Uutiset
Karkon moduulirakenne maatiloille ja urakoitsijalle
– Moduulirakenne pienentää investointia, verrattuna tilanteeseen, jos hankitaan vastaava määrä useita vain tiettyyn työhön sopivia perävaunuja akseleineen, kippeineen, runkoineen ja renkaineen, Pekka esittää.
Vaihtomoduliperävaunun investoinnin kannattavuus voidaan suunnitella yksi päälimoduli, työlaite kerrallaan. Kun ”vanhan kaluston” perävaunu on käytetty loppuun, hankitaan alustamodulin hyödyntämiseksi vastaava päälimoduli. Moduliratkaisun kustannustehokkuus on perusteltu, kun käyttömäärät ovat selvillä ja suunnitelmat on tehty. Perusinvestoinnin jälkeen voidaan edetä askel kerrallaan, jolloin virheinvestointien riski pienenee.
1 Alusta + 10 modulia
Karkon mallisto on rakentunut neljän erityyppisen alustamodulin päälle. Tarjolla on kaksiakseliset mallit JT2 jousitelityyppisenä ja J2 erillisjousitettuna ja kolmiakseliset mallit J3 ja J3P, joita on tarjolla kahta eri kantavuutta. Eri alustarakenteille on rakennettu omat päälimodulit, koska esimerkiksi kolmiakselisen perävaunun runko on pidempi kuin kaksiakselisen.
Jokaiseen alustaan on saatavilla eri päälimodulit. Tämä tarkoittaa sitä, että yhteen alustaan voidaan tehtävän työn mukaan ottaa ”10 erilaista” päälimodulia tai lisärakennetta. Tarjolla ovat dumpperi-, lava-, vilja-, rehu-, hakekontti-, paali-, ja lietemodulit. Lietemoduliin on saatavilla varusteeksi pumppukuormain-, lietteen kiekkolevitin ja vetovannaslevitin.
Kuivalantamoduli on saatavana lyhyille alustoille.
Edellä kerrotun lisäksi on Karkolla pelkkä maansiirtovaunu joko dumpperi- tai maansiirtolavalla, jossa ei modulinvaihto mahdollisuutta.
Renkaat
Alustamoduliin kuuluu vakiona 600/55 R 26,5 renkaat, 2-akselisessa ohjautuva ja 3-akselisessa ohjautuvat etu- ja taka-akseli, hydraulijarrut ja aisajousitus. Runkorakenteeseen on asennettu valmiiksi kippisylinterit ja niiden päällä on talla, joka kiinnitetään kipattaviin moduleihin. Runko on putkipalkkirakenteinen ja ainevahvuus on joka mallissa sama.
Uudistetuissa malleissa hydrauliikan hydrauliputkistojen sijoittelua on parannettu modulin vaihdon helpottamiseksi. Modulin asennuksessa tarvittavia kohdistimia on parannettu. Rakennetta on muokattu myös urakoitsijoiden toivomuksesta pesujen helpottamiseksi.
– Edelleen tärkeimmät mitoitukset kuten kipin sijoitus, takasaranan paikka kippaaville moduleille ja modulin kiinnityksen lukitukset ovat ne perusasiat, joihin emme tee mitoituksen suhteen muutoksia, Pekka lupaa. Kun mitoituksia ei muuteta, sopivat vanhat ja uuden modulit alustoille.
Isompaa halkaisijaa
Rengastus on tärkeä perävaunussa ja useimmat asiakkaat haluavat etenkin leveämmät renkaat kuin peruskokoonpanossa alustoja tarjotaan.
– Moni asiakkaamme on myös sanonut jälkeenpäin, että oli hyvä, että valitsivat halkaisijaltaan suuremman renkaan. Alustoihin onkin tarjolla laaja valikoima eri käyttötarkoituksiin sopivia renkaita. Mitä suurempi halkaisija renkaassa on, sitä kevyemmin se kulkee maastossa
Lainmukainen
3-akseliseen on tarjolla isoimmillaan 26,5-tuumaiseen vanteeseen 140 senttiä halkaisijaltaan oleva rengas 800 milliä leveänä. 150-senttisen renkaan voi ottaa 2 -akseliseen perävaunuun 700 milliä leveillä renkailla ja sallittu tieliikenneleveys, 2,6 metriä, saadaan silti säilytettyä, Pekka muistuttaa.
