Uutiset

Yleinen

Junkkarin Patruuna kuormauksessa Seinäjoella

Maansiirto M. Varpuluomalla ja Samilla on ollut käytössä Junkkarin Patruuna-kuormain. Junkkari myy Turun Konekeskus. Kyseinen malli oli malliston toiseksi järein ja se kiinnitettiin perävaunun aisalle, kun sitä ei muuhun tarvita kuin maanparannusaineiden kuormaamiseen. Yhdistelmä piti olla myös nopeasti irrotettava eli koukkuun kiinni, kaksi letkua, voa-akseli ja ohjaimet kajuuttaan, Sami perustelee.

Traktorisovitteiset kuormaimet ovat monikäyttöisiä. Useimmiten ne sovitetaan puutavarakuormaimeksi aisalle tai traktoriin tuppeen. Varpuluomalla kuormain on asennettu perävaunun aisalle, jolla levitetään maanparannusaineita. Syksyllä on levityssesonki, kun sato on korjattu. Sesonki jatkuu talvella, kun maat jäätyvät. Jos talvella on runsaasti lunta, se pysäyttää levitykset

Maanparannusaineita levitetään monen pellolle säännöllisesti parin vuoden välein, kun on tarvetta ja talous antaa myöden. Olemme levittäneet vuosia Ilmajoella, mutta Seinäjoen alueella levityksiä tehnyt urakoitsija helläsi ja meille Seinäjoki oli lähellä. Kilpailu tällä alalla on kuitenkin vapaata ja moni levittää omillakin vaunuilla peltonsa. Tarvittaessa lähdetään levittämään pidemmällekin, jos on tarjolla enemmän tonneja levitettäväksi, Sami lupaa.

Traktorin on kolmatta vuotta Case IH:n ureakone. Pitää vain huolehtia siitä, mitä laariin kaataa, Sami kuittaa. Koneet huolletaan säännöllisesti ja jopa suodattimet vaihdetaan monesti tuplatiheydellä, jotta ongelmia ei tule. Tykkäsin vanhasta MP-Liftin etukuormaimesta ja se sopi käteen ja ainakin meidän käyttötarkoituksiin tuo on sopinut hyvin. Etukuormainta ohjataan koneen omalla sähköisenä ohjaimella. Painavamman tavaran nostoon on sitten pyöräkuormaajat olemassa erikseen.

Kapun perävaunu hankittiin käytettynä ja se oli silloin kaksi vuotta vanha. Edellisellä omistajalla kuormain oli ollut traktorissa kiinni, kun kuormaimella tehtiin myös puuhommia. Meillä traktoriin ei tarvita ylimääräistä painoa ja tuppisovitteet ja kuormain toisi sitä, Sami kertoo. Pahnan välistä ei pysty kasan pohjia keräämään ja kuormassa runsas pahna haittaa hieman levitystä. Lava on neljän anturin päällä ja pyörimisnopeus tunnistetaan lautasten kardaanista.

– Kaikkea, mikä voisi olla itselle hyvä, pitää kokeilla. Sami esittelee, että käytössä ovat Rotec Engineeringin ohjaimet ja ne ovat sopineet hyvin käsiin. Ohjaimet ovat joustavasti ohjelmoitavissa ja mukavat käyttää.

Kuormaimen kipristys ja pyöritys vaihdettiin päittänsä, jolloin liikkeet toimivat halutusti. Kun traktorissa on 160 litran minuuttituotolla oleva pumppu, traktorissa on tyhjäkäyntikierrokset 1000-1100 kuormatessa. Tämä taas vaikuttaa polttoaineen kulutusta vähentävästi.

Työleveys ei sattunut viimeisellä vedolla aivan lohkon kerrannaisiin. Trimblen järjestelmällä saadaan nyt tasainen levitys kuormanvaihtopaikkoihinkin.

Maanparannusaineen levitystä lakeudella. Kuormaamisessa ei pieni tuuli haittaa saatikka levittämisessä. Tuuli vie toki pientä pölyä, mutta kalkki ei lähde pienellä tuulella. Kaikki koneethan ovat kompromisseja täynnä, mutta tämä on toimiva yhdistelmä tällaiseen työhön, Sami kertoo.

Kuvat Seinäjoki 16.10.2015

Lue seuraavaksi