, työ tulee valmiiksi vähemmillä maamassojen siirrolla ja pienemmillä vaurioilla. Monet meidän työkohteet tehdään ahtailla tonteilla, joihin ei isolla kaivukoneella edes mahdu. Näillä pienillä koneilla taas päästään vaikka rakennusten viereen, kun tehdään esimerkiksi salaojituksia, Paavo perustelee.

– Pienten koneiden hyvä puoli on myös alhaisempi kustannustaso. Näillä polttoainekustannus ja huoltokustannukset ovat pienempiä. Toki työmaatkin ovat useimmiten pieniä, joten myös siirtoja tulee enemmän. Toisaalta monilla työmailla ollaan viikko tai kaksi. Ja nämä koneet saa siirrettyä kuitenkin kätevästi omalla traktorilavetilla.

Myös lapio- ja asennustyöt

Kun kaivukoneiden työmaat ovat pihoissa ja kaivantoon asennetaan putkia, johtoja, eristeitä tai tehdään vaikka kivetysten pohjustuksia, edellytetään myös lapiotöitä ja tarvikkeisiin tarttumista. Asiakkaalle tarjotaan monasti kokonaisurakkaa, joka sisältää monesti myös tarvikkeet. Kun asiakkaalle tarjotaan kokonaishintaa, saadaan omien töiden paremmalla järjestelyllä myös taloudellisia etuja.

– Kun me hoidamme tarvikkeet työmaalle, saamme sovitettua asennuksen paremmin omiin muihin töihimme. Työmaalla on monesti kaksi tai kolme työntekijää, jolloin kaikille on työtä koko ajaksi, kun kaivukoneen kuljettaja tekee välillä myös lapiotöitä tai vie perävaunulla maakuorman pois.

– Työmaan tarjouslaskennassa on kyllä huomioitu tietty määrä konetyötä ja ihmistyötä, joka kuluu vaikka putkien asentamiseen.

Maamassojen hallintaa

Kokonaisurakkaan kuuluu usein myös maamassojen poisvienti tai lisämaan tuonti sopimuksen mukaan. Tällöin asiakkaan ei tarvitse huolehtia siitäkään, vaan hänelle jää muotoiltu piha, joka tarvittaessa myös viimeistellään.

– Maamassoista huolehtiminen on yksi vahvuutemme ja siihen nykyinen perävaunumme sopii hyvin. Meillä on Kuopiossa kahdessa paikkaa maavarasto, johon viemme ja josta tarvittaessa haemme lisää maata. Paras vaihtoehto olisi, jos kerran kuormattu maa voitaisiin viedä suoraan seuraavaan paikkaan. Se on jo melkein puhdas sattuma, jos niin päästään tekemään, koska työmaita ei turhaan pidetä auki.

Kaksi traktoria

– Meillä on nyt käytössä kaksi tänä vuonna hankittua lähes identtistä T151 Valtraa, joista toisessa on etukuormain. Jos toiseen traktoriin olisi hankittu etukuormain, sille olisi vuodessa tullut käyttötunteja ehkä 100, ja investointi ei oikein kannattanut, Paavo laskee. Valtran huollot ovat pelanneet edellisilläkin Valtroilla todella hyvin ja etenkin huollon hintalaatu-suhde on hyvä.

Vähintään yksi traktori on kesällä maansiirrossa perävaunun kanssa. Pihoihin ei päästä kuorma-autolla ja jos päästään, ei päästä pois tai koko piha on rullalla. Onhan pihoissa usein ahdasta traktorin ja perävaunun kanssakin, mutta niillä ei survota kaikkia paikkoja.

Kun työtekijöitä on kuitenkin viisi, on kätevämpää, että käytössä on kaksi samanlaista traktoria, jolloin käytössä on aina tuttu traktori. Kesäisin toinen Valtra on useimmiten maansiirtoperävaunun edessä tuomassa tai viemässä maata paikasta toiseen. Toinen traktori on monesti lavetin tai koukkulavaperävaunun edessä.
– Kun tällaisia hommia tekee, pitää tietenkin olla myös liikenneluvat kunnossa, Paavo huomaa.

Maansiirtoa Multivalla

Multivan TRM 150 Traffic liikennetraktori maansiirtoperävaunuun päädyin oikeastaan toimivan kokonaisuuden vuoksi. Se ei ollut kuitenkaan hinnaltaan markkinoiden halvin perävaunu.

– Emmekä ottaneet edes isompaa 180 tai 220 mallia, koska tämä pienempi sopi meidän tarkoituksiimme. 5,1 metriä pitkä ja 9,1 kuutioinen lava on sopiva, kun työmaat ovat pihoissa, joissa on vähän tilaa. Sinne ei vain sovi isompilavainen perävaunu, Paavo muistuttaa.

– Ja jos lava on isompi, tavaraa tulee vain ahnehdittua lavalle liikaa, ja silloin helposti survotaan maasto. Tämä on maksimi kokoluokka näihin töihin, mitä me teemme, kun asiakkaiden pihoissa liikutaan kuitenkin säännöllisesti, Paavo perustelee.

