Uutiset

Yleinen

Kartanokoneet iskussa – muutto uusiin tiloihin tehty

Aivan pohjanlahden rannassa Kalajoella kunnostettuihin kiinteistöihin muutti koko Kartanokoneiden valmistus ja huolto. 2007 marraskuusta saakka tehtiin muuttoa ja nyt talvella helmikuussa alkaa kaikki olla suunnilleen paikallaan.

– Muuttoa tehtiin samaan aikaan, kun valmistuksen piti olla käynnissä ja se oli aika haasteellista aikaa. Kiitettävästi onnistuimme siitä ja kiitos kuuluu joustavalle työporukalle, Pekka kuvailee.

– Kartanokoneiden ajatusmalli on Karko -perävaunujen valmistaminen alusta saakka itse. Akselistot ovat merkittävin rakenne, joka ostetaan, Metallitavara tulee pitkänä ja se pätkitään ”linjan” alkupäässä. Myös alihankintaa tehdään asiakkaan tilauksesta muun muassa metsäkonepuolelle.

Hallista toiseen

Metallin katkaisuun ja leikkaamiseen on varattu yksi halli. Määrämittaan katkaistut osat siirretään seuraavaan halliin kokoonpanoon. Karkon vaunujen lisäksi kokoonpanohallissa on myös metsäkoneiden kuormaajien rakenteita työn alla. Päätuotteena on Karko -vaihtomoduliperävaunut ja lisävarusteet.

– Lavan runkoja varten on tehty peti, jigi, johon voidaan latoa pohjalevyt paikalleen. Modulirakenteisten, vaihdettavien päälirakenteiden rungot kootaan myös jigeissä. Kaikki jigit on teetetty jo aikoinaan ja nyt ne vain siirrettiin uusiin tiloihin.

Jigit olivat aikoinaan tärkeä investointi, koska mittatarkkuus rungoissa ja päälirakennemoduleissa pitää olla paikalla. Korvakkeet runkoon ja säiliöihin saadaan oikeaan paikkaan, jolloin kaikki toimii täsmällisesti. Kun jigeissä osat ovat aina paikalla ja jigiä voidaan nostaa, laskea ja pyörittää hitsaustyön edetessä, saadaan joka sauma myös kunnolla hitsattua.

– Kun hitsattava kohta on koko ajan oikealla korkeudella ja suunnassa hitsarille, se parantaa myös metallimiesten työolosuhteita kun töitä voidaan tehdä ihanteellisessa asennossa, Pekka muistuttaa.

Oma maalaamo

– Kun metallirakenteet ovat valmiina, osat myös maalataan itse yhdessä rakennuksessa. Teemme toki alihankintana vaikka pelkkää maalaustakin, kuten nyt riippusillan rakenteita, Pekka kertoo.

Yksi tila on varattu varustelupuolelle, johon sopii jopa kolme laitetta samaan aikaan sisään. Varustelussa raskaimpien osien nosteluun käytetään pilarinosturia, koska monet varusteet, kuten esimerkiksi Karhuntassu pumppukuormain painavana kokonaisuutena, pitää nostaa lietemodulin päälle paikalleen.

– Kun valmistus on omissa käsissä, tiedetään, miten perävaunut on tehty. Kartanokoneiden perävaunut ovat tärkein ja kehittyvin osa yrityksen toimintaa.

Markkina muuttuu

Kartanokoneiden alustamoduleissa 2 – ja 3 -akselisten osuus on jo nyt yhtä suuri. Tämä kertoo osittain käyttötarkoituksen muutoksesta ja halutusta kuljetuskapasiteetista. Kun moduleita käytetään pellolla vaikka lietteen tai säilörehun kuljetuksessa, moni ottaa kolmeakselisen ohjattavan akseliston heti. Niiden vaunujen teli, jotka menevät pääasiassa maansiirtoon, on pääsääntöisesti varustettu kahdella akselilla.

