Uutiset

Yleinen

Helpotusta vihertöihin puomimurskaimella

Kyseistä aitaa leikattiin sähkökäyttöisellä leikkurilla monta vuotta. Isot leikkuujätteet kuljetettiin muualle ja pienet leikkuujätteet murskattiin valurunkoisella ruohonleikkurilla ja lopulta murskausjätteet haravoitiin aidan juurelle. Kolina ruohonleikkurissa oli kohtalaisen voimakas. Piikkisten leikkuujätteiden käsittely on kuitenkin aina hieman hankalaa ja vaivalloista.

Koneellistetaan aitojen hoito

Piennarmurskaimen käyttö orapihlaja-aidan leikkuussa on yksi mahdollisuus urakoitsijalle, joka jo muutenkin hoitaa viheralueita. Jos aita on tien varressa, hoito voidaan tehdä kovalta alustalta. Jos aita taas on nurmikon keskellä, on syytä odottaa kuivaa aikaa, jolloin traktori ei jätä nurmikkoon syviä harkon jälkiä.

Heikki Liljendahl hoitaa Kärkölässä kunnan urakoitsijana teiden ja kevyenliikenteenväylien vierustojen niittoa kesäisin Bomfordin puomimurskaimella ja murskain sopii myös aidan leikkuuseen. Peruskoneena Heikillä on John Deere 6420S. Orapihlaja-aitoja Heikki on vuosien varrella niittänyt monesti.

– Aitaa on yleensä helpompi leikata päältä, kun aita ei lähde ilmavirran mukana ylöspäin. Yleensä yli viiden sentin siivua ei kuitenkaan kannata ottaa kerralla, kun orapihlaja on sitkeää niittää. Jos leikataan aidan kylkeä, leikattava siivu ei saa muutamaa senttiä enempää, kun aitaa imeytyy ilmavirran mukana helposti kitaan enemmänkin, Heikki kertoo. Traktorin kulkualusta pitäisi olla tasainen. Tällöin aidasta on helpompi leikata tasainen.
Kun pensaita ja etenkin piikkisiä orapihlaja-aitoja leikataan leikkuupää ylhäällä, ei voida välttyä riskeiltä. Terä heittää leikattua massaa ja kun joku tulee lähelle, pitää leikkaaminen keskeyttää.

www.k-maatalous.fi
www.agrimarket.fi

Lue seuraavaksi