Uutiset

Yleinen

Kartanokoneet – lietteenlevitysnäytös

Esittelykoneen omistaja, urakoitsija Taavetti Herrala oli paikalla kahden työntekijänsä, veljesten Juho ja Olavi Finnilän kanssa. Juho on ollut Taavetilla töissä jo neljättä vuotta kiireaikana ja Olavi tuuraamassa silloin tällöin. Taavetti ajaa toki lietettä itsekin, mutta kenelle parhaiten sattuvat työt sopimaan, se lähtee levittämään lietettä.

Rami on Taavetin vakioasiakas, jolla levitetään lietettä vuodessa noin 2.500 kuutiota. – Hyvää työtä Taavetin kalustolla on tehty jo vuosia, kehuu Rami.

Kolmas vuosi

– Nyt on kolmas kesä menossa tällä vaunulla ja takana on 50.000 kuutiota lietettä, laskee Taavetti. Meillä on kohtalaisen pitkät kuljetusetäisyyden ja kuljetukset syövät levitystehoa. Tällä yhdistelmällä pitäisi päästä kuitenkin tuollaiseen 30.000–40.000 kuution vuosittaisiin levitysmääriin.

– Ainakin vielä levitetään tällä yksiköllä lietteet vanana pintaan eli letkulevittimellä ja vain pieni osa levitetään hajalevityksenä, kertoo Taavetti.

Vuosittaiset lietteenlevityskuutiot ovat kuitenkin koko ajan kasvussa, kun tiloilla oleva vanha levityskalusto jää vanhanaikaiseksi. Moni on levittänyt hajalevityksenä ja nyt on muutosta tapahtunut, kun moni haluaa lietteen levitettynä kasvavalle nurmelle tai oraalle.

– Kasvustoon levittämisen edut on huomattu, toteaa Taavetti. Keväällä kiireet helpottavat, kun liete voidaan levittää hieman myöhemmin.

Vaikka kuljetusvaunut olisivat jossain asiakkailla ehkä jo kätevät, on vielä siirretty liete levitysvaunulla. Tiet täällä ovat useimmiten jo niin kapeita, ettei voitaisi käyttää kuin yhtä siirtovaunua. Vastaantulijoita ei liiemmälti tarvita.

Ammattikalusto vaihtomoduleista

Taavetin lietekalusto on Kartanokoneiden 22 -kuutioinen lietesäiliö, joka on kolmeakselisen alustan päällä. Telissä on pakko-ohjaus ja siksi traktoriin kytketään aisan molemmin puolin sylinteri, jolloin molemmilla sylintereillä on oma akselinsa, jota ohjata. Kolmeakseliselle telillehän ei voi samassa suhteessa lisätä lastia, kun kokonaispainot tulevat jo vastaan, mutta kolmas akseli kuitenkin tuo lisää kantavuutta.

Syksyllä Taavetin käyttöön tulee lietekaluston lisäksi lavamoduli kulutuslevypohjalla ja lämpölavalla, jolla saadaan vielä lisättyä huomattavasti alustan käyttötunteja. Vankka alustahan renkaineen on kallein osa perävaunua, joten modulia vaihtamalla saadaan alustalle lisää käyttöä.

– Alla ovat ensimmäiset renkaat, vaikka maantieajoakin tulee vuosittain runsaasti. Alla ovat 800 sarjaiset renkaat. Pakko-ohjautuva teli säästää kyllä renkaita ja tällöin yhdistelmä kääntyy notkeasti. Kun kaksi akselia kääntyy, pysyy myös pellon pinta murtumattomana, kehuu Taavetti.

Pumpataan Karhuntassulla

Vaunussa on Karhuntassu 150 pumppukuormain, joka on käytössä lähes joka asiakkaalla. Tällöin ei tarvita erillistä pumppua tilalla, eikä kuljettajan tarvitse käydä kiinnittelemässä letkuja ja käynnistelemässä pumppua.

– Turhia vaunun varusteita ovat sivutäyttöluukut, joita on nyt käytetty kerran. Pumppukuormaintäyttö on nykypäivää. Siinä vain kuluu aikaa ja tuppaavat paikat likaantumaan, jos letkujen kanssa pelataan, tuumaa Taavetti. Aina lietettä sen verran lorahtaa, että sitä on sitten ohjaamossa saakka.

