Uutiset

Yleinen

John Deereltä uutuuksia

John Deere esitteli Suomessa uutuuksiaan, joita nähtiin Pariisin SIMA-näyttelyssä. Tampereella uutuudet 6250R ja 5090R olivat perjantaina 31. maaliskuuta ja seuraavana päivänä Huittisissa paikallisessa tapahtumassa. Jo kohta mallikoneet ovat taas ulkomailla, jotta niitä pääsevät näkemään muutkin kuin suomalaiset. Uutuuksissa on toki mielenkiintoisia yksityiskohtia, mutta kokonaisuus lopulta ratkaisee käyttäjän valinnan. 
www.hankkija.fi

Pariisin SIMAssa oli esillä John Deeren uutuus 6250R, Mannheimin lippulaiva eli suurin malli, jota Saksassa tehdään. SIMAssa kyseinen traktori sai Machine of the year 2017-palkinnon. Mielenkiintoa herättää etenkin ohjainkahva, jossa on päästy aivan uudelle tasolle käytettävyydessä ja ohjelmoitavuudessa. 6R-sarjan nimellistehot ovat 175-250 hevosvoimaa (239-184 kW). Tampereella esillä olleen 6250Rmallin maksimiteho lisäteholla on 300 hv ja se oli varustettu CommandPro-ohjausjärjestelmällä. Command Pro on saatavilla myös 6230R-malliin.

Ohjainkahvassa on ohjelmoitavia nappeja peukalolla ja etusormella käytettäväksi. Kahvassa on 11 ohjelmoitavaa ohjainta. Kahvassa ovat hydrauliikkaa ohjaavat säädettävät napit ja on/off -kytkimet, joilla voidaan ohjata esimerkiksi työkoneen käynnistymistä. Kahva sopii hyvin keskikokoisellekin kämmenelle ja sormille. Ajokahvassa on painonappi, jolla valitaan ärhäkkyys, millä lähdetään liikkeelle. Selkeässä etukuormaintyössä voidaan käyttää nopeampaa reagointia kuin vaikka kiinteistötöissä.

John Deeren pikkupäähän on saatu myös vahvistusta, kun mallistoon on esitelty uusi 5R sarja. Näytillä oli malliston pienin version, 5090R, suurimman saatavilla olevan mallin ollessa 135 hevosvoiman maksimitehon tarjoava 5125R. Koeajotraktorin nimellisteho oli siis 90 hv (66 kW) ja Kyseessä on ohjaamojousituksella varustettu tehopakkaus, joka on varustettu myös uudella ohjainkahvalla. Kyseessä on maatilalle tai urakointiin suunniteltu perustraktori, jossa on kuitenkin tarpeellinen määrä ominaisuuksia. Etukuormaintyötä helpottaa lisävarusteena oleva panoraama-katto.

Uuden ohjainkahvan vaihdekaavio on toimiva. Liikkeelle päästään, kun ohjauspylväästä on valittu ajosuunta. Tämä vapauttaa kahva-ajon. Reunaan vasemmalle kahvaa siirrettäessä käytössä ovat ryömintänopeudet portaattomasti. Keskellä ohjainkahvan kaaviossa ovat normaalit työnopeudet ja ajosuunta vaihtuu kuittausnappia painamalla keskisormella kahvan takaa ja heilauttamalla kahvaa vasemmalle. Kahvaa työnnetään eteenpäin, kun halutaan nopeuden kasvavan. John Deeren erikoisuus on kahvassa pykälän takana oleva tavoiteltu vakionopeus. Kun kahva työnnetään eteenpäin pykälän yli, hakeutuu traktori ennalta määriteltyyn maksiminopeuteen. Haluttua vakionopeutta voidaan muuttaa ohjainkahvan rullasta. Kaasupolkimella voidaan muuttaa myös ajonopeutta kahva-ajon lisäksi ja poljinajo on luonteva esimerkiksi vaihtelevassa tieajossa.

Kun kääntymisiä on paljon, loputonta ratinveivausta ei erityisemmin kaipaa ja sitä voidaan helpottaa nopeuttamalla ohjausta. Uutuuden yksi kätevä ominaisuus on ohjauspyörän reagointinopeuden valinta. Reagointinopeus on vaihdettavissa ohjauspaneelista nappia painamalla.

Turhia nappeja ei ole, vaan ohjainkahva on kaikki tarvittava etukuomain työhön ja suunnanvaihdon käyttöön. Vaihteistona on aluksi saatavana ainoastaan, täysin automatisoitu, kahdeksalla pikavaihteella varustettu Command8. Myöhemmin mallisto täydentyy CommandQuad versiolla, jollaisen mekaaninen versio oli koejaettavana. Suunta vaihtuu kätevästi kahvan vasemmalla sivulla olevalla oranssilla napilla, jolloin kuljettajan ei tarvitse irrottaa otettaan kahvasta etukuormaintyön aikana.

Lue seuraavaksi