Uutiset

Yleinen

Innovatiivinen Merlon kurottajamallisto

Maatalouden yleiskoneeksi tulee valituksi tänä päivänä usein kurottaja. Merlon kurottajatuotannosta meneekin 60 prosenttia maatalouteen ja mallistossa on panostettu erityisesti myös maatalousmalleihin. Suomessa Merlo on vielä suhteellisen harvinainen maatalouskoneena, mutta tulevaisuudessa tilanne saattaa olla toisin.

Maatalouteen suunnattuja mallisarjoja Merlolla ovat Turbo Farmer ja Multi Farmer. Myös Compact-mallisarjan koneita menee maatalouteen. Sen valttina on pienet ulkomitat, jolloin se mahtuu liikkumaan myös ahtaissa ja matalissa sisätiloissa. Suomessa nostopuolella Merlo-kurottajien markkinaosuus on reilu neljännes, ympäripyörivissä lähes puolet, mutta maatalouteen Merloja on mennyt vain muutamia toisin kuin monissa muissa maissa. Rotatorilla on kuitenkin tarkoitus muuttaa tilanne ja ensi vuonna tulevan maatalousmalliston myynti on jo aloitettu.

Kuvassa maahantuontivarustelussa olevia koneita. Siinä tehdään viimeiset vilaukset ja tarkastukset ennen koneen luovuttamista asiakkaalle.

Merlo on italialainen perheyritys, jonka päätuote on kurottajat. Yritys työllistää tuhat henkilöä ja valmistaa 70 erilaista kurottajamallia, joista kolmisenkymmentä on maatalousversioita. Innovatiivisuus on Merlolle tunnusomaista ja se näkyy myös panostuksessa – kymmenen prosenttia liikevaihdosta käytetään tuotekehitykseen.

Rungon kallistus on lähes kaikkien Merlojen varusteena.

Tässä Merlossa on myös sivuttaissiirto.

Yksi Merlon omintakeisuus on, että koneista 90 prosenttia tehdään omissa tehtaissa. Kun kuitenkaan kaikkia hydrauliikan komponentteja, moottoria ja tiettyjä muita osia ei kannata tehdä itse, on lähes kaikki muu tehty pelkästään kurottajakäyttöä ajatellen. Tästä syystä kompromisseja ei ole juurikaan tarvinnut tehdä ja siten myös innovatiivisuus pääsee loistamaan. Lisäksi asiakkaiden kuuntelu kuuluu yrityksen tapoihin.

Käyttökokemusten perusteella on Merlon ominaisuuksia kehitetty käytännönläheisiksi. Lokasuojan päällä on tavaroita varten tukeva teline ja konetta kiertää seitsemän senttiä vahva umpirautaputki, joka suojaa kolhuilta ja toimii tukevana kiinnityspisteenä tarvittaessa.

Turbo Farmer -mallisto on normaaleita kurottajia, joissa on vetokoukku ja ne on mahdollista rekisteröidä traktoreiksi. Osaan malleista on saatavana myös voimanulosotto.

Multi Farmer -mallistossa on traktorin takapää, eli nostolaitteet kolmipistekiinnityksellä, vetokoukku ja muut tarvittavat yhteet. Mallisto on ollut tuotannossa jo vuodesta 2006 ja nyt sen uudistumisen myötä se on tulossa Suomenkin markkinoille ensi vuonna.

Huoltoystävällisyyteen on Merloissa panostettu ja siinä myös onnistuttu. Moottori on toisella sivulla ja samalla puolella ovat kaikki suodattimet hyvin käsillä. Huoltotyöt käyvät pääsääntöisesti sopivasti seisomakorkeudelta. Öljyinä käytetään standardiöljyjä ja huoltoväli on 500 tuntia huoltokierron ollessa 1500 tuntia.

Merlon huolto hoituu Rotatorin huoltoverkoston kautta kattavasti ympäri Suomen. Osien toimitukset tehtaalta luvataan 96 prosenttiin tapauksista seuraavaksi päiväksi. Isot osat, joita ei järkevästi saada kulkemaan lentorahtina, tulevat hitaimmin. Osien tilaus tapahtuu sarjanumeron perusteella, jolla varmistetaan varaosan olevan sopiva kyseiseen koneeseen.

Jäähdyttimien edessä on helposti puhdistettava sihti. Ajo- ja nostohydrauliikoille on omat jäähdyttimensä.

Suosiota yleiskoneena kurottaja saa osittain matalan ohjaamoon nousukorkeuden ansiosta. Merloille tunnusomaista on myös erittäin hyvä näkyväisyys ohjaajan paikalta ympäristöön.

Ajonopeus on 40 km/h. Ajovoimansiirto on hydrostaattinen ja siinä on kaksi nopeusaluetta: 0–16 ja 0–40 km/h. Puomi sisässä koneen painojakauma on tasan etu- ja taka-akselin välillä, jolloin ajokäyttäytyminen on rauhallista isoissakin nopeuksissa. Saatavana on myös puomin jousitus.

Puomissa kulkee tarvittavat hydrauliikka- ja sähköviennit. Monipuolisia hydraulisia toimintoja saadaan lisälaitteille sähköohjauksella. Puomistossa komponentit ovat puomin sisällä suojassa kolhuilta.

Rungon kallistus on lähes kaikissa malleissa ja osassa on lisäksi puomin sivuttaissiirto. Merlon maatalousmalliston työpainot ovat 4,5–10 tonnia, nostokyky 2,5–12 tonnia ja nostokorkeutta 6–18 metriä.

Uutta Merloissa on CDC-kuormanvalvontajärjestelmä. Tämä on Merlon aivan oma järjestelmä, jossa näytöllä näytetään graafisesti koneen painopisteen sijainti. Laite osaa automaattisesti tunnistaa myös koneen omat työlaitteet, kuten jibin, automaattisesti ja kertoa painopisteen heti oikein työlaite liitettynä. Muut lisälaitteet saadaan manuaalisella asetuksella järjestelmän hallintaan. Samassa kokonaisuudessa on myös vaaka, jolla saadaan esimerkiksi päivän aikana kuormatun tavaramäärän paino tietoon.Lue seuraavaksi