Uutiset

Yleinen

Kansainvälistä maataloutta Kannuksessa

Kannuksen maaseutuoppilaitos (Kpedu) järjestää kansainvälistä opiskelijavaihtoa. Maita, joista opiskelijoita Suomeen tulee, ovat esimerkiksi Hollanti, Ranska ja Ukraina. Kielimuuri joko on tai sitä ei ole. Esimerkiksi hollantilaisten kanssa tullaan hyvin toimeen KP Koneurakoinnin tiloissa Kannuksessa, kun yhteinen kieli löytyy englannista. Hollantilaisten kanssa yhteistyöstä on jo monen vuoden kokemus. Ensimmäiset harjoittelijat olivat viime vuonna.Suomesta lähtijöitä ulkomaille on vähemmän vaikka, kansainvälisyydestä ei tulevaisuudessa ole haittaa missään tapauksessa.

Kuvassa viime vuonna harjoittelussa ollut Bertwin Elshof (selin) ja tämänvuotinen harjoittelija Robbin Boxem, jotka purkavat lietesäiliön korjauksessa käytettäviä prässättyjä kaaria. Toinen harjoittelija Bas Zegeren on nostamassa kuormaa.

– Meille on hollantilaisista harjoittelijoista ollut suoranaista etua, kun esimerkiksi varaosia saadaan tilattua nopeastikin, kun kaverit hoitavat ensin puhumisen uusien toimittajien kanssa, kertoo Kyösti Isohanni. Tavarantoimittajat ovat muuttuneet myös joustavammiksi monissa asioissa, kun Suomesta soittaakin joku, jonka kanssa puhutaan hollantia.

Hollannista on tällä kertaa harjoittelemassa neljän kuukauden ajan neljä opiskelijaa, jotka ovat kahdella eri tilalla. KP Koneurakoinnin tiloissa pojat ovat pääasiassa pajalla ja he osallistuvat koneiden korjaukseen aktiivisesti. Pajalla tehdään myös metallitöitä, joista hollantilaisilla ei ole paljoa kokemusta. Opettamisen jälkeen nekin onnistuvat.

Kaverit ovat oma-aloitteisia korjauksissa, etenkin kun saavat hoitaa jonkun työn alusta loppuun. Kätevää on se, että kaverit ovat myös vakuutettuja koulun puolesta.

KP Koneurakointia huoltaa maahantuomansa Vervaetin lietteenlevittimet ja on Avagron sopimushuoltaja. Varaosia pitää olla varastossa, jotta työt saadaan käyntiin nopeasti rikkoutumisen jälkeen.

Lue seuraavaksi