Uutiset

Yleinen

Hitsausvälineiden ja -menetelmien monitoimitalo – Retco

Äskettäin 20 vuotta täyttänyt porilainen hitsausalan toimija Retco Oy tarjoaa asiakkailleen monipuolista palvelua liittyen hitsaukseen. Yritys maahantuo ja jälleenmyy hitsauslaitteita, -tarvikkeita ja -lisäaineita sekä kehittää ja testaa asiakaskohtaisiin, hitsaukseen liittyviä menetelmiä. Talossa on runsaasti osaamista metallien yhteen liittämisen alalta. Kaikilla myyntihenkilökunnasta on nimittäin kansainvälinen hitsauskoordinaattorin pätevyys. Ideana on myydä asiakkaalle laadukasta ”hitsaussaumaa”, ei pelkästään koneita ja laitteita.

Porilainen Retco Oy täytti keväällä 20 vuotta. Tässä yrityksen toimitusjohtaja Jukka Setälä vierellään osa Suomen suurimmasta hitsauslisäainevarastosta. Yksittäinen tynnyrimäinen lankakela painaa 300 kilogrammaa. Retcon varastoista löytyy toki pienempiäkin hitsauslankapakkauksia, kaikille tarvittaville materiaaleille.

Myyntimieheksi tunnustautuva Jukka Setälä sanoo olleensa hitsausalalla jo lähes 35 vuotta. Yrittäjäkokemustakin on jo lähes neljännesvuosisata. Aikaisemmin työkalualalla toimiessaan Setälä sai kipinän niin yrittämiseen sekä keskittymiseen syvemmin yhteen asiaan, tässä tapauksessa hitsaukseen. Retco Oy perustettiin vuonna 1999. Yhden miehen yrityksestä toiminta on nyt kasvanut kymmenen henkilön asiantuntijapalveluksi, joka tarjoaa asiakkailleen niin hitsaukseen liittyvät laitteet ja tarvikkeet kuin myös itse hitsaustapahtumaan liittyvien ohjeiden, toimintatapojen ja säätöarvojen määritykset.
Yritys tuo maahan ja jälleenmyy alan tarvikkeita, jotka tulevat ympäri maailmaa olevilta päämiehiltä. Omaa laitevalmistusta ei ole, mutta mekanisoituun hitsaukseen liittyvää menetelmärakennusta ja kokoonpanoa kyllä tehdään. Sitä varten on erillisenä hallitilana ”democenter” ja koulutustila.
Itse myymälätilan Setälä määrittelee olevan Suomen suurin pysyvä hitsaustuotenäyttely. Siellä kuljeskellessa iskeekin helposti heräteostosten vaara. Kaikki esillä olevat nimikkeet liittyvät hitsaukseen tai metallin muokkaamiseen. Tuotteita Setälä mainitsee olevan tarjolla yli 11 000 erilaista nimikettä, kaikki kuitenkin liittyen hitsaukseen ja metallin käsittelyyn. Edellä mainittujen toimintojen lisäksi Retco toimii Porin seudulla Woikosken teollisten ja lääkkeellisten kaasujen myyntipisteenä.

Lisäaineet merkittävässä osassa

Tässä teräslevyn rei’itykseen tarkoitettu, hydraulinen lävistyslaite. 16 millimetrin teräslevyyn syntyy tällä reilun tuuman halkaisijainen reikä muutamassa sekunnissa ilman hikipisaroita. Hitsausvälineiden lisäksi Retcolla on tarjolla monenlaisia konepajan työkaluja ammattilaisille.

