Uutiset

Yleinen

Jätevedenpuhdistamojen ravinteinen jae hyötykäyttöön

Kangasalan Sahalahden kylässä Vehkosuon Komposti Oy ja Tuomas Bährend jatkaa isänsä Paulin aikoinaan aloittamaa yritystä. Vehkosuolla on kompostoitu jo parikymmentä vuotta Sahalahden ja Tampereen kaupungin Viinikanlahden mädätettyä ja kuivattua lietettä kompostoimalla.

Tampereen kaupunki tuo kiinteän jakeen kuorma-autolla Vehkosuolle. Nykyisin Tampereelta tuodaan reilu mädätettyä lietettä 8000 kuutiota ja Sahalahdelta noin 3500 kuutiota. Kompostoitavan materiaalin vastaanotosta Vehkosuon Komposti saa porttimaksun.

Noin 9 kuukauden kierto

Tuo yhteensä noin 10 000 kuutiota ei ole kokonaismassa, vaan kompostoitaessa tarvitaan myös seos- ja tukiaineita, olkea ja turvetta. Kompostointikentältä vastaavasti ajetaan pois noin 15 000 kuutiota tavaraa. Kiinteää tavaraa on lisätty, mutta kompostoinnin aikana on poistunut kosteutta, joten kuiva-ainepitoisuus on kasvanut.

Massaa sekoitetaan aumassa yleensä vajaa kaksi kuukautta. Tänä aikana kompostia sekoitetaan säännöllisesti noin viikon välein. Jälkikompostointi kestää noin kahdeksan kuukautta.

Aumat olivat aiemmin pienemmästä auman sekoittajasta johtuen neljä metriä leveitä ja kaksi metriä korkeita. Täksi kesäksi Tuomas on hankkinut Ruotsista käytetyn auman sekoittajan, jolla päästään sekoittamaan kolme metriä korkeita ja kuusi metriä leveitä aumoja. Sahalahden lietteestä tehtävään kompostiin sekoitetaan vähäisiä määriä lantaa, jotta kompostoinnin saa käynnistymään ja lämpötilan nousemaan kompostoinnissa tarpeeksi.
Uutta tavaraa kompostiin tulee päivittäin ja se sekoitetaan, jotta kompostointi saadaan käyntiin heti.

Tebbellä leveelleen

Kuorma-autolla on talven aikana kuljetettu kompostoitua tavaraa jo enimmillään 50 kilometrin päähän.

Vasta keväällä kompostoitunutta tavaraa päästään levittämään.

– Traktorikalustolla keväällä kompostoitua materiaalia kuljetetaan enimmillään 20 kilometrin etäisyydelle, Tuomas kertoo.

Vaikka kuljetusta ja levitystä tehdään kahdella Tebben tarkkuuslevitysvaunulla, keväällä on yleensä aina kiire. Tuomaksen käytössä on kolmiakselinen pakko-ohjattava 26-kuutionen Tebbe HS 320 ja pienempi HS 220 kaksiakselinen vapaasti ohjautuva 22-kuutioinen vaunu.
Kahdella vaakarepijäkelalla ja levitinlautasilla saadaan kompostoitunut tavara levitettyä peltoon tasaisesti. Repijäkeloissa on karkaistut kulutusterät. Lautasissa on hardox-kulutuslevyt.

– GPS:ää en ole vielä hankkinut, kun levitettävä tavara näkyy pellolla ja päällekkäin ajoa ei tarpeettomasti tule, Tuomas toteaa.

Sade keskeyttää

– Kun levityssesonki keväällä alkaa, pitää levittää talvella asiakkaille kuljetetut kasat ja lisäksi asiakkaiden tilaamat lannanlevitykset. Pellolla varastoitu komposti kuormataan pyörivällä kaivukoneella, jolloin kuormauspaikka ei mene aivan muusiksi, Tuomas muistuttaa.

– Jos koko kevään voisi levittää yht´mittaa, ei tulisi kiirettä, mutta työn katkaisee monesti sade, Tuomas toteaa.

– Nykyvehkeet tarvitsevat ammattikuljettajat, joita ei ole joka oksalla, Tuomas muistuttaa. Kamppeet pitäisi olla kunnossa vielä illalla, kun työpäivä on ohi. Kun kuorman kanssa ollaan liikkeellä 50 km/h ja massaa vajaa 40 tonnia ei typeriä riskejä kannata ottaa. Ja mielellään pienet kolinat ja kilinät on syytä kuulla, jottei isompaa vahinkoa pääse sattumaan.

– Ei tällaisia hommia kannata tehdä, jollei töistä saa taloudellista hyötyä, Tuomas muistuttaa. Näitä kompostoitujen jätevesipuhdistamojen lietteitä ja niistä tehtyjä jalosteita katsottiin aikoinaan hieman karsaasti.

– Nyt tilanne on toinen ja kompostin hyödyntäminen on hyväksytty. Osittain maine on parantunut säännösten ja valvonnan myötä. Nythän meilläkin on kyseessä tuotteistettu lannoitevalmistus.

Kun mädätetty liete kompostoidaan, korkea lämpötila hygienisoi käsiteltävän massan, Tuomas muistuttaa. Kun kompostia levitetään maahan, saadaan pellolle lisää kasvien kasvulle tärkeää humusta. Meiltä komposti toimitetaan tietyin etäisyysrajoituksin levitettynä asiakkaan pellolle. Jos kuljetusetäisyys kasvaa, peritään rahdista korvaus.    

Lue seuraavaksi