– Kun kolmessa minuutissa pumpataan 22 kuutiota lietettä säiliöön, päästään nopeasti jatkamaan levitystä. Olisihan saatavilla toki myös isompi 200 Karhuntassu. Tämä käytössä oleva on itse asiassa ensimmäinen valmistunut pump pukuormain. Yhdessä Pekan kanssa tämän rakenteita aikoinaan mietittiin, valottaa Taavetti. Rajoittavana tekijänä pumppukuormaimen nopeudelle saattavat asettaa itse asiassa traktorin hydrauliikan tuotto ja paine.

– Normaalit traktoreiden hydrauliikan tuotot riittävät kuitenkin Karhuntasssulle, koska koepumppauksissa lietteellä, öljyä meni pyöritysmoottorista 180 baarin paineella alle 60 litraa minuutissa. Tällöin lietteen pumppausteho oli noin 6–7 m3 minuutissa, vakuuttaa Pekka.

Neljään metriin

Kaikkien asiakkaiden lietesäiliö Karhuntassulla saadaan kyllä tyhjäksi, kun pumppu yltää neljään metriin. Kun pumppukuormaimen saranapiste on alhaalla, pumppu sopii myös pienestä reiästä sisään.

– Samalla rahalla pumppukuormainta en enää antaisi pois, mitä siitä on maksettu. Uusi vakiomallinen kääntäjä on tarkka ja tällä saa kuormattua molemmin puolin vaunua yhtä hyvin, Taavetti muistuttaa.

Asiakkaita laajalti

Asiakkaita on nyt parikymmentä Kyyjärvellä ja Järvi- Seudun alueella. Ja tarvittaessa lähdetään kyllä pidemmällekin, jos levitettävää on vähintään parituhatta kuutiota. Kulkeminen pitkälle ei kyllä kannata, jos ei ole saman tien parin päivän homma.

– Kolmiakselinen vaunu on kyllä näillä mailla hyvä. Pehmeää on siellä täällä. Missä isännän pienemmillä vaunu upposi, siitä menimme tällä vaunulla kuormalla läpi. Edellinen oma vaununikin oli ”sukellusvene”, jota sai hinailla pinnalle monesti levityskaudella. Pintapaine kolmiakselisella on kuitenkin pieni ja jos traktorissa on levikepyörät, riittää kyllä vetokyky saada tämä liikkeelle, tilittää Taavetti.

– Alusta on saatavilla perusvarustuksena myös vapaasti ohjautuvilla akseleilla. Kartanokoneet antaa muuten rungolle kahden vuoden takuun myös urakoinnissa, lupaa Pekka.

Multain mahdollinen

– Multainta voidaan kyllä hankkia, jos multainlevitykselle tulee kysyntää. Sitten vain ehkä otetaan käyttöön pienempi, 17 -kuutioinen lietevaunu. Toinen multainvaunu laitettaisiin sitten pienemmän, 7530 Jontikan eteen, jolloin se olisi näppärä yhdistelmä, pohtii Taavetti.

Vogelsangin letkulevitin

Taavetin koneella liete levitetään nyt Vogelsangin letkuvittimellä. Kartanokoneisiin on saatavilla myös Bomechin laahavantaat 12, 15 ja 18 metrisenä. Multain, jossa on kiekkovantaat, on tarjolla 6,4 tai 7,2 metrisenä. Kaikissa malleissa käytetään samaa Vogelsangin ExaCut- jakajaa.

Vogelsangin jakajassa on itseteroittuvat terät. Teriä painetaan jousilla leikkaustasoa vasten ja kaksi terää leikkaa samaan aikaan, kun toisia kahta teroitetaan. Kun jakajan roottorin pyörimissuuntaa käännetään, vaihtuvat terien osat ja juuri teroitetut terät alkavat leikata jakajassa.

– Tämä on käytännössä tukkeutumaton, kun joka jakajan kierroksella lietesykäyksen välillä letkuun menee ilmaa väliin, kertoo Pekka.

