Uutiset

Yleinen

Horschin uutuuskoneet esittelyssä

Horsch

Horschia Suomeen tuovan Y-Agron toimitusjohtaja Jouni Oksanen kertoi merkin ottaneen asemansa Suomessa erityisesti kylvökoneissa ja tänä vuonna Pronto-kylvökoneita lähtee maamme pelloille yli 30 kappaletta. Myös Terrano-kultivaattorit ovat vakuuttaneet tehokkuudellaan ja merkin arvostus on selkeässä kasvussa koko konevalikoimarintaman kautta. Horschin peltopäivillä Tsekin Knezmostissa olikin mukana runsas joukko kotimaisia alan ammattilaisia, joille esiteltiin saksalaistuotteiden uusimmat innovaatiot.

Horsch

Maatalouskonevalmistaja Horsch käyttää Knezmostin tilaa myös prototyyppiensä testaukseen, joten olikin luonnollista, että tämän ja tulevan kauden uutuustuotteita esiteltiin tilan pelloilla. Yhdelle peltokaistaleelle olikin kerätty melkoisen arvokas kattaus maatalouskoneita kun Horsch toi näytille uutuutensa niin kylvöön, muokkaukseen kuin kasvinsuojeluun ja vetojuhtina toimivat huippuluokan traktorit ja telatraktorit.

Horsch Leeb GS -kasvinsuojeluruiskusarja täydentyi Agritechnica-näyttelyssä ja nyt 8 GS -mallin rinnalle ovat saapuneet 6 GS- ja 7 GS-uutuudet. Säiliökoot ovat 6000, 7000 ja 8000 litraa ja koneissa on myös useita uusia käyttöä helpottavia teknisiä innovaatioita. Ruisku on onnistuttu pitämään kompaktin kokoisena ja sen kokonaispituus on vain 8,3 metriä, korkeus 3,6 metriä ja leveys 2,8 metriä. Ruiskutusleveyksissä valinnanvaraa on 21-36 metriin ja ruiskun saa myös ohjattavilla renkailla, mikä takaa myös mahdollisimman pienet jäljet käännöksissä. Säiliö on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, mikä lisää kestävyyttä sekä tekee säiliöstä helposti puhdistettavan. Ruiskutuskorkeuden voi säätää 0,3 ja 2,5 metrin väliin ja elektroninen puominvakausjärjestelmä takaa oikean korkeuden säilymisen analysoimalla puomin asennon 10 kertaa sekunnissa.

Horschin suosittu Joker CT -lautasäesperhe saa uudet päivitykset ja kolmesta kuuteen metriin levyisiä luottokoneita on kehitetty monin tavoin. Lautasten halkaisija on kasvatettu 52 senttiin, mikä helpottaa esimerkiksi olkien tai lannan muokkausta. Teknisillä runkoratkaisuilla lautasten koon kasvattaminen on onnistuttu suorittamaan ilman äkeen painoon kasvua ja Joker CT tottelee jo 90 hevosvoimaista traktoria mainiosti. Runkomuutoksilla on myös onnistuttu parantamaan näkyvyyttä työalueeseen. Lautaset ovat suunniteltuja vaativaan työhön ja öljylaakereilla varusteltuina ne ovat täysin huoltovapaita. Joker CT:n voi vielä varustella yksilöllisesti omien työtehtävien mukaisesti, sillä pakkerijärjestelmä on valittavissa kuudesta eri vaihtoehdosta.

Horsch Joker RT

Horsch tuo tuoretta voimaa myös sänkimuokkaukseen ja uusilla 10 tai 12 metrin levyisillä Joker 10 RT ja Joker 12 RT -lautasäkeillä. Tehokkaiden äkeiden painonjakauma on uuden keskirungon ansiosta optimaalinen, mistä johtuen äes ei heilu tai pompi kovissakaan vauhdeissa. Keskirungon ansiosta äes on entistä ketterämpi ja tilan lisääntyessä voi taakse asentaa myös 55 sentin halkaisijoilla varustetun tuplapakkerin. Joker RT -äkeissä huomiota on kiinnitetty säätöjen helppoon suorittamiseen ja kerran oikean syvyyden löydyttyä, pitävät säätöpyörät korkeuden tarkasti kohdallaan. Suuresta koosta huolimatta Joker RT on miellyttävä kuljetettava myös maantieosuuksilla, sillä jämerä runko taittuu kolmen metrin leveyteen ja kulkee mukana vakaasti ja turvallisesti.

