Uutiset

Yleinen

Haussa Itämeren ympäristöystävällisin viljelijä

WWF etsii yhteistyössä MTK:n ja SLC:n kanssa Itämeren ympäristöystävällisintä maataloustuottajaa. Kilpailulla halutaan innostaa maataloustuottajia siirtymään Itämeren ravinnekuormaa pienentäviin viljelymenetelmiin.

Kuudetta kertaa järjestettävän kilpailun tavoitteena on välittää tietoa ympäristöystävällisemmästä viljelystä ja antaa tunnustusta maataloustuottajille, jotka ovat edelläkävijöitä vesistöjen rehevöitymistä vähentävien menetelmien käytössä. Kilpailussa etsitään viljelijöitä, jotka pyrkivät erilaisin menetelmin tehostamaan ravinteiden käyttöä ja kierrättämään ravinteita. Omat innovaatiot ja positiivinen asennoituminen ympäristönhoitoon ovat myös toivottuja. Kilpailussa halutaan palkita varsinkin vapaaehtoisuudesta.

– Itämeren tilassa on havaittavissa pitkästä aikaa ilahduttavia kohentumisen merkkejä, ja nyt onkin hyvä aika toimia. Valitettavasti kuluttajat eivät ole vielä valmiita maksamaan riittävästi ympäristöystävällisemmistä maataloustuotteista. Tämän vuoksi tarvitaan tukipolitiikkaa ja viljelijöiden omaa vapaaehtoisuutta ja aktiivisuutta. Viljelijäpalkinnon tarkoituksena on nostaa tietoisuutta Itämeren rantavaltioissa harjoitettavista hienoista vapaaehtoiskäytännöistä, joilla muutetaan maanviljelyä vesistöjen tilan kannalta kestävämpään suuntaan, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Elina Erkkilä.

– Ravinteiden tehostettu käyttö lähtee maan tuottavuuden hoidosta. On kannustettava toimenpiteisiin, joilla ravinteet saadaan entistä paremmin pyydystetyksi pellosta varsinaisessa sadonkorjuussa. Tämä on win-win tilanne ympäristölle ja viljelijälle, kertovat MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola ja SLC:n toiminnanjohtaja Johan Åberg.

Kilpailuun kannustetaan mukaan yksittäisiä viljelijöitä, viljelijäjärjestöjä ja muita tahoja eri puolilta Suomea. Osallistua voivat sekä tavanomaiset tilat että luomutilat. Jokaisesta yhdeksästä Itämeren maasta valitaan kansallinen voittaja, joka saa 1000 euron palkintosumman. Kansallisten voittajien joukosta valitaan koko kilpailun voittaja, joka palkitaan 10 000 eurolla.

Viime vuonna kansallisen palkinnon voittivat salolaiset Fredrik ja Helena von Limburg Stirum, jotka suojelevat maatilallaan kokonaisvaltaisesti Itämerta ja luonnon monimuotoisuutta.

– Kilpailuun osallistuminen oli meille erittäin positiivinen kokemus. Olemme saaneet paljon myönteistä huomiota tutuilta ja tuntemattomilta. Sen lisäksi tuotteidemme suoramyynti on saanut vauhtia. Olemme huomanneet miten taloudelliset, sosiaaliset ja ekologiset tavoitteet voivat kulkea käsi kädessä, Fredrik von Limburg Stirum toteaa.

Palkintokriteerit ja ilmoittautumislomakkeet löytyvät osoitteesta www.wwf.fi/viljelijapalkinto. Hakemusten viimeinen jättöpäivä on 17. huhtikuuta 2015. Viljelijät voivat ilmoittautua kilpailuun itse tai heitä voivat ehdottaa kunkin maan viljelijäjärjestöt. Kansalliset voittajat julkistetaan touko-kesäkuun vaihteessa, ja koko kilpailun voittaja kesällä 2015.

Lue seuraavaksi