Uutiset

Yleinen

Harvennusmoto made by Nisula & Lännen

Yhteistyö Nisula Forestin ja Lännen Tractorsin välillä on valmistuksessa selkeä. Lännen peruskone toimitetaan Nisulalle, johon asennetaan metsätyöhön tarvittavat komponentit parissa päivässä.

Lännen linkut ovat käytössä jo ratatyömailla, henkilönostinvarusteilla, pylväsvarusteilla jne. Metsäkäyttö on luonteva jatko peruskoneen ominaisuuksien hyödyntämiselle. Lännen peruskone on käytössä jo kaivutöissä, jolloin se on varustettu sopivalla ja riittävällä hydrauliikalla. Tuotto riittää hakkuukoneeseen pienilläkin moottorin kierroksilla, jolloin polttoainekustannukset pysyvät kohtuullisina. Kone on sopivan kevyt, ketterä linkku ja kääntöympyrä on pieni. Harvennusmetsässä koneen kanssa selviää hyvin. Moottorina Lännen peruskoneessa on kotimainen 4-sylinterinen 4,9-litrainen Agco Sisu Power, jonka teho on 119 kW.

Maastoon Lännen Traktorsin kalustolla on aiemminkin päästy ja menty, joten metsäkalustoon panostaminen tukee nykyistä konseptia ja siitä toivotaan uutta tukijalkaa Loimaan tehtaalle.

– Pieniä muutoksiakin Lännen peruskoneeseen oli tehty, kertoo Jan Aspvik Lännen Tractorsilta. Taka-akseli oli vaihdettu, jolloin metsäkäyttöön on tarjolla hammaslukko. Etupään akselikin oli vaihdettu kitkalukolliseen. Ohjaamo on myös uusi, maisemamalli, joka oli testattu metsäkäyttöön. Samaa ohjaamoa voidaan hyödyntää myöhemmin niissä töissä, joissa edellytetään hyvää näkyvyyttä taakse ja ylös. Nostotöissä ei hyvästä näkyvyydestä ole koskaan haittaa.

Nisulassa kunniakas historia

Nisulassa metsäkoneiden valmistuksesta on pitkät perinteet. Ensimmäinen metsäkone, ajokone, tehtiin vuonna 1978. Ensimmäinen moto rakennettiin vuonna 1981. Vuonna 1984 valmistettiin ensimmäinen kouraprosessori harvennuksille. Tämän jälkeen keskityttiin omien metsätöiden lisäksi kourien suunnitteluun ja protojen valmistamiseen. Ponsse valmisti monia vuosia hakkuupäitä teollisesti. Yhteistyötä tehtiin myös Valmetin eli nykyisen Komatsun kanssa.

– Viime vuosina on keskitytty omaan laadukkaaseen harvennuskoura- ja hakkuupäätuotantoon, Ali Nisula kertoo.

Perusteita uudelle harvennushakkuukoneelle

Harvennuksia pitää tehdä, mutta niihin erityisen hyvin sopivaa kalustoa on vähän. Harvennuksillakin kustannustehokkuuden edellytys on riittävä määrä läpimenneitä motteja. Läpimenevää mottimäärää rajoittavat poiminta, runsas runkoluku ja puiden pieni litratilavuus. Haasteena ovat myös pienet leimikot ja koneiden siirrot.

Traktorikalustolla harvennukset onnistuvat mutta ongelmana on usein maastokelpoisuus. Isommat hakkuukoneet taas ovat suunniteltu isompien puiden korjuuseen ja ne eivät ole erityisen taloudellisia harvennuksilla. Harvennuksilla puuta kertyy vähemmän kuin päätehakkuulla, mutta isolla koneella korjuukustannukset ovat melko lailla samat molemmissa hakkuissa.

Vastaus haasteisiin

– Kun harvennuksille otetaan käyttöön varta vasten harvennuksille suunniteltu kone, ovat kustannukset myös urakoitsijalle edullisemmat, Kalle Mattsson Nisula Forestilta kertoo. Uusi Nisula N4 parantaa oikeastaan kaikki niitä olosuhdetekijöitä kaluston suhteen, jotka ovat olleet harvennusten ongelma.

– Nisula N4 on ketterä metsässä ja voimakoneena on taloudellinen 4-sylinterinen moottori, jota ei tarvitse huudattaa. Uusi Logmerin valmistama, Nisula P895 liikeratakuormain on tarkka ja se on helppo hallita ahtaissa paikoissa. Ulottuvuutta on 10 metriä, jolloin ajouraväli on normaali. Uusi harvennuspää on yksinkertainen ja toimiva paketti. Kuormain on rakennettu suurlujuusteräksestä, jolla saadaan painosäästöä puomiston suhteen kestävyydestä tinkimättä, Kalle kertoo.

Hakkuupää jarruriipukkeessa

– Koneen juohevassa käytössä suuri merkitys on myös jarruriipukkeella, Kalle painottaa. Kun käytössä on toimiva kokonaisuus, voi kuljettaja keskittyä oleelliseen, eli työn tekoon. Hakkuupään turha heiluminen hidastaa työtä ja riskinä on aina jäävien puiden vaurioitumien.

Nisulan N4:seen on suunniteltu uusi harvennushakkuupää 425H ja 425C. Kouran sylinterit eivät liiku pituussuunnassa, jolloin riski letkuvaurioista pienenee. Kouran tärkeä ominaisuus on varmatoimisuus. Pienen harvennuspuun lisäksi kouralla saadaan poikki tarvittaessa kertasahauksella 42,5 cm halkaisijaltaan olevaa puu.

-Harvennuksilla on tärkeää, että kouran fyysiset mitat ovat oikeat. Tällöin koura on helppo viedä puulle. Myös turha massa kouran päässä on hidastava tekijä. Se kuluttaa turhaa energiaa, Kalle kertoo.

Koneen siirrossa ei välttämättä tarvita lavettia, jolloin aikaa ei kulu turhiin lastauksiin. Koneyrittäjän aika käytetään tällöin tarkemmin työhön, jolloin ollaan asiakkaan leimikossa.

Lue seuraavaksi