Tavarat suojaan
Lietemodulin hydrauliikanlohkot asennetaan lukittavaan rosterilaatikkoon, joka toimii myös sähköhydraulisen ohjauslaitteiden varastopaikkana työrupeamien välillä. Laitteisto säilyy paremmin suojassa kosteudelta ja hapettumiselta käyttökuntoisena seuraavaa käyttökertaa varten. Samanlainen rosterilaatikko on saatavilla myös runkoon työkalulaatikoksi.
Aisajousitus
– Aisan kumityynyt ovat olleet alusta saakka samanlaisina. Vanhimmat perävaunut täyttävät nyt viisi vuotta ja niissä on edelleen alkuperäiset tyynyt, Pekka kertoo. Kumityynyt ottavat iskut vastaan ja poistavat pompottamisen.
Kumityynyillä voidaan myös säätää vetoaisaa traktorin koukun korkeuden mukaiseksi ja esimerkiksi lietemodulin asento voidaan säätää niin, että säiliö on hieman kallellaan ja se tyhjenee kokonaan.
Koukkuun vai kuulaan
– Asiakkaistamme edelleen yli 95 % laittaa alkuun perinteisen lenkin koukkukiinnitykseen. Toisaalta, jos halutaan myöhemmin vaihtaa kuulavetolaitteeseen, se voidaan kätevästi vaihtaa, koska lenkkipää ja kuppipää aisan nokassa ovat pulttiliitoksella, Pekka muistuttaa.
(Joku on joskus sanonut, että kuulavetolaite on siitä kätevä, että harva naapuri tulee enää sen asentamisen jälkeen lainaamaan perävaunua. Toimituksellinen huomio)
Tärkeä alusta
– Akselistot on alusta alkaen mitoitettu liikennetraktorinopeuksille. Kuorma-autopuolella on barabelijousia testattu jo vuosikymmeniä ja ne ovat toimivat. Parabelijouset ovat luotettavat pitkälläkin aikavälillä, Pekka huomaa.
– Liian hienoa tekniikkaa pitää välttää, jos haluaa, että laitteet toimivat pitkään rankoissa olosuhteissa, Pekka muistuttaa.
– Kippaamiseen tarvittavien voimien tulee olla mitoitettu niin, ettei kippiä nosteta ”nykkimällä” vaan hydrauliikalla, vaikka olisi kipattava rinteeseen, jossa perävaunun perä on huomattavastikin yläviistossa, Pekka korostaa.
Lietteen siirtoa ja levitystä traktorikalustolla
Lietteen levitys ja siirto aiheuttavat kustannuksia ja tässäkin traktorikalustolla on paikkansa. Lyhyillä matkoilla lietteen levitys suoraan säiliöstä on tehokasta.
Etäsäiliöt tiloilla ovat yleistyneet ja ne maksavat itsensä nopeasti takaisin. Lietteen varastokapasiteettia tarvitaan joka tapauksessa ja lietteen levityksen työhuippua voidaan tasoittaa tekemällä siirtoajo etukäteen. Kun siirtoajo tehdään rauhallisempaan aikaan, voidaan säiliökalustoa hyödyntää tehokkaasti, kun levityskalusto irrotetaan siirtoajon ajaksi.
Kun kuljetukset tehdään etukäteen, työvoiman tarve vähenee oleellisesti sesonkiaikoina ja kaluston käyttöaste kokonaisuutena paranee. Samalla kiinteät kulut kuljetettavaa ja levitettävää yksikköä kohti saadaan huomattavasti pienemmäksi. Traktorikalustolla onnistuu myös lietteen kuljetus ja levitys etäämmälle ja levitys siellä. Traktorilla ja perävaunulla päästään liikkumaan myös paikkoihin, joihin kuorma-autokalustolla ei normaalisti ole asiaa.
