Uutiset

Yleinen

Jämsässä vilja kuivuu taloudellisesti – Agrosec-biokontilla bioenergia hyötykäyttöön

Vaihtolavalle asennettu biokontti saapui Mennalan kuivurille Valtra-traktorin ja Metakan-koukkuvaunun yhteistyönä vaivatta. Asennustyön nopeus ja vaivattomuus teki Mennalaan vaikutuksen, sillä asennustyössä ei kulunut paria tuntia kauempaa. Ilmaputki vedettiin valmiiksi tehdystä reiästä, savuputki asennettiin sekä sähkökaapelit yhdistettiin ja näin biokontti oli toimintavalmis ja odotti vain kuivurilta kaapelin kautta tulevaa käynnistyskäskyä.

Säädöt nopeasti kohdalleen

Mennala päätti suorittaa koekäytön mahdollisimman hyvälaatuisella hakkeella, jotta säätöjen kohdalleen saaminen suoriutuisi mahdollisimman nopeasti. Kuivalla hakkeella ei ongelmia syntynyt ja maksimaalinen kuivausteho saavutettiin vauhdilla. Kontin helppokäyttöisyys on ollut vakuuttavaa ja automatiikan osuus vähentää käytännön työtä.
Varustukseen kuuluvat myös savukaasuimuri sekä tuhkaruuvi ja huoltotoimet ovat helppoja suorittaa suur­ten ovien kautta. Kun biokontti siirretään seuraavaan kohteeseen tai talvisäilöön, on toiminta helppoa ja nopeaa. Erillisen rakennuksen raken­tamiseen verrattuna kontti erottuu selkeästi edukseen taloudellisuutensa ja vaivattomuutensa ansiosta.

Tällä hetkellä viljaa on kuivattu noin tuhat tonnia ilman ongelmia ja haketta on kulunut noin 130 kuutiota. Kontin 13 kuution säiliön yksi täyttökerta riittää noin kolmen kuivurillisen kuivaamiseen. Mennalalla on myös käynnissä muiden biopolttoaineiden testaus ja esimerkiksi kuivauksen esipuhdistusjätteet tuntuivat sopivan biokontin nieluun mainiosti.

Tulevaisuudessa biokontti saa niellä myös turvetta, brikettejä, pellettejä sekä energiaviljaa.
Erityiskiitosta Mennala antaa biokontin nopealle syttymiselle, sillä täysi toimintateho saavutetaan reippaasti. Polttomekanismin suoruus ja yksinkertaisuus antavat toimintavarmuutta, mikä on kui­vaustöissä ensisijaisen tärkeää. Poltin on varustettu liikkuvalla arinalla ja se on ilmajäähdytteinen, mikä antaa myös pakkas­kestävyyttä. Kertainvestointina biokontti on tietenkin mittava sijoitus, mutta Mennala on käyttökokemustensa jälkeen yhä varmempi biokontin hankinnan kannattavuudesta. Ensi vuonna Jämsään saapuu uusi kuivuri ja Agrosecin biokontille onkin varattu merkittävä rooli seuraavissa syystöissä.

www.antti-teollisuus.fi
www.jamsanpaintball.fi


Lue seuraavaksi