Uutiset

Yleinen

Kartanon viljat kuivuvat Mepun tehoilla

Mepu Katrineberg

Katrineberg on Vantaan Seutulassa sijaitseva kartano, jolla on takanaan pitkä ja värikäs historia suomalaisessa sotilas- ja aateliselämässä. Vuonna 1949 kartano siirtyi silloisen Helsingin maalaiskunnan omistukseen ja nykyään tila toimii Vantaan kaupungin merkittävänä viljantuottajayksikkönä. Katrinebergin tilaan kuuluu tällä hetkellä 360 hehtaaria peltoa ja vuotuisen noin 300 hehtaarin viljasadon kuivaukset hoidetaan omissa yksiköissä luotettavien Mepu-kuivureiden avulla.

Katrinebergin kartanon tilanhoitaja Tuomas Vaherlehdolla on harvinaisen monipuolinen ja vaativa työtehtävä, sillä Vantaan kaupungin viheralueyksikköön kuuluvan kartanon luotsaamisessa varsinkin paperitöihin ja muuhun byrokratiaan kuuluu runsaasti aikaa. Taloudellisesti haasteellisina aikoina työvoimaa ei voi käyttää kovin runsaasti, joten konekannan ja muun tekniikan tulee olla luotettavaa sekä tehokasta. Tilan peltoja hoidetaan kuuden Valtran voimalla ja sadonkorjuu hoidetaan Sammon puimurilla. ”Vuonna 2007 meille valmistuivat uudet viljavarastot sekä Mepun RCW 600 -alipainekuivuri, jonka avulla viljasatomme on saatu vaikeinakin syksyinä kuivattua ja säilöttyä laadukkaana talvella tapahtuvaa myyntiä varten”, kertoo Vaherlehto.

Mepu Katrineberg

Vaherlehdon henkilökuntaan kuuluu kolme vakituista työntekijää ja lisäksi kesäaikoina työllistetään runsaasti henkilökuntaa ja varsinkin alan opiskelijoita. Tilan koneita käyttää näin ollen useita eri henkilöitä, jolloin helppokäyttöisyys ja selkeys ovat tehokkuuden sekä työturvallisuuden kannalta oleellisia. ”Mepu-kuivuri täyttää nämä vaatimukset, sillä se on loogisuutensa ansiosta erittäin varmatoiminen ja luotettava. Alkusäätöjen jälkeen meille ovat riittäneet perushuollot, kulutusosien vaihdot sekä -tarkistukset, sillä Mepun automatiikka hoitaa prosessit loppuun saakka ilman sen suurempia säätelyjä”, jatkaa Vaherlehto

”Ainoana kehityskohteena näkisin vajaakäytön tehostamisen, mutta muuten olen hyvin tyytyväinen Mepun toimintaan. Mepulla kuivausprosessi ei sido henkilökuntaa ja niinpä työvoima voidaan vapauttaa vaikkapa viljan kuljetustehtäviin. Tätä työtä riittääkin runsaasti, sillä tilan pellot sijaitsevat ympäri Vantaata ja kaukaisimpiin sarkoihin saattaa matkaa tulla lähes 20 kilometriä”, lisää Vaherlehto.

Katrinebergin 300 hehtaarin vuotuinen viljasato koostuu syys- ja kevätvehnästä, mallasohrasta, sekä rukiista. Tällä menetelmällä sadonkorjuu jakautuu sopivasti ja kuivuri pysyy tasaisen varmassa käyttötahdissa. ”Tilaamme ei kuulu metsää, joten omaa haketta ei ole saatavissa. Näin ollen käytämmekin edelleen öljyä kuivausenergiana ja vaikka tiedostamme hyvin raaka-aineiden hintaerot, ei muutosta tilanteeseen ole tulossa ainakaan lähiaikoina. Kokonsa puolesta RCW 600 on myös juuri meille sopiva ja mitoitus on osunut kerralla kohdalleen” jatkaa Vaherlehto

Vaherlehto henkilökuntineen pääsee nauttimaan töistään harvinaisen upeissa olosuhteissa, sillä kaikki kartanon toimitilat huokuvat historiaa. Kartanona 1500-luvulta lähtien palvellut tila on ollut hyvin monipuolisessa käytössä, sillä rakennuksissa on toiminut esimerkiksi lastenkoti ja nykyään samassa pihapiirissä sijaitsee Vantaan kaupungin Katriinan sairaala. Viljanviljelyn lisäksi Katarinebergin yksikön toimenkuvaan kuuluvat myös monipuoliset maisemointityöt, kulttuurimaiseman hoito, niittyjen hoidot sekä talvisin lumityöt ja luistelukenttien hoidot.  ”Toiminnan taloudellinen pääpaino meillä kuitenkin on tehokkaassa viljanviljelyssä ja Mepun kuivuriteknologia on osoittautunut oikeaksi ratkaisuksi varmistamaan toiminnan laadukkuus ja luotettavuus”, päättää Vaherlehto.

Lue seuraavaksi