Jontikka edessä

7930 John Deeressä on hieman reilu 10 tonnia painoa ja levikkeet päälle. Taavetin Jontikka on isoin 7000-sarjalaisista. Seuraava isompi olisi sitten 8000-sarjalainen. Traktori tuli Taavetille uutena joulun alla ja toukokuussa traktorilla oli ajettu 750 tuntia.

– Kyllähän urakointikäyttöön mielellään hankkii traktorin uutena, kun tarkoitus on kuitenkin tehdä asiakkaiden työt valmiiksi, pohtii Taavetti.

Muuttuvatilavuuksinen turbo antaa 6-sylinterisellä moottorilla reilun, 250 hevosvoiman tehon kohtalaisen pienellä polttoaineenkulutuksella. Tällä traktorilla on suht´koht edullista tehdä urakointityötä, kun vertaa polttoaineenkulutusta moniin muihin traktoreihin, pohtii Taavetti.

Vähemmän kulutusta

Isoruokainen traktori on hankala, kun polttoaineenkulutus lisääntyy ja jonkun se pitäisi maksaa.

Polttoainekulutus ja -kustannus ovat merkittäviä urakoitsijan taloudessa ja yhä merkittävämmäksi ne tulevat, mitä kalliimpaa polttoaine on.

– Tällä traktorilla tunnissa kuluu noin 15 litraa polttoainetta. Se kuluttaa siis vähän. Toki kun käytössä on letkulevitin, levitin ei tee kulkemisesta raskasta ja perävaunu tulee kevyesti perässä. Sen tässä olen myös huomannut että vyörengas rullaa paljon paremmin ja vaunu on vakaa vetää kuormallakin, kehuu Taavetti.

Uponnut liete

Liete uppoaa siististi kasvustoon. Jäykkien letkujen etäisyydet pysyvät koko ajan samoina, eikä käy kuten notkeilla letkuilla, että joskus samaan paikkaan lietettä syöttää kolme letkua. Jäykkä letku painaa myös jonkun verran maata vasten, jolloin liete saadaan kasvuston juureen. Kasvuston seasta liete ei haihdu, kuten kasvittomasta pellon pinnasta. Letkusta liete painetaan kasvustoon, jolloin liete hukkuu kasvustoon. Renkaan urassa liete hieman näkyy, kun kasvusto on painunut renkaan alta lakoon.

Työvoiman käyttöä

Levityksessä miehen pitää kuitenkin olla paikalla ja muuten ei liete leviä, joten työvoimakustannus on merkittävä. Tällöin levittimessä pitää olla tehoa, jotta työtä saa valmiiksi. Onneksi yksi mies hoitaa montaa asiaa samaan aikaan kuten lietteenlevitystä ja laitteiden suunnittelua.

– Meillä tuotekehitys on melko nopeaa, kun ”suunnitteluosasto” on koko ajan töissä, kehuu Pekka Taavettia. ”Suunnitteluosastolla” on siis urakoitsija töissä, koska kuka hytissä on, joutuu miettimään laitteita joka päivä.

Arvokasta lietettä

Lietelannan kanssakin ollaan nyt tarkempia, kun apulannan hinta nousee. Lannoitepolitiikan kanssa kannattaa siis olla nyt tarkkana, eikä antaa muiden syödä kuormasta. Turhaa lannan vispaamista kannattaa vähentää ja pyrkiä säilyttämään ravinteet tallella. Yleensä kun lanta haisee, lähtee arvokkaita ravinteita taivaan tuuliin. Jos lanta haisee, voidaan jo kohta puhua kerskakulutuksesta.

– Jos nyt ajetaan vaikka 30 tonnia lietettä, tarvitaankin enää vaikka 200 kiloa apulantaa vähemmän ja tämän voi laskea säästöksi. Ja lannan mukana paranee maan luonnollinen pieneliötoiminta. Lanta on jo haluttua tavaraa, ja kohta siitä oikeasti maksetaan, muistuttaa Taavetti.

www.kartanokoneet.fi

www.agrimarket.fi

Lue seuraavaksi