Markkinointi ja tukipalvelut

– Nyt tänne tehtiin toimistotilat, jotta koko henkilökunta on samoissa tiloissa ja asiakkaita voidaan palvella uusissa tuote-esittelytiloissa paremmin. Aiemmin näissä kiinteistöissä ei ollut toimistoja ollenkaan. Nyt ne on tehty samaan rakennukseen, jossa on myös tuote-esittelytilat. Asiakkaat voivat käydä tutustumassa valmistukseen ja tarvittaessa vaunut voidaan pitää sisällä vaikka koulutustarkoituksissa. Moni asiakas on nähnyt vaunujamme käytössä, mutta useimmiten he haluavat nähdä myös puhtaan vaunun ennen hankintaa, Pekka kertoo.

– Näyttelyissähän olemme olleet aktiivisesti mukana, kun siellä on moni asiakkaammekin. Toisaalta kun moduliperävaunu asiakkaista merkittävä osa on muitakin kuin maatalousyrittäjiä, pitää näkyä myös muualla. Etenkin traktorilla maansiirtoa tekevät yrittäjät ovat kiinnostuneet perävaunujen monikäytöstä, koska alustalle halutaan töitä mahdollisimman paljon.

Traktoriurakointi on lisääntymässä ja urakoitsija hankkii kunnon alustan monipuoliseksi ja monitoimiseksi työlaitteeksi. Hankintahinta vaunulle ei ole halpa, mutta sillä on kuitenkin mahdollisuus työllistää urakoitsija koko vuodeksi.

Modulinvaihto vartissa

– Kunnon alusta ja renkaat maksavat aina. Modulirakenteen etu on se, että ei tarvitse hankkia kuin yksi alusta ja kunnon renkaat. Tämän jälkeen työn vaihtuessa vaihdetaan vain päällirakennemodulia ja se käy varttitunnissa. Kuljetustyöt voi aloittaa yhdellä modulilla ja tarvittaessa töiden lisääntyessä laajennetaan tuoteperhettä ja hankitaan seuraavat tarvittavat modulit, Pekka kiteyttää.

Lisätäänkö hienouksia?

Onhan tuotekehityksessä ollut paljon erilaista mielessä. Toisaalta kun tietää, mihin käyttöön perävaunut menevät, turhaa tilpehööriä on syytä varoa. Useimmille asiakkaille riittää, että perävaunulla saa työt tehtyä.

– Olen kriittinen monimutkaisille rakenteille, koska mitä ”hienompaa” tekniikkaa asiakkaille tarjotaan, sitä herkemmin tämä hieno tekniikka menee myös menee rikki.

Esimerkiksi erikoisvahvistetut parabelijouset ovat meillä olleet käytössä alusta saakka ja kuorma-autopuolelta on kymmenien vuosien kokemus, että ne kestävät. Suurin osa asiakkaistamme haluaa kuitenkin edelleen perustekniikkaa.

Kestäviä vaunuja

Jousialusta on kuitenkin melko jäykkä, mutta rakenne on matala ja kippi alhaalla voidaan ajaa oikeastaan mihin vain. Rungon rakenteena on tikapuurunko, joka kestää, koska se saa olla täysin jäykkä. Kun silmukka tai kuppi on keulasta kiinni traktorissa, aisa joustaa ja joustavat renkaat ovat alla, ei rungon tarvitse joustaa.

– Teemme vankkoja alustamoduleita, jotka kestävät paljon, mutta eivät aivan mitä tahansa. Viime kesänä yksi 3- akselinen vaunu kaatui, kun tie petti alta. Lietevaunu oli renkaat ylöspäin tienpenkalla. Runko oli kuitenkin suora, kun tukivarret linjattiin eli kaikki oli kunnossa. Kyllähän kärryjä kuitenkin lykätään yhä pidemmällä ja huonompiin paikkoihin, joten ainahan sattuu ja tapahtuu, Pekka pohtii.

– Traktorilla mennään ”liiankin” pahoihin paikkoihin, sellaisiinkin mihin kuorma-autolla ei yleensä mennä, kuten räjäytystyömaalla kalliomurskeen päälle. Urakoitsijahan ottaa siinä riskiä, koska renkaat ovat siinä ensimmäisenä menossa rikki ja ainakin se syö renkaita, Pekka muistuttaa. Tämä riski pitäisi näkyä urakan hinnassa. Vaikeat olosuhteet märkyys ja pehmeä alusta ovat kuitenkin traktoriurakoitsijalle pienempi paha kuin kuorma-autoilijoille, traktorilla kuormat saadaan silloinkin vietyä perille saakka.

Lue seuraavaksi