Lähes puolet yrityksen viiden miljoonan euron liikevaihdosta tulee hitsauslisäaineista. Setälä sanoo Retcon hallitsemien lisäainevarastojen olevan Suomen suurin. Puheensa tueksi hän vie toimittajan tutustumaan myymälää lähimpänä olevaan varastopisteeseen, jossa hitsauslankaa on todellakin paljon.
Tynnyrimäisiä, 300 kilogramman lisäainelankakeloja on kymmeniä hyllymetrejä monessa kerroksessa valmiina välittömään toimitukseen. Toki lisäainelankaa toimitetaan myös pienemmissä pakkauksissa ja monille eri teräsmateriaaleille.
Hitsauslisäainekaupan ohella Retco osallistuu myös itse lisäaineiden kehitykseen. Raaka-ainekehityksen myötä aineet ohenevat, mutta lujuus kasvaa. Se edellyttää hitsaustarvikkeiden myyjältäkin metallurgian hallitsemista. Setälän mukaan hitsausala elää jatkuvassa kehityksessä, ja koko ajan on pysyttävä ajan tasalla. Merkittävänä osana onkin siirtää osaamista laite- ja tarviketoimittajilta itse hitsauksen suorittajille, jota Retco juuri paljon tekee.
Mekanisoituun hitsaukseen liittyy paljon muuttujia ja mahdollisuuksia, joiden määrittelyyn Retcolla on ammattitaitoista väkeä. Democenterissä syntyy vaikka akkukäyttöinen mekanisoitu hitsauslaite. Siellä tehdään myös hitsaukseen liittyviä kokeita hitsausarvojen määritystä varten, esimerkiksi paineastioiden hitsaukseen. ”Pilli” siis myös palaa Retcolla, niin opastus- kuin testimielessä.
Robottihitsauslaitteita ei Retcolla ole aktiivisesti tarjolla, joskin erilaisia kääntöpöytiä ja muita robottihitsauksen apulaitteita on ja kehitellään tarvittaessa. Hitsauksen kevytmekanisoinnissa Retco on Setälän mukaan markkinajohtaja Suomessa. Yhtenä pitkälle viedystä asiakkaan palvelusta Setälä mainitsee Retcon edustamat, ammattilaisten käyttöön tarkoitetut hitsausprosessin seurantalaitteet. Niiden avulla voidaan hitsaussauman laatua tarkastella graafisesti hitsauksen aikana esiintyvien eri parametrien avulla; jännite, virta, kaasun virtaukset jne. Grafiikasta saadaan selville mahdolliset häiriökohdat ja näin laatupoikkeamat saadaan paikallistettua nopeammin.

Kaikkea hitsaukseen

Retco tarjoaa välineet ja tarvikkeet nopeasti sujuvaan kaaritapitushitsaukseen. Menetelmällä on helppo kiinnittää tappeja ja pultteja tasopintaan. Tässä kauhan kulutukselle alttiiksi joutuville pinnoille on kiinnitetty tapitushitsauksella kulutusnastoja. Menetelmä on nopea. Yhden tapin kiinnitys tapahtuu silmänräpäyksessä.

Retcon tarjonta hitsaukseen on moninainen. Yritys myy omalla tuotemerkillä (Retco) varustettuja laitteita ja välineitä sekä tietenkin myös muun merkkisiä alan tarvikkeita. Pääosin kauppaa tehdään telakoiden, rautatehtaiden ja konepajojen kanssa. Yhtenä vaativana asiakaskuntana ovat urakoitsijat, niin metsä- kuin maarakennusyrittäjät sekä maatalouden toimijat.
Hitsauslaitteiden kehityksen myötä tarjoutuu perinteisiin menetelmiin helpompia vaihtoehtoja. Mielenkiintoisena esimerkkinä Setälä esittelee kaaritapitushitsauksen, jonka avulla erilaisten tappien ja pulttien kiinnitys tasopintaan onnistuu silmänräpäyksessä. Enää ei tarvitse porailla ja tehdä kierteitä tappia varten. Riittää, kun kiinnitettävä tappi/pultti asetetaan haluttuun paikkaan ja hitsauslaitteelta johdetaan ”virtaa” pultin juureen. Kiinnihitsautuminen tapahtuu hetkessä ja liitos on tukeva.
Pultin maksimi halkaisija voi olla jopa 25 millimetriä. Yhtenä suosittuna sovelluksena Setälä mainitsee kaivukoneiden ja pyöräkuormaajien kauhojen kulutuspinnat, joihin voidaan näin helposti ja nopeasti hitsata paljon kulutusnastoja suojaamaan itse runkomateriaalia.
Pyöreiden nastojen ideana on, että kun niitä sijoitetaan sopivan taajaan, jää nastojen väliin käsiteltävää maa-ainesta suojaamaan runkoa kulutusnastojen tavoin. Eli pintaa ei tarvitse täyttää aivan kokonaan nastojen avulla, jolloin menetelmä on edullinen. Retcon valikoimaan kuuluvat luonnollisesti myös nämä kulutusmateriaalista tehdyt nastat ja piikit, joita tapitushitsauksessa tarvitaan.