Paavo jatkaa että, ”meidän olosuhteissa, joissa ajetaan myös paljon tietä, mutta siirtymät ovat kuitenkin enimmillään viiden kilometrin luokkaa, kuorma on useimmiten sopiva”. ”Ehkä etenkin päätökseen vaikutti kuitenkin laidankorkeus, kun kuormaus tehdään pienillä kaivukoneilla ja Willeillä. Lava ei saa nousta liian korkealle, muuten kuorma jää tekemättä ja työmaalla pitää aina olla hieman pelivaraakin kuormauksessa. Tähän perävaunuun kuormataan talvella myös Willeillä”. Rengastuksena Paavon Multivassa on 560-45R22,5, joka pitää nurmikonkin yliajettaessa kunnossa.

Jarrut kaupunkialueella pitää olla kunnossa, kun liikenteen seassa kuitenkin ajetaan samaa nopeutta kuin muut. Ja liikennetraktorin perävaunun jarrujenhan pitää lukittua, jos vaunun ja traktorin tiet erkanevat matkalla. Liikennetraktoriperävaunuissa myös jousituksen pitää olla kunnossa. Tässä Multivassa telinjousitus on mekaaninen.

– Viikset ja sivuvalotkin ovat vaunussa pysyneet ehjänä, vaikka niiden kestävyyttä kovissa olosuhteissa hieman epäilin, Paavo huomaa. Valot ovat kuitenkin hyvin suojattu rungolla ja takavalot takaapäin verkolla.

Joskus työmaa on iso omin voimin tehtäväksi. Tällöin pyydetään paikalle myös aliurakoitsijoita, joita on tarjolla.
– Juuri yhdellä isommalla työmaalla oli kaksi kuorma-autoa auttamassa, kun niiden käyttö siellä oli mahdollista, perustelee Paavo. Silloin kun tilanne sallii, otetaan käyttöön parhaiten työhön sopivaa kalustoa.

Talvihoitoa

Talvella kalusto on valjastettu talvikunnossapitoon. Etukuormaajalla varustettu traktori on aurauskäytössä, samoin Willet. Valtra, jossa ei ole etukuormaajaa on lähinnä perävaunun edessä.

– Viime talvina kunnossapito on vain painottunut tuonne hiekoituksen puolelle, kun kunnon talvea ei ole sitten tullutkaan, pahoittelee Paavo.

Talvihoitoasiakkaana ovat yritykset, kiinteistöyhtiöt ja yksityiset. Talvihoitoja tehdään määrällisesti enemmän etenkin muutaman kiinteistönhuoltoyhtiön kohteissa ja puolustusvoimille.

Lumen siirtoa

Kun pihat ovat kuitenkin ahtaita, ja jos lunta tulee vähänkään enemmän, silloin lunta viedään pois. Siirtomatkaa kaupungin ruutukaava-alueelta lumelle tulee noin viisi kilometriä ja silloin
perävaunu varustetaan korokelaidoin.

– Kun matka on sen verran lyhyt, eivät kuoma-autot aja kuormaa oikeastaan yhtään nopeammin kuin me traktorilla. Nopeasti laskien kuorma-auton hankinta tulisi jossain tapauksissa edullisemmaksi omiin täihinkin, mutta samalla menetettäisiin monikäyttöisyys,
Paavo muistuttaa.

Muutama sopimus auki

Muutama ensi talven lumisopimus on vielä lopullisesti allekirjoittamatta asiakkaiden kanssa, mutta työt ovat pääosiltaan jo selvät.
– Lumitöitä ei kannata oikeastaan ilman takuuhintaa ottaa, koska kustannuksia syntyy, vaikkei tehtäisikään mitään. Kalusto on kuitenkin koko ajan asiakkaan käytettävissä, muistuttaa Paavo.

– Viime talvi oli heikohko lumimäärän suhteen, kun lunta satoi vain vähän kerrallaan. Liikevaihto viime vuonna ei kuitenkaan pudonnut, kun hiekoitusta tehtiin tolkuttomasti. Aamuisin pihat olivat liukkaat, mutta niitä ei voitu aurata, kun lunta oli satanut sentti tai kaksi, Paavo muistelee.

Vaikkei lunta sataisikaan, pitää miesten olla valmiudessa auraus ja liukkaudentorjuntaan. – Talvitöiden sesonkiluonteisuus on hieman hankala, mutta meillä on sopivasti järjestynyt myös talveksi töitä, kun käytössä on metalliverstas. Viime talvena tehtiin neljä uutta kauhaa omiin koneisiin, Paavo kehaisee.

Laajemmat urakat

Kun talviurakoita tarjotaan, on tarjouksessa mukana myös alihankkijoiden koneet. Oman kaluston lisäksi saadaan mukaan kolme konetta lisää.

Laajempi kokonaisuus kiinnostaa asiakkaita. Asiakkaan on turvallisempaa ostaa yritykseltä, jolla on myös reserviä. Ja onhan seitsemän koneen ketju vaikka lumikasojen siirrossa houkutteleva, varsinkin jos sen voi saada käyttöön yhdellä laskulla.

Lue seuraavaksi