Tilojen välinen yhteiskäyttö
Moduliajattelu antaa mahdollisuuden myös yhteiskäyttöön. Jokaisella on oma alustamoduli ja mahdollisesti joku päälimoduli. Osa, vähemmän tarvittavat päälimodulit saattavat olla yhteisiä. Esimerkiksi kuivalantamodulia tarvitaan, mutta sen käyttömäärä yhdellä tilalla on pieni, ja se voi olla yhteinen. Toinen esimerkki voi olla lietemoduli, jolla sekä kuljetetaan että levitetään sesonkina lietteet. Lietemoduli saattaa olla myös urakoitsijan, joka vuokraa sitä.
– Urakoinnin ja yhteiskäytön mahdollisuudet ovat rajattomat ja monien tilojen välillä yhteistyö on jo arkipäivää, Pekka muistuttaa
Bomech multaimet
Kartanokoneiden valikoimassa on lietteen kiekkolevitin Bomech GreenStar flex 5,5–8,8 metrin työleveyksille ja vetovannaslevitin GreenStar Multi 12–18 metrin työleveyksillä. Vetovannaslevitin on kevyt vetää, kun vannas viiltää uran maahan. Liete johdetaan tarkasti heti viillokseen, jonne liete myös paremmin imeytyy.
– Kivisillä mailla muilla menetelmillä, kuten kiekkovantailla lietettä levitettäessä, hankaluudeksi saattaa tulla vantaiden nostamat kivet. Kevyillä mailla, kun lietettä levitetään kasvustoon, viiltävä vannas ei nosta epäpuhtauksia, jotka rehunkorjuussa nousevat korjattavanaan rehuun. Monissa tapauksissa vetovannaslevitin on ylivoimainen, Pekka muistuttaa.
– Bomechin levittimet sopivat toki myös muihin kuin Kartanokoneiden valmistamiin lietevaunuihin, Pekka jatkaa.
– Kolme vuotta ovat ensimmäiset Suomeen tuodut Bomech-lietteenlevityslaitteet olleet kovassa käytössä ja niihin ei ole varaosia myyty, joten varaosakauppa näissä laitteissa ei yrittäjää elätä, mutta eipä siitä tule kustannusta urakoitsijallekaan, Pekka nauraa.
– Meidän toimittamia laitteita tulee täällä Kalajoella käymään siksi, että niihin asennetaan lisää ominaisuuksia tai moduleita. Asennukseen tuli tänne esimerkiksi lietevaunu, kun lietemodulia haluaan ohjata sähköisesti. Kun järjestelmään laitetaan sähköohjaus, saadaan lietemodulin, pumppukuormaimen ja levittimen toiminnot toimimaan yhdestä paneelista ohjaamossa.
Dumpperi lämmityksellä
Karkolla on tarjolla lämmitettävä dumpperimoduli kaikkiin alustatyyppeihin, jolloin maanajo onnistuu myös talvella. Lämpö siirtyy rungosta lavaan yhteen kautta, joka tiivistyy tiukaksi lavan painosta, kun lava laskeutuu rungon päälle. Mekanismi on samanlainen kuin kuorma-autoissa.
Lämpölava on mielenkiintoinen maansiirtourakoitsijalle. Lämpö ohjataan etupalkkiin, josta se jakaantuu lavan molemmin puolin. Lämmön virtausta voidaan ohjata pohjan ja sivukoteloiden kesken, jolloin halutut osat lavasta saadaan pysymään lämpöisenä. Sivukotelossa lavaa lämmitetään noin 30 sentin matkalta kulmista. Lopulta lämmin ilma ohjataan perälaudan ympärille, jolloin perälautakaan ei jäädy kiinni.
– Kovassa käytössähän laitteemme ovat etenkin urakoitsijoilla, jotka ajavat paljon ja pahoihin paikkoihin. Lupaamastamme kahden vuoden runkotakuusta huolimatta yhtään käytössä rikkoontunutta runkorakennetta ei ole korjattavaksi tullut, muistuttaa Pekka.
Karkon perävaunuista ja moduleista töissä yleensä on kirjoitettu jo muutamissa Urakointi Uutisten numeroissa ja niistä on katsottavissa myös videot urakointiuutiset.fi -netissä.