Ilman suojakaasua

Laadukas kaarihitsaus onnistuu nykyisin jo ilman suojakaasuakin. Tässä Setälä esittelee kyseiseen käyttötarkoitukseen soveltuvaa hitsauslaitetta, Retco Pikkumustaa. Laite valmistetaan alihankintana. Kaasupullon pois jäämisen myötä hitsausta voidaan suorittaa näin näppärämmin maasto-oloissakin, jos vain sähkövirtaa on tarjolla.

Toinen mielenkiintoinen tuttavuus on vielä kuitenkin melko tuntematon menetelmä, suojakaasuton hitsaus. Retcolla on tähän tarjolla omalla nimellä myytävä Retco Pikkumusta, hitsauksen monitoimikone. Sen avulla onnistuu niin MIG/MAG-hitsaus kuin muutkin yleisimmät kaarihitsausmenetelmät (lisävarustein TIG- ja puikkohitsaus).
Laitteen käyttö on mahdollista siis myös suojakaasuttoman täytelangan kanssa. Tämä ominaisuus tekee tästä reilun 20 kilogramman painoisesta ja ison kylmälaukun kokoisesta hitsauskoneesta todellisen monitoimikoneen, kun mukana ei tarvitse kuljetella suojakaasupulloja.
Laite kulkee näppärästi mukana vaikka keskelle metsää tai syrjäiselle murskausasemalle. Tarvitaan vain sähkövirtaa, jota monesti syntyy työmailla jo olevista aggregaateista. Eikä kyse ole mistään harrastelaitteesta, vaan aidosta ammattikoneesta. Siitä kertoo jo laitteen tuottama 250 ampeerin virta. Lankakelakin on integroitu siististi suojaan kotelon sisälle.

Kaikki paitsi hitsaus on turhaa

Monesti äärimmilleen erikoistuminen voi olla esteenä laajentumiselle. Retco on kuitenkin uppoutunut edustamaansa alaan sen verran perusteellisesti, että ”vieraisiin pöytiin kurkkimiseen” ei jää aikaa. Kunnon palvelun tarjoaminen edellyttää jatkuvaa oppimista ja alan kehityksen seuraamista. Setälä korostaakin sitä, että Retco tarjoaa asiakkailleen välineet ja tietotaidon laadukkaan hitsaussauman tuottamiseen. Hitsausnimikkeen alle mahtuu runsas määrä välineitä ja tarvikkeita, joita miltei kaikkia löytyy Retcon hyllystä.
Ja sen verran vanhan liiton meininkiä yrityksen toiminnassa vielä on, että se julkaisee edelleen vuosittain tyylikkään seinäkalenterin asiakkaille toimitettavaksi. Porin itäreunalla olevassa liikkeessä on noutomyynti arkisin kello 8-16. Vaikka valtaosa asiakkaista on yritysasiakkaita, on ovi auki myös yksityisille harrastajille ja muille monitoimimiehille.

 

LUE MYÖS: Notkea ja itsenäinen – Retco Oy 20 vuotta

 

 

Lue seuraavaksi