Uutiset

Yleinen

Hese talvi- ja kesäkäytössä Kotkassa

Asuntokadun pussinperästä Hesellä lumi kerätään katujen risteykseen. Katu puhdistetaan mielellään tonttiliittymiä myöten, jolloin asukkaiden ei tarvitse käyttää kolaa. Kun siivotaan asuntokatuja, ei pohjaa avata kokonaan, jotta kalusto ja katu pysyvät kunnossa. Jotta lanan kulma ei haukkaa, pitäisi kallistetulla lanalla ajaa suoraan.

Liittymään kerätty lumi lykätään korkealla kasalle tien ja tonttien väliin. Kuljettaja Petri Valtonen kehuu Heseä nopeaksi ja monipuoliseksi työlaitteeksi, kun käyttöä löytyy kesällä ja talvella. Kun lanalla voi työstää molempiin suuntiin, saadaan esimerkiksi kadut nopeammin siivottua lumesta. Myös hiekkateiden hoitoa voidaan tehdä edestakaisin –ajona.

Kotkan kaupungin Katukunnossapitoyksikkö vastaa katujen ja kulkuväylien kunnossapidosta. Kalustona on viisi tiekarhua ja 14 kuorma-autoa. Kalustona on myös pyöräkuormaajia ja kaksi traktoria.

Kimmo Sved on työnjohtaja katukunnossapidossa. Hesen lana saa Kimmolta kiitosta monipuolisuudestaan. Hesen lana on talvihoitosesongin käytännössä koko ajan kiinni linkku
–Valtrassa. Keväällä hoidetaan Hesen kanssa hiekkateitä ja hiekkapäällysteisiä kevyen liikenteen väyliä toisella Valtralla. Kesäksi Hese otetaan irti, kun traktorit ovat luiskien niitossa. Syksyllä Hese otetaan taas hiekkateiden hoitoon ja hoitokausi jatkuu taas talveen. Toisessa Valtrassa on linko talvihoidossa

Helmikuussa on lumilähtöjä ollut useampana aamuna aikaisin, ja jotta jaksaa, pitää melkein mennä ”Pikkukakkosen” jälkeen nukkumaan, nauravat kuljettaja Petri Valtonen ja korjaamopäällikkö Jari Koskelainen. Hese hankittiin vuonna 2009 eikä laitteesta saa erityisiä moitteen sanoja korjaamopuoleltakaan. Korjaamopäällikkö Koskelainen pitää Hesen rakennetta riittävän vankkana. Käytännössä huolto on ollut verkkoterän vaihtoa. Verkkoterät ovat käytössä ympäri vuoden. Lanan tarkoituksella kuluva osa eli takatukijalka on myös vaihdettu. Keskinivel on myös kerran laitettu kuntoon. Remonttia Heseen ei ole oikeastaan kuluvien osien vaihtoa enempää tullut, kertoo Jari.

Etenkin ahtaissa paikoissa Hesen ominaisuudet ovat parhaimmillaan. Kun
molempia teriä voidaan ohjata erikseen, saadaan lumi liikkumaan juuri oikeaan
suuntaan. Esimerkiksi kiinteistöjen liittymiä ei ehdoin tahdoin täytetä, vaan
lumi saadaan kerättyä muualle kasalle, kertoo Petri.

Heseä voidaan käyttää myös kuuppamallisena lyhyeen lumen siirtoon, kun asuntokaduilla, jossa päässä on tilaa, voidaan lunta läjittää kevyellä siirrolla.

Tämä katu tyhjennettiin viime viikolla lumesta ja katu on avartunut pari metriä. Hesellä on leikattu lumivallia ja kuormattu kauhalla lavalle. Osa lumesta on jätetty kasalle.

Hesen lanaa on käytetty talvisin myös vallileikkurina katujen varsien lumipenkkojen purussa, Petri kertoo. Kun pinnassa on pehmeää lunta ja pohjalla on jää, kauhalla ottaa joko vain pintaa tai kauha sukeltaa nurmikkoon. Hesellä leikataan lumivallia puoli metriä kerrallaan irti eteenpäin ajaen, jonka jälkeen irtonainen lumi on kätevä lastata kyytiin.

Katujen kunnossapito on tullut monelle tutuksi, kun lunta on vuoden
vaihteen jälkeen tullut reilusti. Vuoden vaihteeseen mennessä talvikunnossapitoa
ei paljon tarvittu. Tammikuussa lunta tuli jo harvakseltaan ja helmikuussa on
hoidettavaa ollut jo enemmän. Talvella katujen hoito edellyttää useimmiten varhaisia
heräämisiä aamulla. Pääkatujen auraaminen aloitetaan kello kaksi, jotta ne ovat
kulkukelpoisia aamulla. Kuva on Kotkan kaupungin varikolta.

www.kotka.fi

www.hese-tyokoneet.fiLue seuraavaksi