Uutiset

Yleinen

Kannolta kattilaan ja Eurooppaan

Pohjois-Karjala on mukana EU-hankkeessa, jonka tavoitteena on viedä maakunnan energiaosaamista muualle Eurooppaan ja vastavuoroisesti saada alan uutta korkeatasoista osaamista kumppanialueilta.

Maakunnan metsäenergiaosaaminen ja sen käyttö on saatu sille tasolle, että se kiinnostaa alan eurooppalaisia toimijoita. Hankkeen nimi on CO2FREE.  – Metsäenergiaosaamisellemme kannolta kattilaan on vahva kysyntä eri puolilla Eurooppaa. Pohjois-Karjalan uusiutuvan energian osuus maakunnan lämmön ja sähkön loppukulutuksesta on jopa noin 75 %, ja tämä uusiutuva energia on valtaosaltaan puuperäistä energiaa.

Kiinnostusta on herättänyt myös valmisteilla olevan Pohjois-Karjalan ilmasto- ja energiaohjelman laadintaprosessi. Ohjelman valmistelussa on mukana lähes 50 asiantuntijan verkosto eli kaikki keskeiset alan toimijat maakunnasta. Ohjelman tuleva toteuttaminen ja jalkauttaminen ovat myös mielenkiinnon kohteena, kertoo maakuntasuunnittelija Pasi Pitkänen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta.

Samaan aikaan kartoitamme niitä teemoja, joissa meillä on puolestaan informaatiokapeikkoja ja joista kaipaisimme lisätietoa. Meillä on vielä paljon tekemistä mm. energiatehokkuuden kiinteistökohtaisessa parantamisessa ja muun uusiutuvan energian kuten aurinko-, tuuli- ja geoenergian hyödyntämisessä. Erityisesti tällaiselle osaamiselle ja hyville käytännöille on varmasti tilausta meidänkin maakunnassamme, Pitkänen toteaa.

Suomesta kaksi vuotta kestävään hankkeeseen osallistuu Pohjois-Karjalan maakuntaliitto. Hanketta koordinoi irlantilainen ERNACT EEIG ja siinä on lisäksi toimijoita Isosta-Britanniasta, Espanjasta, Bulgariasta, Unkarista, Itävallasta ja Ruotsista.

Hanke järjestää kesällä Pohjois-Karjalassa metsäenergiaan ja ohjelmatyöhön liittyvän seminaarin.  Hanke on rahoitettu Interreg IVC ohjelmasta ja se on kapitalisaatio-hanketyyppiä, jossa viedään tietyn aihealan osaamista siinä aiheessa heikommin kehittyneelle alueelle ja saadaan vastavuoroisesti itselle muualta oppia. Hankkeen kokonaisbudjetti on 1,6 miljoonaa euroa. Pohjois-Karjalan maakuntaliiton osio siitä on noin 150 000 euroa. 

Lähde: Bioweb
Kuva: Urakointi Uutiset, kuva-arkisto     

 

Lue seuraavaksi