Horsch Joker HD

Joker HD -lautasäesperhe kasvoi 5, 6 ja 7,5 metrin työleveyksiin. Lautaset ovat halkaisijaltaan 62 senttiä ja niillä muokkaus onnistuu aina 15 sentin syvyyteen saakka. Lautasten leikkauskulma on 17 astetta ja ne pureutuvat hankalimpaankin maaperään vaikeuksitta. Joker HD:ssä lautasrivien väliä on kasvatettu, jonka ansiosta aines ehtii laskeutua alas ennen seuraavaa riviä. Myös Joker HD on kokoonsa nähden ketterä ja taakse voi asentaa tuplapakkerin. Joker HD on suunniteltu vaativimpiin muokkaustöihin, joten traktoriltakin vaaditaan viiden metrin versioon mielellään jo 180 hevosvoimaa.

Peruskultivaattoreista Knezmostissa esiteltiin kolmimetrinen Horsch Terrano 3 FX, joka soveltuu monipuolisuutensa ansiosta hyvinkin erilaisiin työtehtäviin ja maaperiin. Käytännössä huoltovapaan Terranon rakenne on hyvin jämerä, mutta kompaktin koon ansiosta se kulkee näppärästi traktorin perässä. Pakkerin voi valita omien työtehtävien mukaan ja tehoa vetokoneelta vaaditaan kolmimetriseen noin 120 hevosen verran. Terrano-kultivaattorin kokoluokkavalikoimaan kuuluvat myös 3,5, 4, 5 ja 6 metrin vaihtoehdot.

Horsch Partner

Horschin Partner HT yhdistettynä Terrano-sarjan kultivaattoreihin on oikea ratkaisu, kun maanviljelijä haluaa suorittaa lannoituksen samalla kertaa maanmuokkauksen kanssa. Tämä ominaisuus on ajansäästöltään erinomainen kiireisinä työaikoina ja samalla saadaan logistiikkaan toimivuutta. Partnerin puhallinlevittimen ja Terranon yhteistoiminnan avulla lannoitesyvyys on valittavissa tarkoin ja viljan kasvu pääsee välittömästi vauhtiin. Partnerin säiliötilavuus on 2800 litraa ja se jaettu kahteen osaan suhteessa 70:30. Tämä mahdollistaa kahden erityyppisen lannoitteen käytön tai vaikkapa rapsin kylvön samalla kertaa.

Horsch esitteli Tsekissä myös lautasäkeen ja kultivaattorin yhdistelmän, jonka mallinimi on Tiger MT. Tiger sopii kaikkiin peltotyyppeihin ja työsyvyydeksi saa jopa 35 senttiä. Tiger MT:n kokoluokat liikkuvat kolmesta metristä aina 7,5 metrin työleveyteen saakka ja voimaa traktorilta vaaditaan vähintään 150 hevosen verran. Tiger on kehitetty raakaan työhön, joten myös sen hydrauliset suojausmenetelmät ovat huippuluokkaa ja näin sekä lautasten että piikkien käyttöikä saadaan korkeaksi.

Horsch Pronto -kylvökoneet on tuttuja myös kotimaamme pelloilta. Prontoissa kevyt paino on onnistuneesti yhdistetty suureen säiliötilavuuteen ja laadukkaaseen kylvötulokseen, joka onnistuu suurilla ajonopeuksilla niin kuivaan kuin kosteampaankin maaperään. Kylvösyvyys on helppo määritellä tarkoin ja riittävä vannaspaino sekä hyvät pintaseurausominaisuudet pitävät syvyyden oikeana vaikeissakin olosuhteissa. Työleveyksiä on tarjolla kolmesta yhdeksään metriin ja säiliötilavuuksia aina 5000 litraan saakka.

Horsch Focus

Horsch Focus -kylvökoneet on kehitetty erityisesti kaistaviljely huomioiden ja suunnittelussa on otettu tarkoin maanviljelijöiden erikoistoiveet huomioon. Tästä esimerkkinä Focuksen saa nyt myös neljän metrin leveydellä, kun aikaisemmin pienin leveys oli kuusi metriä. Focus on lisäksi kehitystyön kautta saatu aikaisempaa kompaktimmaksi ja kokonaispituus on enää 9,56 metriä. Samanaikaisesti myös kokonaispaino on laskenut, mikä näkyy polttoainetaloudellisuudessa. Säiliöiden koko on entisellään 5000 litrassa, mutta jako on muutettu suhteeseen 60:40. Focuksen TurboDisc-terien voimakkuuden ansiosta kylvö onnistuu myös hyvin syvälle ja lannoitteen voi tilanteen mukaan kylvää joko syvälle, matalalle tai näiden yhdistelmänä. Asiakastoiveiden kautta myös käytettävyys on huippuluokkaa ja esimerkiksi säädettävyys ja kiertokokeen suorittaminen on tehty mahdollisimman loogisiksi.

Horsch Maestro

Horsch Maestro on oikea ratkaisu kun kylvetään esimerkiksi sokerijuurikasta, maissia, soijaa tai auringonkukkia. Maestron suosio perustuu annostelun tarkkuuteen sekä laadukkuuteen ja 12 kilometrin tuntinopeuden aikaansaamaan kylvötehokkuuteen. Maestro CC-luokkaan kuuluu useita versioita, joiden säiliötilavuus on 2800 litraa. Kylvötapahtuma on säädettävissä hyvin tarkoin ja uutuusmalli Maestro RC:ssä on myös kaksirivinen kiekkojärjestelmä, jolla kasvualustan saa muokattua entistäkin paremmin. Horschin kylvökoneiden lippulaiva on Maestro 24,75 SW, jolla vuonna 2012 saavutettiin maissinkylvön maailmanennätys, kun Maestron avulla kylvettiin vuorokaudessa 448 hehtaaria maissia. Koneella voi kylvää kerralla 24 riviä ja säiliön tilavuus on yhteensä 9000 litraa. Traktoriksi ei mikä tahansa enää kelpaakaan, sillä voimaa vaaditaan vähintään 270 hevosta.

Horsch Leeb PT 330

Päivän päätteeksi ja osoituksena innovaatioistaan ja rohkeudestaan Horsch toi näytille ensi vuonna markkinoille saapuvan Horsch Leeb PT 330 -itsekulkevan kasvinsuojeluruiskun. Työleveyttä jättiläisellä on aina 36 metriin saakka ja hevosvoimia moottorissa on 326 kappaletta. Tämän kokoluokan koneessa puomien hallinta on tietenkin ensisijaisen tärkeää ja myös Leeb 330:ssa käytetään edistyksellistä ja palkittua puomijärjestelmää. Pelloilla voidaan käyttää jopa 30 kilometrin tuntinopeutta ja silti puomisto pysyy tarkasti asetetussa korkeudessa täysin kasvuston mukaisesti vaakasuorassa eikä heiluriliikettä pääse syntymään. Pumppujen teho on 1000 litraa minuutissa ja kasvinsuojeluainesäiliön koko on 6000 ja vesitankin 600 litraa.

Kärköläläinen maanviljelijä Matti Helin hankki täksi kevääksi uuden pneumaattisen Horsch Pronto 4 DC Rigid -kylvökoneen Y-Agron Lahden toimipisteen konemyyjä Mikko Lehdolta. Tämän kevään aikana Matti ehti kylvää koneella noin 60 hehtaaria ohraa, vehnää sekä kauraa ja Horsch on osoittautunut kaikin puolin luottamuksen arvoiseksi koneeksi. Helin korostaa erityisesti saksalaiskoneen kevyttä vedettävyyttä, jossa on suuri ero Horschin hyväksi Helinin edellisiin merkkeihin verrattuna. Myös tarkka säädettävyys on miellyttänyt ja kiertokokeen suorittamiset ovat onnistuneet ongelmitta.  Helin on selkeästi tyytyväinen valintaansa ja vaikka Horsch ei missään nimessä ollut edullisin ratkaisu, tekee sen oiva hinta-laatusuhde hankinnan pitkän päälle ehdottoman kannattavaksi.


Lue seuraavaksi